Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

«Παρατράγουδα» με κατασχέσεις κατά την διανομή του μερίσματος

Δεκάδες δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος είδαν τα λεφτά που δικαιούνται να «κάνουν φτερά»,  στα πλαίσια μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης που ήδη εκκρεμούσαν

euromoney

Δεν έλειψαν σήμερα τα παρατράγουδα κατά την πρώτη μέρα καταβολής του ποσού από το κοινωνικό μέρισμα, καθώς διαπιστώθηκαν περιπτώσεις, όπου ορισμένα πιστωτικά ιδρύματα προχώρησαν στην κατάσχεση των χρημάτων από τους λογαριασμούς των δικαιούχων. Το πρόβλημα προέκυψε από το γεγονός ότι οι τράπεζες δεν είχαν ενημερωθεί εγκαίρως από τα αρμόδια υπουργία (Εργασίας και Οικονομικών)  ότι τα χρήματα που θα πιστωθούν από σήμερα στους λογαριασμούς των δικαιούχων δεν μπορούν να κατασχεθούν. Ειδικότερα, το υπουργείο Εργασίας και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν εξέδωσαν εγκύκλιο προς τις τράπεζες για το ακατάσχετο.

Έτσι, δεκάδες δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος είδαν τα λεφτά που δικαιούνται να «κάνουν φτερά»,  στα πλαίσια μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης που ήδη εκκρεμούσαν.

Ωστόσο, ο νόμος για το ακατάσχετο προβλέπει ότι: «Το κοινωνικό μέρισμα είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα».

Με παρέμβαση του στο Mega, o υφυπουργός Εργασίας τόνισε ότι η διάταξη του νόμου είναι ξεκάθαρη για το ακατάσχετο. Είναι παράνομη η κατάσχεση του κοινωνικού μερίσματος από τις τράπεζες για ληξιπρόθεσμες οφειλές,  τόνισε  χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κεγκέρογλου.

Διευκρίνισε, ωστόσο, πως η μόνη περίπτωση στην οποία οι τράπεζες μπορούν να κρατούν το μέρισμα είναι αν έχουν εξουσιοδότηση πληρωμών μέσω πάγιας εντολής του ίδιου του δικαιούχου. Επίσης, ο κ. Κεγκέρογλου ανακοίνωσε πως σε λίγη ώρα θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών προκειμένου να διευθετηθεί το πρόβλημα.

Να επιστρέψουν το κοινωνικό μέρισμα, στους δικαιούχους, κάλεσε τις τράπεζες o υπουργός Εργασίας. «Κανείς δεν θα ακουμπήσει το μέρισμα» είπε συγκεκριμένα ο Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στο ίδιο κανάλι. Όπως τόνισε  «σε όποιον κατασχέθηκε παρατύπως θα επιστραφεί σήμερα».

Το υπουργείο Οικονομικών μετά τη δημοσιοποίηση περιπτώσεων κατάσχεσης του κοινωνικού μερίσματος από τράπεζες εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι τόσο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, επικοινώνησαν με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και ζήτησαν να εφαρμοστεί ο νόμος.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες θα κληθούν να κάνουν τους αντιλογισμούς όλων των πράξεων ώστε να εμφανισθούν ξανά τα χρήματα του μερίσματος στους δικαιούχους. Αυτό θα γίνει είτε σήμερα Παρασκευή είτε στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται πως πιστώθηκαν οι λογαριασμοί 205.912 νοικοκυριών που υπέβαλαν αιτήσεις για το «κοινωνικό μέρισμα» μέχρι τις 3 Μαϊου, δηλαδή στις πρώτες 17 ημέρες που λειτούργησε το σύστημα υποβολής αιτήσεων, και οι οποίες έγιναν αποδεκτές. Το συνολικό ποσό που πιστώθηκε σε αυτούς τους λογαριασμούς ανέρχεται στα 133,2 εκατ. ευρώ.

