Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Προ των πυλών» ένα κινεζικό σχέδιο Μάρσαλ

Ο Αμερικανός πρόεδρος παρά τις διαφωνίες που έχει με την Κίνα διαβεβαίωσε πως από την πλευρά του θα συνεργαστεί με το Πεκίνο

kina

Πρόθυμο να διαθέσει δισεκατομμύρια από τα τεράστια συναλλαγματικά αποθέματα που διαθέτει, επενδύοντας σε ένα «Σχέδιο Μάρσαλ» για την Ασία, εμφανίζεται το Πεκίνο.

Χθες, ξεκίνησαν οι διήμερες εργασίες της συνόδου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας – Ειρηνικού. Τα 21 κράτη-μέλη προσπαθούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να προωθήσουν την οικονομική συνεργασία.

Στις εργασίες παίρνουν μέρος και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε. Η πρόσκληση του Ιάπωνα πρωθυπουργού στο Πεκίνο θεωρήθηκε μια κίνηση φιλίας ανάμεσα στις αιώνιες αντίπαλες Κίνα και Ιαπωνία, με στόχο να προωθηθεί το εμπόριο στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, παρά τις διαφωνίες που έχει με την Κίνα, διαβεβαίωσε πως από την πλευρά του θα συνεργαστεί με το Πεκίνο και δήλωσε πως «η άνοδος μιας ειρηνικής Κίνας είναι καλοδεχούμενη». Το θετικό πνεύμα είχε διαφανεί ήδη και από τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος είχε κάνει λόγο για την εμβάθυνση των σχέσεων και τη στενότερη συνεργασία με τις χώρες-μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας – Ειρηνικού.

Η διήμερη σύνοδος θεωρείται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, πάντως, για το Πεκίνο να ενισχύσει το ρόλο του ως ισχυρής οικονομικής δύναμης στην περιοχή. Ήδη πριν από την έναρξη των εργασιών, το Πεκίνο είχε εκφράσει την πρόθεσή του να επενδύσει τουλάχιστον 40 δισ. δολάρια για ένα ταμείο για τη χρηματοδότηση σχεδίων υποδομών.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε σχετικά: «Η Κίνα θέλει να επενδύσει 40 δισ. δολάρια για να ξεκινήσει η λειτουργία του λεγόμενου “ταμείου για τους δρόμους του μεταξιού” για την ανάπτυξη των υποδομών, των πηγών ενέργειας, της βιομηχανικής και οικονομικής συνεργασίας. Καλωσορίζουμε επενδυτές από την Ασία να πάρουν μέρος στο νέο ταμείο».

Πηγή: DW

By