Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Προεκλογικό «άνοιγμα» από τον Τσίπρα

Βέβαιος για τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών σε σύντομο χρονικό διάστημα εμφανίζεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

tsipras

Τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανακηρυχθεί πρώτο κόμμα, αναλύει με συνέντευξη του ο Αλέξης Τσίπρας στο «Βήμα της Κυριακής».

Ειδικότερα,  ο κ. Τσίπρας προεξοφλεί ότι θα κηρυχθούν εθνικές εκλογές αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και μιλά για τις κυβερνητικές προτεραιότητες και τις επιλογές του στα κρίσιμα θέματα, αλλά και για τον σχεδιασμό του για τη διαπραγμάτευση στην Ευρώπη για το «ελληνικό ζήτημα».

Πράλληλα, ο κ. Τσίπρας επιχειρεί «άνοιγμα» σε ολόκληρο τον προοδευτικό χώρο, καθώς δεσμεύεται ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση «στην οποία θα συμμετέχουν και προσωπικότητες που δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ».

 

«Η Αριστερά θα ενώσει τους Έλληνες. Οι κρίσεις χρέους είναι η δεύτερη πιο δύσκολη δοκιμασία μετά τους πολέμους και η ενότητα είναι όρος επιβίωσης και νίκης» προσθέτει.

Ερωτηθείς αν είναι αδιαπραγμάτευτη η συμμετοχή της χώρας στην Ευρωζώνη, απαντά πως δεν μπορεί από τη μία πλευρά να είναι υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από την άλλη να επιδιώκει την αποχώρηση από την Ευρωζώνη και προσθέτει:

«Η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας από τον ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης και απόρριψης λύσεων λιτότητας. Δεν θα προβούμε σε μονομερείς κινήσεις. Ούτε, όμως, θα διστάσουμε να τις κάνουμε αν τις επιβάλλει το εθνικό συμφέρον».

Κληθείς να διευκρινίσει τι εννοεί μονομερείς κινήσεις, ο κ. Τσίπρας αναφέρει: «Αφορούν τη διαχείριση του χρέους. Εάν οι συνομιλίες οδηγήσουν στην απόρριψη κάθε συζήτησης για την περικοπή του χρέους, τότε θα διακόψουμε τις δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους, ακόμα και μονομερώς, αν χρειαστεί, για να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας».

Προσθέτει πάντως πως δεν πιστεύει ότι αυτό θα συμβεί: «Δεν θα φτάσουμε ως εκεί. Δεν συμφέρει άλλωστε κανέναν».

By