Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

«Όχι στις απολύσεις» το σύνθημα των διαδηλωτών στο κέντρο

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις για την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου-σκούπα

bouli vouli poreia
© FOSPHOTOS Philippos Messinis

Με κεντρικό τους σύνθημα «όχι στις απολύσεις» και αίτημα τους την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν και σήμερα στους δρόμους της Αθήνας ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, οι οποίες πραγματοποιούν σήμερα 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Η συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος ολοκληρώθηκε και οι διαδηλωτές θα ανανεώσουν το ραντεβού τους έξω από τη Βουλή σήμερα το απόγευμα στις 19:00.

Σωματεία και εργαζόμενοι ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους αύριο Τετάρτη, ημέρα κορύφωσης των απεργιακών κινητοποιήσεων και ψήφισης του πολυνομοσχεδίου-σκούπα στη Βουλή. Στο μεταξύ κάλεσμα στους βουλευτές να μην ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο απηύθυνε ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Βασίλης Πολυμερόπουλος.

«Καλούμε τους βουλευτές και τους βουλευτές που έχουν διατέλεσει δήμαρχοι να προχωρήσουν σε δυναμικές ενέργειες, να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο, διότι είναι λάθος. Είναι τραγικό λάθος απέναντι στους εργαζόμενους, απέναντι στην τοπική αυτοδιοίκηση απέναντι στη δημόσια διοίκηση, αλλά κυρίως απέναντι στην αξιοπρέπειά μας» ανέφερε.

Στις σημερινές κινητοποιήσεις συμμετείχαν δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση, τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, ταμεία και ΔΕΚΟ, τραπεζοϋπάλληλοι, γιατροί και εργαζόμενοι στον χώρο της Υγείας, στις συγκοινωνίες και τα λιμάνια. Μοτοπορεία πραγματοποίησαν νωρίτερα οι εργαζόμενοι στην δημοτική αστυνομία.

Λίγο μετά τις 15:00 άνοιξαν και πάλι οι σταθμοί του μετρό «Ευαγγελισμός», «Σύνταγμα» και «Πανεπιστήμιο», που είχαν κλείσει από τις 9:30 το πρωί με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στις 19:00 ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ διοργανώνουν και δεύτερο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, όπου θα πραγματοποιηθεί ολονύχτια διαμαρτυρία – περικύκλωση της Βουλής και συναυλίες με εθελοντική συμμετοχή καλλιτεχνών.

Λόγω της συμμετοχής των νοσοκομειακών γιατρών και των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία στην κινητοποίηση, τα δημόσια νοσοκομεία, οι δομές της πρόνοιας και το ΕΚΑΒ θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας.

 Κλειστοί παρέμειναν και σήμερα οι δήμοι. Δεν θα λειτουργήσουν ούτε οι υπηρεσίες καθαριότητας και οι κοινωνικοπρονοιακές δομές, κατόπιν απόφασης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν και οι εργαζόμενοι στα έντυπα και ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης οι οποίοι πραγματοποίησαν τετράωρη στάση εργασίας από τις 10 το πρωί έως τις 14:00.

Πως θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς 

Λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς στην απεργία λεωφορεία και τρόλεϊ θα πραγματοποιούν δρομολόγια από τις 9 το πρωί έως και τις 9 το βράδυ. Η απόσυρση θα ξεκινήσει σταδιακά από τις οκτώ το βράδυ.

Από τα μέσα σταθερής τροχιάς κανονικά κινούνται ηλεκτρικός, τραμ και μετρό, ωστόσο δεν θα εκτελούνται τα δρομολόγια του μετρό στο τμήμα «Δουκίσσης Πλακεντίας- Αεροδρόμιο» λόγω της απεργίας στον προαστιακό. Συνεπώς δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του προαστιακού σιδηροδρόμου. Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν τα τρένα.

Επιβάτες με προορισμό το αεροδρόμιο μπορούν να εξυπηρετούνται, μεταξύ 9 το πρωί και 9 το βράδυ, μέσω των λεωφορειακών γραμμών Χ95 από Σύνταγμα/Εθνική Άμυνα ή Χ97 από Δάφνη.

Καθυστερήσεις αναμένονται στα αεροδρόμια καθώς στην απεργία συμμετέχει και η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) με στάση εργασίας από τις 12:00 έως τις 16:00.

Κορυφώνονται αύριο οι κινητοποιήσεις

Για αύριο Τετάρτη, ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΠΟΕ – ΟΤΑ και πορεία στη Βουλή και συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ στις 19:00 στο Σύνταγμα.

Οι δήμαρχοι αναμένεται να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, πορεία στη Βουλή και επίδοση ψηφίσματος στον πρόεδρο της Βουλής και τα κόμματα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By