Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Στη δημοσιότητα το σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

Θα αντικαταστήσει όλους τους φόρους στα ακίνητα – Τι προβλέπεται

foroiΜετά από πολλούς μήνες «γράψε-σβήσε» το σχέδιο για τον  ενιαίο φόρο ακινήτων φαίνεται να είναι έτοιμο και δεν αποκλείεται, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση σήμερα. Ο φόρος θα αντικαταστήσει όλους τους φόρους στα ακίνητα και ταυτόχρονα θα φορολογήσει τα αγροτεμάχια, αλλά και τα εκτός σχεδίου.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα επιβάλει φόρο από το πρώτο τετραγωνικό και από το πρώτο ευρώ αξίας σε όλα τα ακίνητα είτε είναι εντός σχεδίου είτε εκτός σχεδίου, ενώ θα προβλέπει τη μείωση του φόρου μεταβίβασης έως το 3%.  Σημειώνεται ότι ο εν λόγω φόρος, θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά σε αγροτεμάχια και σε εκτάσεις γης που βρίσκονται εκτός σχεδίου, ενώ φόρο θα πληρώνουν και οι αγρότες για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις γης.

Στο σχέδιο θα υπάρχουν και ελαφρύνσεις τόσο στα οικόπεδα εντός οικισμών σε αγροτικές και ημιαγροτικές περιοχές όσο και και οικόπεδα με κτίσμα. Σε ότι αφορά τα διαμερίσματα με βάση το συγκεκριμένο σχέδιο σε σχέση με το χαράτσι που επιβάλλεται αυτή τη στιγμή, είναι της τάξης του 22% με 23%.  Για τα οικόπεδα που βρίσκονται εντός σχεδίου ή εντός οικισμού θα υπάρχει κλίμακα 25 συντελεστών με το ποσό του φόρου να κυμαίνεται από 20 ευρώ έως 30.000 ευρώ το στρέμμα ενώ για αγροτεμάχια προβλέπεται φόρος που θα ξεκινά από τα 1,5 ευρώ το στρέμματα θα προσαυξάνεται με βάση μια σειρά από συντελεστές.

Παράλληλα, ο Ενιαίος Φόρος επιβάλλεται και σε: Ακίνητα που ανήκουν σε πολιτικά κόμματα,  ακίνητα συνδικαλιστικών οργανώσεων, κτίρια νοσοκομείων που αξιοποιούνται εμπορικά, ακίνητα και εκτάσεις επιταγμένες από τον στρατό, ακίνητα της Τράπεζας της Ελλάδας και ακίνητα ανώνυμων εταιρειών του Δημοσίου.

Ελένη Στεργίου

(Visited 1 times, 1 visits today)
By