Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Περίεργες εξηγήσεις από τον «Εθνικό Κήρυκα» για το δημοσίευμα υπέρ της Χούντας

 «Τεχνικό λάθος» και αδυναμία άρνησης της πληρωμένης καταχώρησης επικαλείται η ομογενειακή εφημερίδα

Στην έκδοση αυτού του Σαββατοκύριακου η εφημερίδα της ομογένειας στην Αμερική, ο Εθνικός Κήρυξ, δημοσίευσε μια πρωτοφανή διαφήμιση – καταχώρηση που «δικαιώνει» τη Χούντα και τον δικτάτορα Γιώργο Παπαδόπουλο, ανήμερα της επετείου του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου.

Η απαράδεκτη καταχώρηση προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες πολιτών, αναγνωστών και του διαδικτύου, ενώ ζητήθηκε από την εφημερίδα να δημοσιεύσει τα ονόματα των προσώπων ή των οργανισμών που πλήρωσαν τη διαφήμιση και να αποκηρύξει ρητά τις απόψεις που εκφράζονται μέσω αυτής.

adv EK

Για την πρόκληση του «Εθνικού Κήρυκα» ενημέρωσε ο Στάθης Γουργουρής και μας ενημέρωσαν με τη σειρά τους καλοί φίλοι- με το παρακάτω μήνυμα:

«Ρlease note that in this weekend’s edition the National Herald has published an ad that celebrates the 1967 Junta and specifically the dictator G. Papadopoulos, with a photograph and the title “Vindicated”

This is an utterly shameful act that insults every Greek citizen, as well as the memory of those who were, exiled, tortured, and killed by the junta.

It is extremely important that you write to the editorial leadership of the Herald (addresses below) and demand that, at the very least, they publish the names of persons and/or organizations who paid for this ad, as well as an explicit repudiation of the views expressed thereof. Note that, as the ad is unsigned, it constitutes de facto the newspaper’s own position.

Those of you with connections to editors of Greek newspapers, please alert them to this despicable gesture, so that the NH is shamed publicly as well.

Stathis Gourgouris»

Ο εκδότης και διευθυντής της εφημερίδας Αντώνης Διαματάρης σε σχόλιο του σε χθεσινό φύλλο της εφημερίδας ισχυρίζεται, εκτός των άλλων, ότι η εφημερίδα δεν έχει το νομικό δικαίωμα να αρνηθεί μια διαφημιστική καταχώρηση με το κριτήριο ότι διαφωνεί με το μήνυμά της, ενώ αποδίδει την απουσία του ονόματος υπεύθυνου για την καταχώρηση σε τεχνικό λάθος.

Η κατακριτέα καταχώρηση ανήκει στον Διονύση Πυλαρινό.

Το σχόλιο του Αντώνη  Διαματάρη στο χθεσινό φύλλο του Εθνικού Κήρυκα είναι το εξής:

«Η ανωτερότητα της Δημοκρατίας

Η διαφημιστική καταχώρηση υπέρ της χούντας, που καταχωρήθηκε και φέτος στην εφημερίδα μας, προκάλεσε την αντίδραση μιας μικρής, γνωστής μεταξύ τους, ομάδας αναγνωστών μας -και μη- που διαμαρτυρήθηκαν δια μέσου ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

Παραβιάζουν, πάντως, όπως θα έπρεπε να γνωρίζουν – αν έστω και περιστασιακά μας παρακολουθούσαν – ανοιχτές πόρτες, όσον αφορά τη θέση της εφημερίδας στο θέμα αυτό.

Ωστόσο, περισσότεροι από αυτούς ήταν οι αναγνώστες μας που το έθεσαν στη σωστή του βάση.

Ευχαριστώ και τους μεν και τους δε που μπήκαν στον κόπο να επικοινωνήσουν μαζί μου. Κάθε επικοινωνία αναγνωστών για οποιοδήποτε θέμα μου είναι πολύτιμη.

