Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σερβία: Τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ζήτησε η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε, σήμερα, να ζητήσει από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διάλυση της βουλής και τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών

datsits

Η κυβέρνηση της Σερβίας αποφάσισε, σήμερα, να ζητήσει από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διάλυση της βουλής και τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Το σχετικό αίτημα επέδωσαν στον πρόεδρο Τόμισλαβ Νίκολιτς ο πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Στην επιστολή που παρέδωσαν στον πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφέρεται ότι «για τη συνέχιση της πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησε η κυβέρνηση απαιτείται ευρεία πολιτική στήριξη των πολιτών της Σερβίας«. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, από την παραλαβή του κυβερνητικού αιτήματος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι υποχρεωμένος εντός εικοσιτετραώρου να προκηρύξει εκλογές.

Ο Τόμισλαβ Νίκολιτς, αφού παρέλαβε το αίτημα για πρόωρες εκλογές, δήλωσε ότι αύριο θα ανακοινώσει την ημερομηνία διεξαγωγής. Θεωρείται βέβαιο, ωστόσο, ότι οι εκλογές θα προκηρυχθούν για τις 16 Μαρτίου ώστε να συμπέσουν με τις επαναληπτικές εκλογές για τον δήμο του Βελιγραδίου. Μέχρι την εκλογή της νέας βουλής, η σημερινή κυβέρνηση θα λειτουργεί ως υπηρεσιακή, γεγονός που σημαίνει ότι θα ασχολείται μόνο με θέματα λειτουργίας του κράτους. Τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών προκάλεσε το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS), που είναι το μεγαλύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο πρόεδρος του κόμματος αυτού, δικαιολογώντας την απόφασή του για προσφυγή στις κάλπες, τόνισε ότι χρειάζεται καθαρή εντολή για να μπορέσει να εφαρμόσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που ξεκίνησε η κυβέρνηση. Κατά γενική εκτίμηση, το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα προσπαθεί μέσα από μία νέα εκλογική διαδικασία να αποκτήσει αυτοδυναμία, αφού όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έχει αυξήσει κατά 20 μονάδες τα ποσοστά του σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές όταν έλαβε το 24,04% των ψήφων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By