Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σαμαράς: Είπα στην Μέρκελ ότι δεν χρειαζόμαστε νέο πακέτο βοήθειας

«Η Ελλάδα αφήνει την κρίση πίσω της»

merkel_samaras600

«Η Ελλάδα αφήνει την κρίση πίσω της» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε μαζί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, αμέσως μετά τη συνάντηση τους στο Βερολίνο.

«Γυρισμός δεν υπάρχει, πίσω στα ελλείμματα δεν θα πάμε» σημείωσε ο κ. Σαμαράς και επισήμανε πως μετέφερε στην κ. Μέρκελ την πεποίθηση πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο πακέτο βοήθειας καθώς «μπορεί να σταθεί μόνη της στα πόδια της». Ωστόσο έσπευσε να προσθέσει πως απαιτείται ένα πακέτο φοροελαφρύνσεων προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι για το 2015 προβλέπεται ανάπτυξη της τάξης του 2,9% ενώ στόχος για το 2016 είναι το ποσοστό να αγγίξει το 3,7% και υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Η χώρα μας πέτυχε δύσκολους στόχους πολύ νωρίτερα από ότι προβλεπόταν. Πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα ένα χρόνο νωρίτερα, βγήκαμε στις αγορές 2 χρόνια νωρίτερα, τα ελληνικά ομόλογα πάνε πολύ καλά. Το τρίτο τρίμηνο του 2014 θα έχουμε θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ». Σχετικά με την ανεργία σημείωσε πως αν και μειώνεται παραμένει ακόμα ψηλά ιδιαίτερα στους νέους και υποστήριξε πως είναι απαραίτητη η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Μάλιστα προανήγγειλε πως η Ελλάδα θα προτείνει ένα νέο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος.

Σχετικά με το χρέος ανέφερε πως «μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης περιμένουμε την τελική λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους».

Από την πλευρά της η κ Μέρκελ απέδωσε τα εύσημα στην Ελλάδα για την πρόοδο που έχει σημειώσει επισημαίνοντας πως «έχει δώσει θετικά δείγματα και μηνύματα πως σύντομα θα υπάρξει ανάπτυξη» και πρόσθεσε : «H Γερμανία προσπαθεί να είναι υποστηρικτική. Υπάρχουν σαφή δείγματα για ανάκαμψη της οικονομίας, είναι ορατά τα πρώτα δείγματα επιτυχίας, θα κάνουμε ότι μπορούμε για να σας στηρίξουμε. Ξέρω πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα για τους Έλληνες».

By