Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στα «μαχαίρια» Μανίλα-Κίνα για ένα κομμάτι γης

Η Κίνα διεκδικεί το σύνολο σχεδόν της Νότιας Θάλασσας της Κίνας, μια περιοχή πλούσια σε ενεργειακά κοιτάσματα και σημαντική οδό της ναυσιπλοΐας, την οποία διεκδικούν παράλληλα το Μπρουνέι, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, η Ταϊβάν και το Βιετνάμ

kinezika aeroskafi

Την Κίνα κατηγόρησε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών των Φιλιππίνων ότι διεκδικεί ένα κομμάτι γης, έναν μικρό ύφαλο, σε τμήμα διαφιλονικούμενων νησιών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας , προφανώς για να αποκτήσει πρόσβαση σε έναν στρατηγικό αεροδιάδρομο, μόλις μία ημέρα αφότου η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε τις ενέργειες του Πεκίνου στην περιοχή ως «προκλητικές ».

Εάν κατοχυρωθεί ο κινεζικός αεροδιάδρομος θα είναι ο πρώτος που θα κατέχει η Κίνα σε οποιοδήποτε από τα οκτώ κομμάτια του νησιωτικού συμπλέγματος Σπράτλι και θα σηματοδοτήσει μια σημαντική κλιμάκωση των εντάσεων που θα εμπλέξει διάφορα κράτη της περιοχής.

Η Κίνα διεκδικεί το σύνολο σχεδόν της Νότιας Θάλασσας της Κίνας, μια περιοχή πλούσια σε ενεργειακά κοιτάσματα και σημαντική οδό της ναυσιπλοΐας, καθώς κάθε χρόνο από εκεί περνούν πλοία που μεταφέρουν εμπορεύματα αξίας πάνω από 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Το Μπρουνέι, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, η Ταϊβάν και το Βιετνάμ διεκδικούν επίσης την ίδια περιοχή. Το υπουργείο Εξωτερικών των Φιλιππίνων έχει ήδη υποβάλει διάβημα προς το Πεκίνο και έθεσε το ζήτημα στην κεκλεισμένων των θυρών σύνοδο κορυφής του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας στη Μιανμάρ, το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Η ένταση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας είναι πολύ αυξημένη το τελευταίο διάστημα μετά την κίνηση της Κίνας να κατασκευάσει μια μεγάλη εξέδρα άντλησης πετρελαίου σε περιοχή που διεκδικείται από το Βιετνάμ. Το Πεκίνο θεωρεί ότι το ζήτημα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας πρέπει να επιλυθεί με απευθείας συνομιλίες μεταξύ των εμπλεκομένων κρατών και χαρακτηρίζει αδικαιολόγητη την παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Την Τρίτη, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι χαρακτήρισε τις ενέργειες της Κίνας στην περιοχή «προκλητικές».

By