Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Προς χρεοκοπία οδεύει ξανά η Αργεντινή

Ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής Άξελ Κισίλοφ σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο προξενείο της χώρας στη Νέα Υόρκη μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων, επεσήμανε πως τα κερδοσκοπικά κεφάλαια δεν δέχθηκαν την προσφορά των διαπραγματευτών της χώρας

argentian-flag

Σε τεντωμένο σκοινί ακροβατεί η Αργεντινή, καθώς δεν επετεύχθη συμφωνία μεταξύ των κερδοσκοπικών κεφαλαίων και των διαπραγματευτών της χώρας πριν από τη διορία που είχε τεθεί, με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας ωστόσο να αρνείται πως η χώρα τελεί υπό καθεστώς χρεοκοπίας.

Σε δηλώσεις του ο δικαστικός διαμεσολαβητής στην υπόθεση χρέους της Αργεντινής, Ντάνιελ Πόλακ, τόνισε πως «η Δημοκρατία της Αργεντινής σύντομα θα βρίσκεται σε επικείμενη αδυναμία πληρωμής», και προσέθεσε πως «δεν αποτελεί μία απλή ‘τεχνική’ κατάσταση, αλλά ένα αληθινό και οδυνηρό γεγονός που θα έχει επιπτώσεις στους ανθρώπους», συμπεριλαμβανομένων των πολιτών της Αργεντινής, των ομολογιούχων και των πιστωτών.

«Όλα κατέρρευσαν», δήλωσε το ανώτερο στέλεχος του τραπεζικού τομέα και έκανε λόγο για επικείμενη πτώχευση της Αργεντινής.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής Άξελ Κισίλοφ σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο προξενείο της χώρας στη Νέα Υόρκη μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων, επεσήμανε πως τα κερδοσκοπικά κεφάλαια δεν δέχθηκαν την προσφορά των διαπραγματευτών της χώρας και παραδέχθηκε πως οι συζητήσεις δεν πήγαν καλά.Αρνήθηκε ωστόσο πως η χώρα τελεί υπό καθεστώς χρεοκοπίας, παραδέχθηκε όμως πως πρόκειται για μία ασυνήθιστη κατάσταση.

«Προφανώς θέλουν περισσότερα και τα θέλουν τώρα» είπε χαρακτηριστικά και εξαπέλυσε επίθεση κατά του δικαστή Τόμας Γκράιζα για τη στάση του κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Δεν απέκλεισε λύση μέσω του ιδιωτικού τομέα, αναφερόμενος στο σχέδιο που προβλέπει την εξαγορά από τράπεζες της Αργεντινής της νομικής απαίτησης που έχουν πιστωτές.

Σημειώνεται πως το σχέδιο προβλέπει την αποπληρωμή των κερδοσκοπικών ταμείων από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και σε αντάλλαγμα η χώρα θα ζητήσει από τον δικαστή να αναστείλει την εφαρμογή της απόφασής του.

Όπως εξήγησε ο Κίσιλοφ, τα κερδοσκοπικά κεφάλαια κατά τις διαπραγματεύσεις ζήτησαν να πληρωθούν περισσότερα από αυτά που έχουμε συμφωνήσει να δώσουμε στο 92,4% των πιστωτών που είχαν συμφωνήσει στην αναδιάρθρωση του χρέους.

«Για εμάς μία τέτοια συμφωνία είναι αδύνατη» επεσήμανε, γιατί όπως είπε κάτι τέτοιο ενεργοποιούσε τη ρήτρα RUFO. Πρόκειται για έναν όρο, σύμφωνα με τον οποίο εάν ένας επενδυτής (εν προκειμένω τα Hedge Funds με τα οποία διαπραγματεύεται η χώρα), λάβει χρήματα με ευνοϊκότερους όρους απ” ότι έχει συμφωνηθεί στην αναδιάρθρωση του χρέους, τότε και οι υπόλοιποι θα έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν και αυτοί τους αντίστοιχους όρους.

Με άλλα λόγια εάν εξοφλήσει το ποσό των 1,3 δισ. δολαρίων η Αργεντινή στα κερδοσκοπικά κεφάλαια, οι υπόλοιποι πιστωτές θα έχουν αυτόματα τη δυνατότητα να διεκδικήσουν την καταβολή ολόκληρου του αρχικού χρέους, το οποίο αγγίζει τα 120 δισ. δολάρια, ποσό απαγορευτικό εάν αναλογιστεί κανείς πως τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας είναι περίπου 28 δισ.

Επανέλαβε ότι η χώρα δεν έχει αθετήσει τους όρους του χρέους της, και τόνισε πως έχουν αποσταλεί οι απαιτούμενες πληρωμές πληρωμές στα μέλη της διοίκησης των τραπεζών που συμφώνησαν στην αναδιάρθρωση του χρέους.

«Θα ενεργήσουμε σύμφωνα με τους νόμους της χώρας μας, και βάση των συμβολαίων που έχουμε υπογράψει» διαμήνυσε ο Κίσιλοφ που κατέληξε πως «υποχρέωσή μας είναι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των πολιτών της Αργεντινής».

Έπειτα και από τις χθεσινοβραδινές εξελίξεις η Αργεντινή, από τις 7 σήμερα το πρωί (μεσάνυχτα Τετάρτης ώρα Αργεντινής) τελεί υπό καθεστώς αδυναμίας πληρωμών των ομολόγων της, καθώς ο δικαστικός διαμεσολαβητής στην υπόθεση χρέους της χώρας έχει διατάξει τα μέλη της διοίκησης των τραπεζών να μην μεταβιβάσουν τις πληρωμές στους άλλους πιστωτές.

Με το που έγινε γνωστό πως οι διαπραγματεύσεις ναυάγησαν, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s έθεσε το αξιόχρεο της Αργεντινής σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας.

By