Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Στήνουν κάλπες οι Καταλανοί

Παρά την αντίθεση της Μαδρίτης

katalonia

Εκατοντάδες χιλιάδες Καταλανοί αναμένεται να ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής από την Ισπανία σε ένα συμβολικό δημοψήφισμα ή αλλιώς μια «άτυπη διαβούλευση» που διεξάγεται σήμερα Κυριακή, παρά την αντίθεση της Μαδρίτης.

Οι πολιτικοί της Καταλονίας που τάσσονται υπέρ της απόσχισης της περιοχής από την Ισπανία, ευελπιστούν ότι ένα μεγάλο ποσοστό υποστήριξης θα παρακινήσει την κεντρική κυβέρνηση να ξεκινήσει διάλογο μαζί τους για τη διαπραγμάτευση μεγαλύτερης φορολογικής και πολιτικής αυτονομίας, ή ακόμα και να πείσει τη Μαδρίτη να δεχτεί ένα μελλοντικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.

Αξιωματούχοι από δύο κύρια κόμματα της Καταλονίας, υποστηρίζουν ότι εάν τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο πολίτες, από τους συνολικά 7 εκατομμύρια, ψηφίσουν υπέρ της απόσχισης, κάτι τέτοιο θα βοηθήσει στα σχέδια για την ανεξαρτησία της περιοχής.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που έχουν διενεργηθεί το τελευταίο διάστημα, περίπου το 80% των Καταλανών επιθυμούν περισσότερη αυτονομία από την Ισπανία, ενώ σχεδόν το 50% τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής.

Προσφυγές κατά του δημοψηφίσματος των Καταλανών

Αρκετές προσφυγές έχουν κατατεθεί κατά της συμβολικής ψηφοφορίας που διεξάγεται σήμερα Κυριακή για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας- μία εκ των οποίων στρέφεται εναντίον του προέδρου της περιφέρειας αυτής στη βορειοανατολική Ισπανία- με τις οποίες ζητείται η σύλληψη των διοργανωτών της ψηφοφορίας και το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων.

Το μικρό κεντρώο κόμμα UpyD κατέθεσε σήμερα στη Βαρκελώνη μία προσφυγή για «μη συμμόρφωση και παράβαση καθήκοντος» εναντίον του προέδρου της Καταλωνίας, Αρτούρ Μας, και δύο στελέχων της κυβέρνησής του, τους υπουργούς Παιδείας, Ιρένε Ριχάου και Εσωτερικών, Ραμόν Εσπαδαλέρ, σύμφωνα με το έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στην προσφυγή ζητείται «η εκκένωση και το κλείσιμο» από τις δυνάμεις ασφαλείας «των σχολείων και άλλων δημοσίων κτιρίων όπου διεξάγεται η διαβούλευση», η «κατάσχεση κάθε υλικού» που χρησιμοποιείται για την ψηφοφορία όπως και η «σύλληψη και η παραπομπή στη Δικαιοσύνη των αυτουργών, των συνεργών τους και άλλων υπευθύνων» που οργάνωσαν αυτήν την ψηφοφορία.

«Η ψηφοφορία (…) αντίκειται, με κατάφωρο και προφανή τρόπο, στην απόφαση αναστολής που εξέδωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο» καταγγέλλει το UPyD.

Η ξενοφοβική οργάνωση της Καταλανίας Πλατφόρμα για την Καταλωνία ανακοίνωσε επίσης σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε ότι κατέθεσε μία προσφυγή κατά του «αδικήματος της πολιτικής ανυπακοής».

By