Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΣτΕ: Απαγόρευση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές

Τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2014

katastimata1

Τέλος στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές βάζει με απόφαση του το ΣτΕ, προσωρινά και τουλάχιστον μέχρι την εκπνοή του 2014.

Οι σύμβουλοι της Επικρατείας έκριναν ότι από την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα υποστούν «ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη» και «αυτονοήτως δυσεπανόρθωτη ηθική βλάβη» οι καταστηματάρχες, οι έμποροι, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, κ.λπ.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει επαγγελματικές Ομοσπονδίες εμπόρων, ιδιωτικών υπαλλήλων, καταστηματάρχες και έμποροι και ζητούν να ανασταλεί και να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη, αντίθετη στην Διεθνή Σύμβαση της Γενεύης και στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία η απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης (7.7.2014) που επιτρέπει πιλοτικά για ένα έτος την λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Ακόμη, υποστηρίζουν ότι το επίμαχο μέτρο δεν αναμένεται να οδηγήσει ούτε στη βελτίωση των όρων της αγοράς εργασίας και τη μείωση της ανεργίας, ούτε στην αύξηση του κύκλου εργασιών των καταστημάτων, ούτε στη μείωση των τιμών προς όφελος των καταναλωτών, αλλά, αντίθετα, θα καταφέρει ένα πρόσθετο πλήγμα στον ήδη δοκιμαζόμενο κλάδο των μικρών και μεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων.

Επίσης, υποστηρίζουν ότι από την εφαρμογή της επίμαχης απόφασης του υφυπουργού Ανάπτυξης, θα τους στερήσει την αναγκαία εβδομαδιαία ανάπαυση, ψυχαγωγία και επαφή με τα μέλη της οικογένειάς τους και θα δυσχεράνει την άσκηση των θρησκευτικών τους καθηκόντων.

Μάλιστα αναφέρουν ότι η βλάβη αυτή που δέχονται δεν μπορεί να θεραπευθεί με την μετάθεση της αργίας σε διαφορετική ημέρα της εβδομάδας για κάθε εργαζόμενο, ενώ θα πληγούν τόσον οι ιδιοκτήτες μικρών και μεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίοι «θα αναγκαστούν σε παροχή απασχολήσεως προσωπικής ή των μελών της οικογενείας τους λόγω αδυναμίας απασχολήσεως πρόσθετου προσωπικού, όσο και οι εργαζόμενοι εμποροϋπάλληλοι, οι οποίοι θα εξαναγκασθούν εκ των πραγμάτων να παρέχουν εργασία την Κυριακή».

By