Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Στο «σκαμνί» για τη φέτα ο Μηταράκης

Θα ενημερώσει την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τους χειρισμούς του στο θέμα της ελληνικής  φέτας

Chinese Deputy Finance at the Ministry for Development / ΚινΕνώπιος ενωπίω με τους βουλευτές της επιτροπής παραγωγής και εμπορίου της βουλής θα βρεθεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης μετά το θόρυβο που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα για τους χειρισμούς του στο θέμα της ελληνικής  φέτας.

Ο υφυπουργός που εκτός από τη σφοδρή κριτική των βουλευτών, ακόμη και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ,  για εκχώρηση ελληνικών προϊόντων με ονομασία προέλευσης όπως η φέτα και οι ελιές Καλαμών στον Καναδά, μέσω της συμφωνίας CETA, δέχθηκε και φίλια πυρά από τον Αθ. Τσαυταρη και σύμφωνα με τπληροφορίες, θα επισημάνει πως όλα έγιναν σε συνεννόηση με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών.

Στη συζήτηση στην επιτροπή, ο υφυπουργός Ανάπτυξης σύμφωνα με πληροφορίες του ThePaper, θα αναφερθεί στην ανάγκη να τεθούν κανόνες στη λειτουργία της αγοράς του Καναδά που λειτουργούσε έως τώρα ανεξέλεγκτα, με συνέπεια όποιος ήθελε να μπορεί να «βγάζει»προϊόν με την ονομασία «φέτα»και να το πουλά.

Στα επιχειρήματα του υπουργείου Ανάπτυξης, είναι ότι για πρώτη φορά μπαίνει μια τάξη στο άναρχο καθεστώς που επικρατούσε, καθώς από τις υφιστάμενες συσκευασίες θα αφαιρεθούν σύμβολα, εικόνες και ονομασίες που παραπέμπουν στην Ελλάδα και θα υπάρχει σαφής επισήμανση ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα παράγονται στον Καναδά. Θα μπουν επίσης, προσθέτει όροι και προϋποθέσεις για τους νέους παραγωγούς καναδικού λευκού τυριού, οι οποίοι θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να έχουν στη συσκευασία του προϊόντος που παράγουν, την ένδειξη «imitation φέτα»ή «style φέτα».

Την ίδια ώρα πάντως, «εξαγριωμένοι»εμφανίζονται οι Καναδοί κτηνοτρόφοι σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Calgary Herald, κατηγορώντας την κυβέρνηση τους για συμβιβασμό στο θέμα αυτό, γεγονός που ενισχύει -σύμφωνα με πάντα με το υπουργείο Ανάπτυξης- το επιχείρημα οτι είναι επωφελής η συμφωνία.-

By