Από την ανάλυση της 1ης πληρωμής προκύπτει ότι:

  • Το μέσο ποσό «κοινωνικού μερίσματος», ανά δικαιούχο, διαμορφώνεται στα 647 ευρώ περίπου.
  • Το 47,9% των δικαιούχων είναι άγαμοι, σε χηρεία ή διαζευγμένοι.
  • Το 35,6% των δικαιούχων είναι έγγαμοι με έως δύο τέκνα.
  • Το 4,5% των δικαιούχων είναι πολύτεκνοι.
  • Το 9,7% των δικαιούχων είναι μονογονεϊκές οικογένειες.
  • Το 4,6% των δικαιούχων είναι οικογένειες με κάποιο μέλος με αναπηρία.

Ακόμη η ανακοίνωση αναφέρει πως επιπλέον 62.000 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί μέχρι τις 3 Μαϊου, είναι σε διαδικασία ελέγχου και ότι από τις 4 έως τις 8 Μαϊου, δηλαδή μέσα στις επόμενες 5 ημέρες, υποβλήθηκαν επιπλέον 68.000 αιτήσεις. Υπενθυμίζεται ότι ως καταληκτική προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων έχει ορισθεί η 30η Ιουνίου.

Το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζει πως ειδικά για τους μακροχρόνια ανέργους, οι αιτήσεις αυτών που απορρίφθηκαν, επανεξετάζονται αυτεπάγγελτα από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών, με βάση τα εισοδήματα των εμπρόθεσμα υποβληθεισών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014.

«Τα κριτήρια συνεχώς αξιολογούνται, με βάση την πορεία των αιτήσεων και τα χαρακτηριστικά των δικαιούχων, ώστε να διατεθεί, στο σύνολό του το «κοινωνικό μέρισμα». Εκπτώσεις στο ύψος του προς διανομή «κοινωνικού μερίσματος» δεν θα γίνουν. Όλο το ποσό που προβλέπεται θα δοθεί σε δικαιούχους με όποια βελτίωση των κριτηρίων χρειαστεί», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Τέλος, αναφέρεται πως σήμερα, καταβλήθηκε η εφάπαξ χρηματική ενίσχυση σε 75.428 ενστόλους, ύψους περίπου 35 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 20 εκατ. ευρώ έχουν κατευθυνθεί για την ενίσχυση των υποδομών για τους άστεγους και 20 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των ανασφάλιστων.

ethniki-trapeza-ellados-ete-arxeiou

Εθνική Τράπεζα: Το κοινωνικό μέρισμα δεν κατάσχεται

Ανακοίνωση εξέδωσε η Εθνική Τράπεζα, μετά τα  περιστατικά που σημειώθηκαν αναφέροντας ότι  «σε εφαρμογή του Νόμου, το κοινωνικό μέρισμα δεν κατάσχεται, ούτε συμψηφίζεται με οφειλές και κατά συνέπεια πιστώνεται κανονικά στους λογαριασμούς των δικαιούχων». «Σε περίπτωση που εκ λάθους ή αβλεψίας έγινε παρακράτηση ή συμψηφισμός, αποδεσμεύεται άμεσα και αποδίδεται στο δικαιούχο» προστίθεται στην ανακοίνωση.

venizelos 2

Βενιζέλος: Με παρέμβασή μας, επιβεβαιώθηκε το ακατάσχετο 

Με τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα ο Χρήστος Πρωτόπαπας με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, το ΠΑΣΟΚ ζήτησε και συνεννοήθηκε, να δοθεί εντολή στις τράπεζες να μην παραβιάζεται ο νόμος κατά τον οποίο δεν μπορεί να παρακρατείται το κοινωνικό μέρισμα είτε αυτό αφορά οφειλές προς το δημόσιο είτε αφορά οφειλές προς τις τράπεζες.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στην εν εξελίξει συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η δική μας παρέμβαση επιβεβαίωσε το ακατάσχετο του κοινωνικού μερίσματος

By