Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

«Αντεπίθεση» στον Τσίπρα οργανώνει το Μαξίμου

 Η κυβέρνηση επιδίδεται σε αγώνα δρόμου ώστε να κλείσει όλα τα μέτωπα με την τρόικα πριν την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ

fosphotos | Παναγιώτης Τζάμαρος
fosphotos | Παναγιώτης Τζάμαρος

Να κλείσουν όλα τα μέτωπα  με την τρόικα πριν από την ανάληψη της  ελληνικής προεδρίας της E.E. στις αρχές Ιανουαρίου του 2014, ζήτησε ο Πρωθυπουργός από τους υπουργούς με τους οποίους συναντήθηκε χθες στο Μαξίμου.  Στη σημερινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης (στις 18.00) θα τεθεί  επί τάπητος το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων του Δημοσίου που θα προέλθουν κυρίως από το χώρο της Υγείας, των ΟΤΑ και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει ακόμη να λύσει το γρίφο των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας και το εάν θα προσμετρηθούν στις απολύσεις οι όποιες αποχωρήσεις προκύψουν από την αναδιάρθρωσή τους, αφού  η τρόικα εμφανίζεται ανένδοτη σχετικά με το κλείσιμο των Αμυντικών Συστημάτων.

Οι υπουργοί έχουν πάρει εντολή από το Μαξίμου να προχωρήσουν σε αξιολόγηση όλων των οργανισμών και δομών των υπουργείων τους μεταξύ των οποίων, όπως πρόσφατα αποκάλυψε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα είναι και το προσωπικό των αστικών συγκοινωνιών.

Στην ατζέντα των συναντήσεων θα τεθεί και το το ζήτημα των Πανεπιστημίων,  το οποίο έχει προκαλέσει φθορά στην κυβέρνηση,  παρά την ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ χθες για επαναλειτουργία του ιδρύματος.  Σημειώνεται, επίσης, ότι  ο πρύτανης του ΑΠΘ,  Γιάννης Μυλόπουλος ζήτησε  από τον υπουργό Παιδείας να «ανακαλέσει»  τη διαθεσιμότητα, υιοθετώντας επί της ουσίας τις θέσεις των διοικητικών υπαλλήλων.

Στο μεταξύ, ο Αντώνης Σαμαρά  παραχωρεί το μεσημέρι παραχωρεί συνέντευξη Τύπου μαζί με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς με το βλέμμα στην ελληνική προεδρία  της ΕΕ, ωστόσο αναμένεται να  αναφερθεί εκ νέου στα βήματα που έχει κάνει η κυβέρνησή του με την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, απορρίπτοντας  ότι θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα για το 2014.

Πάντως, ο  υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης δεν διέψευσε χθες ότι η τρόικα ζητά «μαχαίρι» στις συντάξεις των ΔΕΚΟ και συγκεκριμένων ταμείων, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι τέτοιο ζήτημα για την κυβέρνηση δεν τίθεται. Αυτή τη θέση αναμένεται να παναβεβαιώσουν το απόγευμα οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνάντηση που θα έχουν αμέσως μετά το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης. Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα κάνουν έναν απολογισμό του πρόσφατου ταξιδιού του Σαμαρά στη Γερμανία, για τις συζητήσεις με την τρόικα που επιστρέφει στην Αθήνα στις 2 Δεκεμβρίου αλλά και για την ανάληψη της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ.

«Αντεπίθεση»… στην εξεταστική για τα ναυπηγεία 

Επιπροσθέτως, στις επαφές των δύο ανδρών  αναμένεται να οργανωθεί και η «αντεπίθεση» απέναντι στην πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που κατέθεσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, καθώς και η  σύγκρουση που έχει ξεσπάσει για την τιμολόγηση των φαρμάκων.

Η στήριξη του Μ. Μαξίμου στον κ. Βενιζέλο είναι δεδομένη όπως την εξέφρασε ο ίδιος ο κ. Σαμαράς στην τελευταία συνέντευξη που παραχώρησε (Mega) ωστόσο στο Μαξίμου ετοιμάζονται για σκληρή σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς γνωρίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επικαλεστεί   παλαιότερες δηλώσεις στελεχών (Μιχελάκης), καθώς  το κλίμα στην  κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ παραμένει αρνητικό. Σε αυτό το πλαίσιο, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ,  Γ. Ντόλιος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει ολική άρση των πλειστηριασμών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By