Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συμφώνησαν στην κυβέρνηση για το γάλα και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα

Με δική της ατζέντα θα προσέλθει η κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα

samaras-stournaras600i

Σε συμφωνία για το θέμα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, τη διάρκεια του φρέσκου γάλακτος και την τιμή των βιβλίων κατέληξε η σύσκεψη των υπουργών υπό τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, έτσι ώστε η κυβέρνηση να προσέλθει τη Δευτέρα στη διαπραγμάτευση με τους απεσταλμένους της τρόικας με ενιαία γραμμή.

Αυτό ανέφερε παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης. Δεν διευκρινίστηκε πάντως σε ποιες προτάσεις συμφώνησαν στα εν λόγω θέματα οι υπουργοί στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό.

Λίγο μετά τις 7.10 μ.μ. αποχώρησαν από τη σύσκεψη οι υπουργοί Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, ενώ στο υπουργείο Οικονομικών παρέμειναν ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Αντώνης Σαμαράς.

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις του ΟΟΣΑ, η κυβέρνηση θα επιμείνει στην πρόθεσή της να εφαρμόσει το 80%.

«Επιπλέον παρεμβάσεις στον τομέα των διαρθρωτικών μέτρων θα προτείνει η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις», ανέφερε ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας λίγο προτού ξεκινήσει η σύσκεψη. Συγκεκριμένα, η ατζέντα της ελληνικής πλευράς δεν θα αφορά στην αντικατάσταση κάποιων από τα μέτρα που προτείνει η τρόικα, αλλά σε ξεχωριστές παρεμβάσεις. Εκφράζοντας δε την απορία του «για το πώς η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ αναδείχθηκε σε βίβλο», το κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος έφερε ως παραδείγματα των ελληνικών προτάσεων το θεσμικό πλαίσιο για τις «κλινικές μελέτες» (μεταξύ φαρμακοβιομηχανιών και νοσοκομείων), αλλά και την αδειοδότηση φαρμάκων από τον ΕΟΦ, με σκοπό την προσέλκυση πελατών από το εξωτερικό και την προώθηση των ελληνικών φαρμάκων.

Η ατζέντα της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση θα προσέλθει με δική της ατζέντα, είπε η ίδια πηγή, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι κατανοητό γιατί η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ έχει αναχθεί σε Βίβλο». Ο  Πρωθυπουργός δεν πρόκειται να συνομιλήσει σε πολιτική βάση με την τρόικα, σημείωσε η πηγή, προσθέτοντας με νόημα ότι «αυτοί ξέρουν».

Οι Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ θα βρίσκονται το πρωί της Δευτέρας στο υπουργείο Οικονομικών για την πρώτη συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα, ενώ το απόγευμα θα συναντήσουν με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Νωρίτερα στο ραντεβού του ο πρωθυπουργός

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πρώτος στη σύσκεψη της Κυριακής και πολύ νωρίτερα από την προκαθορισμένη ώρα έφτασε στο υπουργείο ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος περίμενε από τις 5.05 μ.μ. τους υπουργούς για να ξεκινήσει η σύσκεψη που είχε οριστεί για τις 6 μ.μ.!

By