Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Mέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο του σχεδίου «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» για την ανακούφιση των σεισμοπαθών στην Κεφαλονιά

limani

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο του σχεδίου «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» για την ανακούφιση των σεισμοπαθών στην Κεφαλονιά.

Η ομάδα των υποβρυχίων καταστροφών (ΟΥΚ) του Πολεμικού Ναυτικού που έφθασε τα ξημερώματα στο νησί με αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας ολοκλήρωσε τον έλεγχο στο λιμάνι του Αργοστολίου και έδωσε έγκριση καταλληλότητας. Η ομάδα μεταβαίνει στο Ληξούρι για αντίστοιχους ελέγχους.

Εξάλλου, στο Ληξούρι βρίσκονται ήδη οι 160 σκηνές που μεταφέρθηκαν με το C-130. Στο στήσιμο των σκηνών θα συνδράμουν 32 ειδικευμένα στελέχη του Στρατού Ξηράς που θα μεταφερθούν στο νησί ε μεταφορικό ελικόπτερο ΝΗ-90 του Στρατού σε δύο φάσεις. Επιπλέον, 120 σκηνές μεταφέρθηκαν με άλλο C-130 που έφθασε στο νησί στις 9:55 το πρωί, ενώ ένα τρίτο C-130 βρίσκεται σε διαδικασία φόρτωσης διαφόρων υλικών από υπηρεσίες και αναμένεται στο νησί μετά το μεσημέρι.

seismos

Επίσης, το μεσημέρι αναμένεται στο νησί και το δεύτερο αρματαγωγό «ΙΚΑΡΙΑ» του Πολεμικού Ναυτικού που μεταφέρει διάφορα μηχανήματα: 1 μικρομηχάνημα μηχανικού, 1 προωθητή γαιών, 1 φορτωτή,  1 εσκαφέα τάφρου, 1 ανατρεπόμενο όχημα, 1 ρυμουλκό μεταφοράς μηχανημάτων, 1 αυτόνομο φωτιστικό πύργο, 1 ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος, 1 όχημα τζιπ Mercedes 290 GD, 1 όχημα γενικής χρήσης Steyer, από το δύο οχήματα γενικής χρήσης με κινητά μαγειρεία εκστρατείας με επιπλέον σκηνικό υλικό για την ανάπτυξη των μαγειρείων και διαμονής του προσωπικού, 2 υδροφόρα οχήματα, 2 magirus με 15 χημικές τουαλέτες, 1 όχημα τζιπ terrano, 1 βυτιοφόρο 4500 λίτρων, 1 όχημα ομάδας επαφής (επικοινωνιών).

Στο νησί βρίσκονται οι   υπουργοί Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη για να επισκεφθούν τις σεισμόπληκτες περιοχές. 

xrisoxoidis

O υπουργός  Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε δηλώσεις που έκανε από το Κέντρο Επιχειρήσεων που έχει στηθεί στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ανακοίνωσε ότι η πολιτεία θα καλύψει για δύο χρόνια το ενοίκιο όσων τα σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα, θα χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση των κτιρίων που επλήγησαν, ενώ θα δημιουργηθεί οικισμός με οικίσκους διαφόρων κατηγοριών για όσους δεν επιθυμούν να νοικιάσουν σπίτι.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης επισήμανε ότι οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 600 κτίρια που κρίνονται κατεδαφιστέα, 1.100 με βαριές βλάβες και 1.400 με ελαφριές βλάβες, σε όλη την περιοχή της Παλλικής. Ακόμη ο υπουργός είπε ότι υπάρχουν προβλήματα σε αρκετές δημόσιες υποδομές, όπως δρόμους, λιμάνια και δημόσια κτίρια, που χρήζουν αποκατάστασης. Ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε έκκληση προς τους επιστήμονες και τους κατοίκους της Κεφαλονιάς που εμφανίζονται στα ΜΜΕ, να μιλούν με αίσθημα ευθύνης προκειμένου να μην διαταραχθεί η ομαλότητα και η κοινωνική ειρήνη. Για τον λόγο αυτόν, ανακοίνωσε τη συγκρότηση μιας επιτροπής η οποία θα παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου και θα ενημερώνει με επίσημο τρόπο τα ΜΜΕ.

