Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Παραίτηση ή ελιγμός;

Χρησμοί Κουβέλη προκαλούν σύγχυση στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ, ενώ ήδη έχουν διαμορφωθεί δύο γραμμές. Μία με επικεφαλής τον Γ. Πανούση για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και μία για διάλογο με την Ελιά

kouvelis661

«Εάν η Κεντρική Επιτροπή θεωρεί ότι έχω κάνει τόσα λάθη να κάνουν αποδεκτή την παραίτησή μου» είπε ο Φώτης Κουβέλης ενισχύοντας τον προβληματισμό των στελεχών για τις τελικές του προθέσεις και για το αν τελικά η υποβολή παραίτησης στα κομματικά όργανα ήταν ειλικρινής κίνηση ή ελιγμός. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, απαντώντας στα σενάρια περί ανανέωσης της εντολής από τα κομματικά όργανα καθώς η πλειοψηφία συντάσσεται με τις θέσεις της ηγεσίας, απάντησε: «Θα μπορούσα να μην υποβάλλω την παραίτησή μου. Κανείς δεν το ήθελε. Ούτε η “μειοψηφία”. Ο καθένας όμως έχει την πολιτική του αισθητική, τον πολιτικό του πολιτισμό» (Real fm).

Λίγες ημέρες μετά τις ευρωεκλογές όπου έλαβε μόλις 1,23% χάνοντας πέντε ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες από τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2012 (είχε πάρει 6,26%), η ΔΗΜΑΡ σπαράσσεται από ίντριγκα και παρασκηνιακές κινήσεις και η στάση του Φ. Κουβέλη – ο οποίος παρεμπιπτόντως διέψευσε κάθε σενάριο περί υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Δημοκρατίας – δε λειτουργεί εκτονωτικά. Σε αυτό το κλίμα,  ο Σπύρος Λυκούδης έχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται για την προεδρία, οι «προεδρικοί» σιωπούν, ο Βασίλης Οικονόμου έχει αφήσει να εννοηθεί ότι είναι υπέρ του διαλόγου με την Ελιά, διάφορα σενάρια εμφανίζουν βουλευτές του κόμματος να είναι επίσης υπέρ του διαλόγου με την Ελιά, ενώ ο Γιάννης  Πανούσης φέρεται όχι απλά να μιλά δημοσίως για την ανάγκη συνεργασίας της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να κινείται για να αναλάβει την προεδρία την ίδια ώρα που δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται επειδή είναι χαμηλά στην κομματική επετηρίδα.

«Η ΔΗΜΑΡ πρέπει να συμβάλλει σε αυτό που είναι η απαίτηση των καιρών: να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις λοιπές αριστερές δυνάμεις ώστε να κυβερνηθεί η Ελλάδα αλλιώς. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με μια κεντροαριστερά που θα έχει δεξιές αντιλήψεις στην λειτουργία της» είπε σε συνέντευξή του στο Tvxs,  ενώ αναφερόμενος στην προσπάθεια του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου να ενώσει το χώρο της κεντροαριστεράς δήλωσε ότι «ο Ευ. Βενιζέλος θέλει να ρουφήξει ότι είναι αριστερό και να το παραδώσει σε μια συντηρητική κυβέρνηση που λειτουργεί δεξιά. Αυτή είναι όμως η προσωπική μου άποψη. Δεν ξέρω τι θα συμβεί».

By