Δεν σχολιάζω αντιδράσεις -θετικές ή αρνητικές- αναγνωστών. Για αυτό υπάρχει η στήλη «Επιστολές» στη σελίδα δύο (2) της εφημερίδας, στην οποία δημοσιεύουμε επιστολές των αναγνωστών, στην ελληνική γλώσσα, βέβαια, με ιδιαίτερη ευαισθησία σ’ αυτές που εκφράζουν μια διαφορετική άποψη από ό,τι η εφημερίδα και οι συνεργάτες της.

Οτι κάνω αυτή την εξαίρεση σήμερα οφείλεται και στη λεπτότητα του θέματος αλλά και επειδή θέλω να παρουσιάσω, για μια ακόμα φορά, τη φιλοσοφία που διέπει την έκδοση των δημοσιογραφικών οργάνων του «Εθνικού Κήρυκα», την τιμή και την ευθύνη της έκδοσης και της Διεύθυνσης των οποίων έχω.

1. Ο «Ε.Κ.» δεν έχει την ανάγκη να αποδείξει τη βαθιά αντίθεσή του σε κάθε μορφής απολυταρχικού, μη δημοκρατικού, συστήματος διακυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της χούντας των Συνταγματαρχών.

2. Ο «Ε.Κ.» διέπεται από τη δυτικού τύπου φιλοσοφία όσον αφορά τον ρόλο του Τύπου.

Πιστεύει ότι έχει την υποχρέωση, καθώς και την ευθύνη, να ενημερώνει σφαιρικά τους αναγνώστες του.

3. Ο «Ε.Κ.» είναι διατεθειμένος ακόμα και να αγωνιστεί, αν χρειαστεί, για να προστατεύσει το δικαίωμα εκείνου με τον οποίο διαφωνεί να εκφράσει τη γνώμη του.

4. Η διαφημιστική καταχώρηση, όπως συμβαίνει σε όλες τις εφημερίδες, εκφράζει την άποψη αυτού που την καταχωρεί.

Η εφημερίδα δεν έχει καν το νομικό δικαίωμα να αρνηθεί μια διαφημιστική καταχώρηση με το κριτήριο ότι διαφωνεί με το μήνυμά της.

5. Η απόφαση να καταχωρηθεί η συγκεκριμένη διαφήμιση δεν μας ήταν καθόλου ευχάριστη.

Είναι όμως σε τέτοιες περιπτώσεις που φαίνεται η ποιότητα του ΜΜΕ, καθώς και η δύναμη και η ανωτερότητα του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Για σκεφτείτε: Θα επέτρεπε ποτέ μια χούντα σε μια εφημερίδα να δημοσιεύσει μια καταχώρηση που ήταν εναντίον της; Ποτέ.

Τέτοιες περιπτώσεις, λοιπόν, αυξάνουν ακόμα περισσότερο την εκτίμηση και τον σεβασμό του πολίτη προς το αγαθό της Δημοκρατίας, που στο τέλος αποτελεί τον μόνο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας της και που την επιβεβαιώνουν ως το σοφότερο σύστημα διακυβέρνησης που έχει ανακαλύψει ποτέ ο άνθρωπος.

Mea culpa: Από τεχνικό λάθος απουσίαζε το όνομα του υπεύθυνου της διαφημιστικής καταχώρησης, που το αποκαλύπτω με τη σύμφωνη γνώμη του: Διονύσης Πυλαρινός.

Και για να τελειώνουμε με την υπόθεση αυτή: είναι καιρός να σταματήσουν τις διαλέξεις ηθικής και δήθεν δημοκρατικής ευαισθησίας οι διάφοροι ψευτο – προοδευτικοί. Εχουμε δει πού μας έχουν οδηγήσει αυτές οι τριτοκοσμικού τύπου αντιδράσεις.

Καιρός να σοβαρευτούμε.»

(Πληροφορίες από pontosandaristera.wordpress.com, kanali.wordpress.com)

By