Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σκηνικό πολέμου στην Κριμαία

Ραγδαίες οι εξελίξεις σε Ουκρανία και Κριμαία, λίγες ώρα πριν ανοίξουν οι κάλπες για το κρίσιμο δημοψήφισμα

crimea031414b

Σκηνικό πολέμου έχει στηθεί στην Κριμαία, τα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία αλλά και τη Μαύρη Θάλασσα, όπου ρωσικές αλλά και νατοϊκές δυνάμεις πραγματοποιούν συνεχώς ασκήσεις κάνοντας επίδειξη δύναμης ενόψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής.

Όπως μετέδωσε το MEGA, ρωσικό αρματαγωγό έφτασε σήμερα σε έναν κολπίσκο κοντά στη Σεβαστούπολη, ενώ την ίδια στιγμή ένα αεροπλανοφόρο του στόλου της Μαύρης Θάλασσας πραγματοποιεί ασκήσεις προσβολής εναέριων στόχων.

Ταυτόχρονα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη τόσο οι ασκήσεις των ρωσικών στρατευμάτων – περισσότεροι από 8.500 στρατιώτες – όσο και των Αμερικανών μαζί με Ρουμάνους και Βούλγαρους. Σήμερα το απόγευμα Σεργκέι Λαβρόφ και Τζον Κέρρυ δεν κατάφεραν να βρουν διπλωματική λύση και μετά την εξάωρη συνάντησή του δήλωσαν πως απλά θα βρίσκονται σε επαφή, ενώ ο Αμερικανός υπουργός επανέλαβε τις προειδοποιήσεις για κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Την ίδια ώρα ρωσόφιλοι στο Χάρκοβο εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία ζητούν να γίνει δημοψήφισμα παρόμοιο με της Κριμαίας και σε άλλες πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας, ενώ ανακοίνωσαν πως την Κυριακή θα γίνει διαδηλώσεις σε τουλάχιστον 5 πόλεις μεταξύ αυτών το Ντόνετσκ και η Οδησσός.

Το Κίεβο ψήφισε τη διάλυση του κοινοβουλίου της Κριμαίας

Το ουκρανικό κοινοβούλιο το πρωί του Σαββάτου αποφάσισε με ευρεία πλειοψηφία τη διάλυση του κοινοβουλίου της Κριμαίας, απόφαση που έχει άμεση εφαρμογή. Παράλληλα οι 278 βουλευτές που υπερψήφισαν αποφάσισαν να προχωρήσουν άμεσα οι διεργασίες για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Την ίδια ώρα στη Μαριούπολη και το Ντόνετσκ δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί κατέβηκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία την ώρα που στη Μόσχα περίπου 50.000 άνθρωποι διαδηλώνουν κατά της παρέμβασης στην Ουκρανία.

Οι διαδηλωτές στο Ντονέτσκ υποστηρίζουν ότι κατευθύνονται προς το κυβερνείο για να ζητήσουν τον ορισμό ημερομηνίας για τη διεξαγωγή αντίστοιχου δημοψηφίσματος με αυτό στην Κριμαία.

ukraine_parliament800

 

Η προσπάθεια της Δύσης να ακυρώσει το δημοψήφισμα έπεσε στο κενό, μετά από το βέτο της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας  του ΟΗΕ.

By