Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Σε διαθεσιμότητα 10 σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Κορυδαλλού για το πρωτοχρονιάτικο πάρτι

Εγγραφα της διευθύντριας των φυλακών αποδεικνύουν ότι η ΕΛ.ΑΣ γνώριζε αλλά δεν παρακολουθούσε τον Σ. Ξηρό

1Σε αναστολή εκτέλεσης καθηκόντων μέχρι την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης τίθενται με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπου Αθανασίου δέκα σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

 Συγκεκριμένα τίθενται σε διαθεσιμότητα: δύο αρχιφύλακες, τρεις υπαρχιφύλακες και πέντε σωφρονιστικοί υπάλληλοι της βάρδιας που φέρεται να επέτρεψε την μετακίνηση του Χριστόδουλου Ξηρού στην πτέρυγα όπου κρατούνται οι «Πυρήνες» για να γίνει το πρωτοχρονιάτικο πάρτι.
Η ΕΛ.ΑΣ γνώριζε αλλά δεν παρακολουθούσε τον Χ. Ξηρό
Δύο έγγραφα της διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού, κυρίας Μαρίας Στέφη, την παραμονή των Χριστουγέννων και την Πρωτοχρονιά, που προειδοποιούσαν την αστυνομία για την επικείμενη άδεια του Χριστόδουλου Ξηρού ανήμερα την Πρωτοχρονιά «αδειάζουν» την αστυνομία και ρίχνουν αλλού το μπαλάκι των ευθυνών για την εξαφάνιση του καταδικασμένου ως μέλους της 17 Νοέμβρη. Η αστυνομία γνώριζε τα πάντα συνάγεται από τα έγγραφα, που αποκαλύπτει και δεν πήρε τα κατάλληλα μέτρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο έγραφα της Μαρίας Στέφη προειδοποιούσαν τις αστυνομικές αρχές για την 9ήμερη άδεια του Ξηρού ενώ φαίνεται, σε σχέση με το προ εξαμήνου έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ που προειδοποιούσε για τον κίνδυνο να μην εμφανιστούν οι κρατούμενοι που παίρνουν άδειες, ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε πλήρως συμμορφωθεί. Και οι δύο προειδοποιήσεις όμως χάθηκαν λόγω έλλειψης συντονισμού!
Συγκεκριμένα, πράγματι η ΕΛ.ΑΣ με έγγραφο που φέρει ημερομηνία 11 Ιουνίου 2013 ζήτησε να τηρηθούν διαδικασίες ώστε να μην διαφεύγουν οι κρατούμενοι, που παίρνουν άδειες. Η διεύθυνση των φυλακών πράγματι είχε εγγράφως ενημερώσει μια εβδομάδα πριν πάρει την άδεια ο Χριστόδουλος Ξηρός (24 Δεκεμβρίου 2013) τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Καλλικράτειας, αλλά και τον διοικητή του τμήματος του Κορυδαλλού και την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Βίας ότι πρόκειται να δοθεί άδεια. Στο έγγραφο ενημέρωνε η κυρία Στέφη ότι «από την 1η Ιανουαρίου ο Χ. Ξηρός λαμβάνει άδεια για να μεταβεί στην Καλλικράτεια Θεσσαλονίκης».
Μάλιστα την ημέρα της αδείας του, την 1η Ιανουαρίου 2014, η διεύθυνση των φυλακών Κορυδαλλού έστειλε νέο έγγραφο προς :
 – Τον Υπαρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.
 – Τη ΓΑΔΑ
 – Τη Διεύθυνση Δημοσίας Ασφάλειας – ΥΖΕΖΙ (Εγκλημάτων Ζωής και Ιδιοκτησίας)
 – Τον Διοικητή ΑΤ Κορυδαλλού
 – Με αυτό το έγγραφο ενημέρωνε ότι ο κρατούμενος θα επέστρεφε στις 9 Ιανουαρίου 2014. Ωστόσο οι αστυνομικές αρχές δεν έκαναν τίποτε.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης τα δύο έγγραφα αποδεικνύουν ότι η Διεύθυνση των φυλακών Κορυδαλλού είχε λάβει σοβαρά υπόψη της το έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ με το οποίο ζητούσε από το υπουργείο Δικαιοσύνης να ενημερώσει τις φυλακές ότι όταν κρατούμενοι παίρνουν άδειες πρέπει να ενημερώνονται γι αυτό και οι αστυνομικές διευθύνσεις και τα τμήματα, όπου πηγαίνουν οι κρατούμενοι. Προφανώς έπρεπε να υπάρχει επιτήρηση στους αδειοδοτηθέντες.
(Visited 1 times, 1 visits today)
By