Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σε «κλοιό» επεισοδίων οι πορείες για το Πολυτεχνείο

Συνολικά 25.000 πολίτες πήραν μέρος στις πορείες

17_06171046.

Μεγαλοπρεπείς ήταν οι πορείες που διοργανώθηκαν για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου σε ολόκληρη την χώρα, όμως δεν έλειψαν για ακόμη μια χρονιά τα επεισόδια μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περισσότεροι από 25.000 πολίτες συμμετείχαν σήμερα στις εκδηλώσεις.

astunomia - polytexneio

Ένταση και επεισόδια μικρής έκτασης δημιουργήθηκαν στην πορεία για τον εορτασμό της επετείου στην Αθήνα. Συγκεκριμένα λίγο μετά τις 18:30 σημειώθηκε ένταση στην περιοχή του Χίλτον, επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας, ανάμεσα σε αντιεξουσιαστές που συμμετείχαν στην πορεία και αστυνομικές δυνάμεις.

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ απώθησαν τους διαδηλωτές κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, όταν ομάδα που αποκόπηκε από τον κύριο όγκο της πορείας κινήθηκε κατά των αστυνομικών. Μία νεαρή κοπέλα τραυματίστηκε στο κεφάλι, πιθανότατα από γκλομπ άνδρα των ΜΑΤ.

polytexneio - epeisodia - astunomia

Ένταση σημειώθηκε και στους Αμπελόκηπους, κοντά στον Πύργο Αθηνών, ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να κάνουν χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Η πορεία έφτασε στην Αμερικάνικη πρεσβεία και οι φοιτητές έψαλλαν τον εθνικό ύμνο πάνω από τη σημαία και στη συνέχεια προσπάθησαν να θυροκολλήσουν ψήφισμα στην πρεσβεία, αλλά οι αστυνομικές δυνάμεις, που είχαν παρατάξει κλούβες και περιπολικά, δεν τους το επέτρεψαν.

polytexneio - epeisodia - astunomia

Ένταση υπήρξε και στα Εξάρχεια, όταν ομάδα νεαρών, που είχαν φτάσει εκεί μετά το τέλος της πορείας, επιτέθηκε με πέτρες στις αστυνομικές δυνάμεις στην οδό Στουρνάρη και στους γύρω δρόμους. Οι αστυνομικοί κατεδίωξαν τους νεαρούς με τη συνδρομή και μοτοσικλετιστών των ομάδων ΔΕΛΤΑ και ΔΙΑΣ και έκαναν χρήση χημικών μέχρι να διαλυθούν.

Η αστυνομία προχώρησε σε συνολικά 73 προσαγωγές και σε δέκα συλλήψεις για τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στα Εξάρχεια αλλά και γενικά στην Αθήνα.

polytexneio - epeisodia - astunomia

Τεταμένη ήταν η κατάσταση και στο κέντρο του Βόλου . Διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα, ενώ στη λεωφόρο Δημητριάδος τα ΜΑΤ απάντησαν στη ρίψη πετρών από τους διαδηλωτές, με χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Νωρίτερα σημειώθηκαν μικροζημιές σε υποκατάστημα της τράπεζας Πειραιώς και φωτιές σε κάδους.

Επεισόδια μικρής έντασης σημειώθηκαν στην Πάτρα. Ειδικότερα, άτομα που φορούσαν κουκούλες και κράνη, εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ κατά του δικαστικού μεγάρου της Πάτρας. Διμοιρίες των ΜΑΤ απάντησαν με περιορισμένη χρήση χημικών, ενώ στην συνέχεια τέσσερα άτομα προσήχθησαν στην Ασφάλεια.

polytexneio - epeisodia - astunomia

Την ίδια ώρα επεισόδια σημειώνονταν και στην Θεσσαλονίκη, στην οδό Τσιμισκή. Ομάδα νεαρών μπήκε μπροστά στην διμοιρία των ΜΑΤ και τους ζήτησε να μην περικυκλώσουν την πορεία. Ακολούθησε ένταση και υπήρξε χρήση χημικών, ενώ κουκουλοφόροι έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμάτων.

polytexneio - epeisodia - astunomia

By