Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στο επίκεντρο των G7 η προεδρία της Κομισιόν

Συνεχείς επαφές μεταξύ των ηγετών των ευρωπαϊκών κρατών

6AF8EBE5-A366-4B54-B3BF-CC544149E42F_w640_r1_s

Πυρετού διαβουλεύσεων για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνέχεια και για την Πέμπτη, καθώς ο το συγκεκριμένο «καυτό» θέμα τέθηκε στις επαφές που είχαν οι ηγέτες των G7 στις Βρυξέλλες.

Το θέμα συζήτησαν το βράδυ της Τετάρτης ο βρετανός πρωθυπουργός και η γερμανίδα καγκελάριος.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν μετά το δείπνο των G7 και οι συζητήσεις τους αφορούσαν την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις προτεραιότητές της και τον επόμενο πρόεδρο.

«Η συζήτησή τους ήταν φιλική, ειλικρινής και εποικοδομητική, όπως συμβαίνει συνήθως, και διεξήχθη με τη βούληση να βρεθεί μια συναίνεση» έγινε γνωστό από πηγές του Κάμερον.

Διμερείς συναντήσεις με την Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, καθώς και με τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον είχε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Φαν Ρομπάι.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου του G7 ο Χέρμαν Φαν Ρομπάι είπε ότι ο στόχος αυτών των επαφών δεν ήταν να υπάρξει «συναίνεση» επί του προσώπου, αλλά η ανταλλαγή απόψεων επί της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί. 

Ο Ρομπάι σημείωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής ώστε στη συνέχεια να ενημερώσει τους ευρωπαίους ηγέτες που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με στόχο «τη λήψη μιας θετικής απόφασης».

«Κανείς δεν υπαγορεύει το πρόσωπο που θα επιλεγεί για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ούτε οι πολιτικές ομάδες, ούτε οι χώρες» ανέφερε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων οικονομιών του κόσμου.

Ερωτηθείς αν ο επόμενος πρόεδρος της Επιτροπής θα πρέπει να είναι ένας εκ των πέντε υποψηφίων που προτείνουν οι πολιτικές ομάδες της Ευρωβουλής, ο Ματέο Ρέντσι υπενθύμισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει το προνόμιο να προτείνει εκείνο το πρόσωπο αυτό, σεβόμενο τις διαδικασίες.

«Το πεδίο αυτό δεν είναι κατάλληλο ούτε για βέτο ούτε για υποδείξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ιταλός πρωθυπουργός. «Κανείς δεν μπορεί να υπαγορεύσει το πρόσωπο που θα επιλεγεί για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ούτε πολιτική ομάδα, ούτε χώρα», ανέφερε στη συνέχεια.

Ο Ματέο Ρέντσι –ο οποίος είχε διμερείς συναντήσεις με τη Μέρκελ και τον βρετανό πρωθυπουργό–, τόνισε ότι για την Ιταλία δεν έχει σημασία τόσο το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, όσο το πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί τα επόμενα πέντε χρόνια.

«Η περίοδος της αυστηρής οικονομικής πολιτικής και της λιτότητας έχει φτάσει στα όριά της και έχει πλέον ωριμάσει η κοινή αντίληψη ότι πρέπει να γυρίσουμε σελίδα. Η επιλογή των προσώπων θα πρέπει να γίνει σε συνάρτηση με την επιλογή του προγράμματος» δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος βγήκε ενισχυμένος από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στη χώρα του.

Ο Ματέο Ρέντσι τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι οι επενδύσεις στην ανάπτυξη της οικονομίας και εξέφρασε την ελπίδα η ιταλική προεδρία της ΕΕ που ξεκινάει την 1η Ιουλίου, θα δώσει την ευκαιρία στην Ευρώπη να γίνει «περισσότερο φιλόδοξη και λιγότερο γραφειοκρατική».

Από την περασμένη εβδομάδα, την επομένη των ευρωεκλογών, ο Κάμερον έδειξε σαφώς πως είναι αντίθετος στην ανάληψη της προεδρίας της Επιτροπής από τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), του κόμματος της κεντροδεξιάς που παρέμεινε η πρώτη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο μετά τις εκλογές της 25ης Μαΐου.

Για τους Βρετανούς, ο Γιούνκερ, ο οποίος υπήρξε επί σχεδόν 19 χρόνια πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, είναι ταυτόχρονα άνθρωπος του παρελθόντος και υπερβολικά φεντεραλιστής.

Το πρωί της Πέμπτης, ο Κάμερον συνάντησε επίσης τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, ο οποίος βγήκε ενισχυμένος μετά τη μεγάλη νίκη που πέτυχε στις ευρωεκλογές στη χώρα του, τον πρόεδρο της απερχόμενης Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπάι, στον οποίο οι ευρωπαίοι ηγέτες ανέθεσαν την περασμένη εβδομάδα να βρει μια συμβιβαστική λύση για το πρόσωπο του νέου προέδρου της Επιτροπής.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες πρόκειται να προτείνουν ένα όνομα με την ευκαιρία της επόμενης συνόδου τους στις 26 και 27 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Το Ευρωκοινοβούλιο θα αποφανθεί για την πρόταση αυτή σε μια σύνοδο της ολομέλειάς του στα μέσα Ιουλίου στο Στρασβούργο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

By