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των φαινομένων, θα υπάρξει ευρεία κυβερνητική σύσκεψη το απόγευμα της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Aντιπροσωπία του ΣΥΡΙΖΑ στο νησί 

Επίσης, στο νησί βρίσκεται αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τις Σοφία Σακοράφα, βουλευτή Β” Αθηνών και υπεύθυνη της ΕΕΚΕ Εσωτερικών, και Θεανώ Φωτίου, βουλευτή Επικρατείας, ενώ αναμένεται να επισκεφθεί το νησί και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μόλις ολοκληρώσει την περιοδεία του στο Παρίσι.

Από την πρώτη στιγμή που χτύπησε ο εγκέλαδος το νησί, παρούσα ήταν η τοπική βουλευτής, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, όσο και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θοδωρής Γαλιατσάτος.

Κηρύχθηκε σεισμόπληκτη περιοχή

Σεισμόπληκτη περιοχή κηρύσσεται όλη η Κεφαλονιά για να προχωρήσουν οι διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας  Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος. 

Τη σχετική απόφαση ανακοίνωσε σήμερα, ο υπουργός Υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος βρίσκεται στην Κεφαλονιά επικεφαλής κλιμακίου μηχανικών.

Ο κ. Σιμόπουλος ανέφερε ότι μέχρι την Κυριακή το βράδυ είχαν κηρυχθεί ακατάλληλα προς κατοίκηση 750 σπίτια, κυρίως στην περιοχή της Παλικής, και τώρα θα επανελεγχθούν ακόμη και τα πράσινα, ενώ επισήμανε ότι «πριν κινηθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης των κτιρίων θα πρέπει να γνωρίζουμε πόσα είναι τελικά τα σπίτια που έχουν κριθεί ακατάλληλα».

Το υπουργείο Υποδομών, εξήγησε, είναι έτοιμο να στείλει στην Κεφαλονιά όσα λυόμενα και κοντέινερ απαιτούνται, αλλά για να εγκατασταθούν αυτά πρέπει να δημιουργηθούν καταυλισμοί, κάτι που θα έχει συνέπειες στον τουρισμό, γι΄αυτό η όποια απόφαση πρέπει να ληφθεί σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.

seismos-kefalonia2

Οι περισσότεροι κάτοικοι του νησιού πέρασαν ακόμη μια δύσκολη νύχτα έξω από τα σπίτια τους, κυρίως στα αυτoκίνητα τους, σε κλειστά γήπεδα, στα πλοία, σε λεωφορεία και σε κάποιες σκηνές. Το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για άλλο ένα βράδυ γέμισε με σεισμόπληκτους, που δεν είχαν που να περάσουν το βράδυ τους.
Οι καιρικές συνθήκες στο νησί παραμένουν αντίξοες, με τη θερμοκρασία τις βραδινές ώρες να πέφτει κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου ενώ οι δυνατοί άνεμοι και η συνεχείς βροχοπτώσεις δυσχεραίνουν την κατάσταση. Καθ” όλη τη διάρκεια της νύχτας, οι μετασεισμοί δεν άφησαν τους κατοίκους να ηρεμήσουν, οι οποίοι πλέον ζουν με τρόμο ενός μεγαλύτερου σεισμού.Ο κρατικός μηχανισμός δίνει μάχη με τον χρόνο για την ανακούφιση των πληγέντων, με προτεραιότητα τη σίτιση και τη στέγαση όσων δεν μπορούν να μπουν στα σπίτια τους.
lixouri

Εκτός από τις σκηνές που πρόκειται να φιλοξενήσουν τους πληγέντες από το σεισμό, ανοιχτά στο λιμάνι του Ληξουρίου είναι τα καράβια που πραγματοποιούν το δρομολόγιο Αργοστολίου – Ληξουρίου για να προσφέρουν στέγη σε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούν.

Επίσης όπως ανακοίνωσε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος επισκέπτεται το νησί, η εκκλησία θα είναι δίπλα στους κατοίκους που αντιμετωπίζουν προβλήματα προσφέροντας ζεστό φαγητό, νερό, κουβέρτες και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Ο κ. Ιερώνυμος επισκέφθηκε τους ηλικιωμένους που πριν μια εβδομάδα περίπου αναγκάστηκαν να αφήσουν το γηροκομείο και μεταφέρθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο του Ληξουρίου. Ακόμη βρέθηκε και στο νοσοκομείο της περιοχής αλλά και στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» όπου μίλησε και έδωσε δύναμη στους σεισμοπαθείς που φιλοξενούνται στο πλοίο.

By