Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τρείς νεκροί, πάνω από 150 τραυματίες από δύο εκρήξεις στο μαραθώνιο της Βοστώνης [live-video]

Διάγγελμα Ομπάμα [βίντεο] – «Μέρες σαν και αυτή, δεν υπάρχουν Ρεπουμπλικανοί ή Δημοκράτες. Είμαστε όλοι Αμερικανοί ενωμένοι»

boston marathon
Credit: Charles Krupa/AP

Πάγωσε η υφήλιος με το «τυφλό» χτύπημα στο κέντρο της Βοστώνης, στο σημείο τερματισμού του μαραθώνιου που διεξάγεται στην πόλη την ΗΠΑ, όταν εξερράγησαν δύο ισχυρότατοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, λίγο μετά τις 10.00 ώρα Ελλάδας. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την αστυνομία της Βοστώνης, τα χαράματα, ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός είναι: Τρεις νεκροί – μεταξύ των οποίων ένα 8χρονο παιδί –  και πάνω από 150 τραυματίες εκ των οποίων οι 17 σε κρίσιμη κατάσταση.

Αμέσως μετά τις εκρήξεις επικράτησε πανικός αφού πυκνοί καπνοί και σκόνη κάλυψαν την περιοχή, ενώ οι αυτόπτες μάρτυρες μιλούσαν για «πολλούς ανθρώπους που έπεσαν κάτω». Οι εκρήξεις σημειώθηκαν η μία μετά την άλλη με διαφορά 12 δευτερολέπτων.

Η περιοχή αποκλείστηκε από δυνάμεις της αστυνομίας περιπολικά και ασθενοφόρα. Σύμφωνα με την WSJ στην περιοχή βρέθηκαν άλλοι πέντε (!) εκρηκτικοί μηχανισμοί.

Εικάζεται ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια όμως κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, στο διάγγελμα του, διάλεξε προσεκτικά τις λέξεις, αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσει τον όρο. Σε τηλεοπτικό διάγγελμα του παραδέχθηκε: «Δεν ξέρουμε ακόμα ποιος το έκανε και γιατί. Θα βρούμε όμως ποιός το έκανε και γιατί. Όποιος είναι υπεύθυνος θα υποστεί τις συνέπειες της δικαιοσύνης», είπε κα πρόσθεσε: «Μέρες σαν και αυτή, δεν υπάρχουν Ρεπουμπλικανοί ή Δημοκράτες. Είμαστε όλοι Αμερικανοί ενωμένοι (…)  Η Βοστώνη είναι μία σκληρή και ανθεκτική πόλη. Έτσι είναι και οι πολίτες της.  Είμαι βέβαιος ότι οι κάτοικοι της Βοστώνης θα συνέλθουν, θα φροντίσει ο ένας τον άλλον και θα προχωρήσουμε. Ως μια περήφανη πόλη» κατέληξε. Πάντως την ευθύνη για τις έρευνες ανέλαβαν το FBI, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Reuters
Reuters

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής στην Ουάσιγκτον Μιχάλης Ιγνατίου στο mignatiou.com: «Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε στους δημοσιογράφους υπό καθεστώς ανωνυμίας ότι οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι οι βομβιστικές επιθέσεις είναι έργο τρομοκρατών, χωρίς να διευκρινίζεται αν πρόκειται για διεθνή ή εσωτερική τρομοκρατία. «Είναι τρομοκρατική ενέργεια», ενημέρωσε και πρόσθεσε ότι «δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή την προέλευση των δραστών».

Η αστυνομία απέφυγε να δημοσιοποιήσει τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών, και πληροφορίες που ΔΕΝ επιβεβαίωσε η αστυνομία αναφέρουν ότι έχασαν τη ζωή τους 12 άτομα και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 100.

