Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Ρωσία: Οι κάτοικοι της Κριμαίας θα μπορούν να διαλέγουν διαβατήριο

Στις 16 Μαρτίου το δημοψήφισμα για το μελλοντικό καθεστώς στην Κριμαία – Διαβουλεύσεις στη Δύση και προειδοποιήσεις προς τη Ρωσία

crimaia715_100314

 

Οι κάτοικοι της Κριμαίας θα μπορούν να διαλέξουν ρωσικό ή ουκρανικό, σε περίπτωση προσάρτησης της ουκρανικής χερσονήσου στη Ρωσία μετά το δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου, δήλωσε τη Δευτέρα ο «πρωθυπουργός» της Κριμαίας της Σεργκέι Ακσιόνοφ.

Ο Ακσιόνοφ, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε πρωθυπουργός της Κριμαίας πριν από περίπου δύο εβδομάδες, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ότι η Κριμαία θα ενθαρρύνει τη χρήση δύο γλωσσών -της ρωσικής και της κριμαϊκής ταταρικής.

«Δεν θα επιμείνουμε να επιστραφούν τα ουκρανικά διαβατήρια. Όλοι θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν την γλώσσα τους. Δεν θέλουμε να περιορίσουμε (τα δικαιώματα) των Τατάρων της Κριμαίας», είπε ο Ακσιόνοφ.

Οι ΗΠΑ κλείνουν τη διπλωματική πόρτα στη Ρωσία

Ενώ η κρίση στην Ουκρανία συνεχίζεται, οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στη Ρωσία, προειδοποιώντας ότι πιθανές κινήσεις προσάρτησης της Κριμαίας θα κλείσει την πόρτα στη διπλωματία. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε στον ρώσο ομόλογό του ότι η Κριμαία αποτελεί τμήμα της Ουκρανίας και ότι η Μόσχα θα πρέπει να αποφύγει τη στρατιωτική κλιμάκωση. Ο Κέρι έκανε τις δηλώσεις αυτές στον Λαβρόφ σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν το Σάββατο, σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Κέρι «ξεκαθάρισε ότι η συνεχιζόμενη στρατιωτική κλιμάκωση και πρόκληση στην Κριμαία, ή οπουδήποτε αλλού στην Ουκρανία, μαζί με βήματα για να προσαρτηθεί η Κριμαία στη Ρωσία θα κλείσουν κάθε διαθέσιμο χώρο για διπλωματία και κάλεσε να υπάρξει η μέγιστη αυτοσυγκράτηση» δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Νωρίτερα, ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι η κρίση στην Ουκρανία «είναι τεχνητή και δημιουργήθηκε καθαρά για γεωπολιτικούς λόγους». 

crimea600_100314

Επαφές Ομπάμα με ξένους ηγέτες

Ο Μπαράκ Ομπάμα, από την πλευρά του, συζητά την κατάσταση με ξένους ηγέτες, ανάμεσά τους με τον Ντέιβιντ Κάμερον, τον Φρανσουά Ολάντ, καθώς και με ηγέτες των χωρών της Βαλτικής.

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε σε τρεις ηγέτες κρατών της Βαλτικής -εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία- ότι η κυβέρνησή του τους υποστηρίζει και θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του NATO, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Ο πρόεδρος επαναβεβαίωσε την απαρασάλευτη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών  στην συλλογική μας άμυνα βάσει του Βορειοατλαντικού Συμφώνου και την διαρκή υποστήριξή μας για την ασφάλεια και τη δημοκρατία στους συμμάχους μας στη Βαλτική» ανέφερε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνομίλησε με την πρόεδρο της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, τον πρόεδρο της Λετονίας Άντρις Μπέρζινς και τον πρόεδρο της Εσθονίας Τόμας Χέντρικ Ίλβες.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Γουίλιαμ Χέιγκ, είπε σε συνέντευξή του στο BBC ότι η Ρωσία έκανε «λάθος υπολογισμό» όταν εισέβαλε στην Κριμαία και πρόσθεσε ότι οι χώρες της Δύσης θα μπορούσαν να επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις εκτεταμένης εμβέλειας, εάν δεν βρεθεί διπλωματική λύση ανάμεσε σε Ρωσία και Ουκρανία. Προειδοποίησε, επίσης, ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να απομακρυνθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο και να εισάγουν περισσότερο από τις ΗΠΑ.

Απέκλεισε το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης απέναντι στη Ρωσία, αλλά είπε ότι υπάρχει ο κίνδυνος «πραγματικής πολεμικής διαμάχης» στην Κριμαία. Ο Χέιγκ είπε ότι θα έχει συνομιλία με τον Τζον Κέρι αργότερα την Κυριακή για το θέμα της Ουκρανίας.

