Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Σήμερα με Άσμουσεν στην Αθήνα

Οι δηλώσεις Σόιμπλε για τρίτο δάνειο και άρα τρίτο μνημόνιο, άνοιξαν ένα νέο μέτωπο για την κυβέρνηση που προσπαθεί να υποβαθμίσει το θέμα, ενώ υποδέχεται σήμερα τον Άσμουσεν.

AsmousenΤο Μέγαρο Μαξίμου απέφυγε να σχολιάσει τα λεγόμενα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί νέου προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα, πράγμα που συνεπάγεται ουσιαστικά τρίτο μνημόνιο την ώρα που η κυβέρνηση «είχε ποντάρει τα ρέστα της» στην επιδίωξη νέου κουρέματος και ενώ όπως και να έχει σύντομα τα λεφτά του τρέχοντος προγράμματος τελειώνουν και η Αθήνα θα βρεθεί αντιμέτωπη με χρηματοδοτικό κενό.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας επιμένει πως είναι δυνατόν μέχρι το τέλος του χρόνου να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, αποφεύγοντας όμως να διευκρινίσει εάν στη συνέχεια η Ελλάδα θα ζητήσει την εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup του περασμένου Νοεμβρίου που προέβλεπε ότι μετά τη επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος η χώρα μας θα επιχειρήσει να βγει στις διεθνείς αγορές ή θα λάβει νέα βοήθεια, ενώ συνεργάτες του πρωθυπουργού δηλώνουν ότι δεν θα πρέπει να σπεύδει κανείς να ερμηνεύσει τις δηλώσεις Σόιμπλε, που έγιναν ένα μόλις μήνα πριν τις γερμανικές εκλογές.

Ο Γερμανός υπουργός πάντως ήταν σαφής ως προς το ότι θα υπάρξει νέο πρόγραμμα βοήθειας και ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει αυτό αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής επίσκεψης του στελέχους  της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γεργκ Άσμουσεν στην Αθήνα για συνομιλίες σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρωζώνη.

Ο κ. Άσμουσεν πρόκειται να συναντηθεί το απόγευμα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενώ νωρίτερα και συγκεκριμένα στις τρεις το μεσημέρι θα δει τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στις και τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας Γιώργο Ζανιά. Επίσης, ο κ. Άσμουσεν, αναμένεται να συναντηθεί και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γεώργιο Προβόπουλο, αλλά και με επιχειρηματικούς παράγοντες. Δεν θα έχει συνάντηση τελικά με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. 

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η επίσκεψη στη χώρα μας του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, είναι ιδιαίτερα σημαντική και γίνεται τη στιγμή που εντείνονται τα σενάρια για νέο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας. Στη συνάντηση με τον κ.Στουρνάρα θα τεθεί επί τάπητος το θέμα του δημόσιου χρέους, αλλά και το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων εφόσον η τρόικα το Σεπτέμβριο διαπιστώσει ότι θα συνεχιστεί η σημερινή πορεία των δημοσιονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του καλοκαιριού ο κ.Άσμουσεν είχε μπει στο χορό των Γερμανών αξιωματούχων που τάσσονται κατά του κουρέματος, λέγοντας ότι πρωτίστως η Ελλάδα πρέπει να ασχοληθεί με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Κλασική περίπτωση τεχνοκράτη, ο οποίος έχει αναρριχηθεί σε όλα τα πιθανά σημαντικά πόστα της κρατικής γερμανικής και ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας, ο προερχόμενος από το χώρο των Σοσιαλδημοκρατών “Ασμουσεν ήταν στέλεχος του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών επί της προηγούμενης κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού CDU- SPD με καγκελάριο την Άνγκελα Μέρκελ και υπουργό Οικονομικών το σημερινό αντίπαλο της για την καγκελαρία, υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών, Πέερ Στάινμπρουκ. Φέρεται ως πιθανός διάδοχος του Σόιμπλε στην περίπτωση που από τις κάλπες της 22ας Σεπτεμβρίου προκύψει νέα κυβέρνηση συνασπισμού και υπάρξει αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Οικονομιικών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By