Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Σενάριο Γεωργίας» στην Κριμαία

Ρωσική «εισβολή» στην Κριμαία καταγγέλλει η Ουκρανία – Κλειστός ο εναέριος χώρος στην Κριμαία, στρατιωτικές κινήσεις στη χερσόνησο

crimea757x553_280214
Ισορροπίες τρόμου στην Κριμαία ανήμερα της επανεμφάνισης του Βίκτορ Γιανουκόβιτς από ρωσικό έδαφος και στη σκιά του εξαγγελθέντος δημοψηφίσματος για το μελλοντικό καθεστώς: Ο ενάεριος χώρος της Κριμαίας έκλεισε μετά την κατάληψη αεροδρομίων της από ενόπλους με στρατιωτικές στολές χωρίς διακριτικά και δεν επιτρέπεται η προσγείωση αεροσκαφών από το Κίεβο.

Την ίδια στιγμή, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, σε έκτακτο διάγγελμά του προς το λαό, κατηγόρησε τη Ρωσία για «ένοπλη εισβολή» στην Κριμαία και κάλεσε τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «να σταματήσει τις προκλήσεις».

Ο Τουρτσίνοφ υποστήριξε ότι η Ρωσία επεξεργάζεται για την Ουκρανία ένα σενάριο παρόμοιο με εκείνο που είχε θέσει σε εφαρμογή πριν από την εισβολή της στη Γεωργία, τον Αύγουστο του 2008.

crimeaA

Εισβολή 2.000 Ρώσων στρατιωτών; – Κλειστός ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ουκρανίας 2.000 Ρώσοι στρατιώτες μεταφέρθηκαν με μεταγωγικά αεροσκάφη στο αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, της πρωτεύουσας της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας όπου έχει τη βάση του ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα.

«Σήμερα παρακολουθούμε μια εισβολή του ρωσικού στρατού (. . .). Ο εναέριος χώρος (της Κριμαίας) έχει κλείσει λόγω του μεγάλου αριθμού προσγειώσεων ρωσικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων», είπε ο εκπρόσωπος της ουκρανικής προεδρίας στην Κριμαία, Σεργκέι Κουνίτσιν, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ART.

«Ο εναέριος χώρος της Κριμαίας έχει κλείσει μετά την κατάληψη του διεθνούς αεροδρομίου της Συμφερόπολης από ενόπλους», ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής και η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ουκρανίας, Ukrainian International.

Νωρίτερα, το πρακτορείο Interfax είχε μεταδώσει πρώτο, ότι στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Κριμαίας δεν επιτρέπεται η προσγείωση αεροσκαφών που προέρχονται από το Κίεβο.

Εκπρόσωπος του αεροδρομίου υποστήριξε ότι μόνο μία πτήση από το Κίεβο παρουσίασε «καθυστέρηση» και οι άλλες πτήσεις από και προς τη Συμφερόπολη εκτελούνται κανονικά χωρίς προβλήματα.

Αργότερα όμως, από το ίδιο το αεροδρόμιο, επιβεβαιώθηκε ότι «οι πτήσεις που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν με προορισμό το αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, στην Κριμαία, ματαιώθηκαν λόγω των τελευταίων εξελίξεων στην περιοχή».

«Οι πτήσεις από και προς τη Συμφερόπολη για απόψε και αύριο το πρωί ματαιώθηκαν», επιβεβαίωσε και μια εκπρόσωπος του αεροδρομίου του Κιέβου μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Η κατάσταση στη Συμφερόπολη δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση πτήσεων», είπε επιγραμματικά, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

crimea-airportBBB

«Ρωσική εισβολή»

Οι ουκρανικές αρχές, είχαν μιλήσει από το πρωί, ότι πρόκειται για «ρωσική εισβολή» διότι αυτοί οι μυστηριώδεις ένοπλοι «δεν έκρυβαν ότι ανήκουν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις», όπως υποστήριξε ο μεταβατικός υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ.

Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για μετακινήσεις στρατιωτικών οχημάτων στο δρόμο που συνδέει τη Σεβαστούπολη με τη Συμφερόπολη ενώ υποστήριξαν ότι προσγειώθηκαν πολλά στρατιωτικά μεταφορικά αεροσκάφη σε ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στη Συμφερόπολη.

Πούτιν: Δεν μ” ενδιαφέρει η διάσπαση της Ουκρανίας

Εν τω μεταξύ, διαβεβαιώσεις ότι δεν σκοπεύει να παραβιάσει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας μοιράζει ο Πούτιν στη Δύση, την ώρα που η ένταση στην Κριμαία παραμένει στο κόκκινο, ρώσοι βουλευτές προτείνουν νομοσχέδια που διευκολύνουν την ενσωμάτωση τμημάτων της Ουκρανίας στη Ρωσία και το Κρεμλίνο μοιράζει ρωσικά διαβατήρια στα μέλη της διαβόητης μονάδας καταστολής Μπερκούτ, που διαλύθηκε από τις νέες Αρχές.

Την Πέμπτη, η Ρωσία -κι ενώ συνεχίζεται η γενική άσκηση των ενόπλων δυνάμεων, που διέταξε ο πρόεδρος Πούτιν- είχε διαβεβαιώσει ότι ο στόλος της στη Μαύρη Θάλασσα «εφαρμόζει αυστηρά τις συμφωνίες» που έχουν υπογραφεί με την Ουκρανία.

krimearussian800_0280214

 

By