Στις 16 Μαρτίου το δημοψήφισμα στην Κριμαία

Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης του φιλο-ρωσικού περιφερειακού κοινοβουλίου στην Κριμαία δεσμεύτηκε το Σάββατο ότι η περιοχή θα αποτελέσει μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας πριν από το τέλος του μήνα.
«Η διαδικασία μετάβασης σε μια νέα νομική δομή είναι περίπλοκη. Αλλά υποθέτουμε ότι όλες οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί τον Μάρτιο» δήλωσε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Κριμαίας, Βλαντιμίρ Κονσταντίνοφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ειδήσεων Itar-Tass.

Η ηγεσία της Κριμαίας ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι στις 16 Μαρτίου θα διεξαχθεί δημοψήφισμα σχετικά με το εάν η περιοχή πρέπει να ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία. Ο Κωνσταντίνοφ υποσχέθηκε σε δασκάλους, γιατρούς, στρατιωτικούς, αστυνομικούς και άλλους δημόσιους υπαλλήλους ότι το εισόδημά τους θα αυξηθεί κατά τέσσερις φορές με την ένταξη της περιοχής στη Ρωσία.

Η Μόσχα έχει ήδη λάβει επίσημα μέτρα για την ενσωμάτωση της χερσονήσου, ωστόσο η νέα ουκρανική κυβέρνηση καθώς και η διεθνής κοινότητα έχουν καταδικάσει το δημοψήφισμα ως παράνομο.

Θύμα κυβερνοεπίθεσης η ουκρανική κυβέρνηση

Το ανώτατο σώμα ασφαλείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι το ίδιο αλλά και το εθνικό πρακτορείο Ειδήσεων έχουν πέσει θύματα κυβερνοεπιθέσεων.

Στο πιο πρόσφατο περιστατικό, μια αγνώστων στοιχείων πηγή ξεκίνησε μια σειρά επιθέσεων Άρνησης Παροχής Υπηρεσιών (Denial of Service), που στόχο έχουν να γίνει αδύνατη την πρόσβαση σε έναν υπολογιστή ή δίκτυο από τους προβλεπόμενους χρήστες.

«Υπήρξε μια μεγάλης κλίμακας επίθεση DoS στα δίκτυα επικοινωνιών του ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, η οποία προφανώς αποσκοπούσε στην παρεμπόδιση των αντιδράσεων στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το κράτος μας», ανακοίνωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας και Άμυνας. Αναφέρεται επίσης ότι το κρατικό πρακτορείο Ειδήσεων, Ukrinform έπεσε θύμα παρόμοιων επιθέσεων.

Αν και κανείς δεν κατηγορεί κάποιον για τις επιθέσεις, οι υποψίες, όπως αναφέρουν οι New York Times, πέφτουν στην Ρωσία.

Φιλορωσικές μονάδες κατέλαβαν φυλάκιο στη Κριμαία

Χωρίς συγκρούσεις κατέλαβαν φιλορωσικές μονάδες φυλάκιο στη δυτική Κριμαία, σύμφωνα με αναφορές από την ουκρανική συνοριοφυλακή, με το ουκρανικό προσωπικού του να έχει αποκλειστεί εντός. Συνολικά, υπό φιλορωσικό έλεγχο βρίσκονται 11 φυλάκια της περιφέρειας.

Παράλληλα, τα ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι το Κίεβο έχει παγώσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς των αρχών της Κριμαίας, οι οποίες όμως, όπως αναφέρεται, έχουν αρχίσει να ανοίγουν λογαριασμούς σε ρωσικές τράπεζες.

Το Russia Today αναφέρει, επικαλούμενο τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Κριμαίας Ρουστάμ Τεμιργκάλιγεφ, ότι η ουκρανική κυβέρνηση έχει μπλοκάρει το ηλεκτρονικό σύστημα της οικονομικής αρχής της Κριμαίας και έχει παγώσει τους λογαριασμούς των περιφερειακών αρχών.

Ο Τεμιργκάλιγεφ εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας πως δεν θα επηρεαστεί η καταβολή μισθών κρατικών υπαλλήλων και συντάξεων.

«Ανοίγουμε γρήγορα λογαριασμούς σε ρωσικώες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων και λογαριασμών σε ρούβλια» είπε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της περιφέρειας. «Ο κόσμος δεν θα μείνει χωρίς συντάξεις, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο» προσέθεσε.

crimea600_100314iii

By