Την ευθύνη για τις έρευνες ανέλαβαν το FBI, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, που καταδείχνει ότι το πρώτο –ίσως και μοναδικό- ενδεχόμενο που εξετάζεται είναι η εμπλοκή τρομοκρατών. Οι αρχές απέφυγαν μέχρι της στιγμής να τοποθετηθούν σ’ αυτό το πιθανό ενδεχόμενο, αλλά έγινε γνωστό πως το βασικό σενάριο που αναπτύχθηκε κατά την ενημέρωση του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα ήταν η πιθανότητα μίας τρομοκρατικής ενέργειας, η οποία σχεδιάστηκε με τρόπο που να προκαλέσει πολλά θύματα.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές έχουν βρεθεί «αρκετοί εκρηκτικοί μηχανισμοί» στη Βοστώνης και για το λόγο αυτό δοθηκε εντολή για «κλείσιμο» (lockdown) της πόλης, υπό το φόβο νέων επιθέσεων. Επίσης, ο αστυνομικός διευθυντής της πόλης κάλεσε όλους τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και να μην κυκλοφορούν στην πόλη, ενώ για μερικές ώρες ακινητοποιήθηκαν και όλες οι υπηρεσίες της κινητής τηλεφωνίας, επειδή εκφράστηκαν φόβοι ότι οι βόμβες πυροδοτήθηκαν με τη βοήθεια κινητών τηλεφώνων, όπως συνέβη το 2005 στο Λονδίνο».

proxyΕξάλλου, όπως μεταδίδει το greeknewsonline.com και ο δημοσιογράφος Αποστόλης Ζουπανιώτης:  «Οι δύο ισχυροί αυτοσχέδιοι μηχανισμοί εξερράγησαν με διαφορά 12 δευτερολέπτων σε απόσταση περίπου 100 μέτρων ο ένας από την άλλο, περί τις 2:57 μμ τοπική ώρα, κοντά στο τέρμα του Μαραθώνιου της Βοστόνης. Περίπου 27.000 δρομείς έλαβαν μέρος στο Μαραθώνιο, ο οποίος ήταν αφιερωμένος στα 26 θύματα του σχολείου Σάντι Χουκ του Νιούπορτ Κονέκτικατ. Την ώρα της έκρηξης (δύο ώρες μετά το τερματισμό των νικητών) είχαν περάσει το τέρμα 17.500 περίπου δρομείς, ενώ συνολικά τη διαδρομή παρακολούθησαν 500.000 θεατές. Σύμφωνα με τις αρχές, οι αυτοσχέδιοι μηχανισμοί περιείχαν θραύσματα μετάλλου (καρφιά κλπ), που αφαιρέθηκαν από τραυματίες. Τρία άτομα πέθαναν (μεταξύ τους και 8χρονος) και περί τα 141 τραυματίστηκαν (εκ των οποίων τα 17 σε κρίσιμη κατάσταση). Δέκα από τους τραυματίες ακρωτηριάστηκαν. Εκτός των δύο μηχανισμών που εξερράγησαν, βρήκαν ακόμη έναν εκρηκτικό μηχανισμό που κατέστρεψαν. Πυρκαγιά που εξερράγη την ίδια περίπου στη βιβλιοθήκη Τζον Κένεντι, αρκετά μίλια μακριά του τόπου της έκρηξης, χαρακτηρίζεται από τις αρχές ως ατύχημα και δεν συσχετίζεται με την τρομοκρατική επίθεση. Οι αρχές ανακρίνουν άνδρα που θεώρησαν να κινείται ύποπτα μετά την έκρηξη. Είναι Σαουδαραβικής καταγωγής κι έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή. Την ίδια ώρα αναζητούν άνδρα μελαμψό, με ξενική προφορά, ο οποίος προσπάθησε ανεπιτυχώς λίγα λεπτά πριν την έκρηξη να περάσει σε απαγορευμένη περιοχή. Ελέγχονται επίσης πληροφορίες για αυτοκίνητο Τύπου βαν το οποίο προσπάθησε να περάσει σε χώρο που απαγορευόταν, δίπλα στη διαδρομή του μαραθωνίου. Την ευθύνη των ερευνών έχει αναλάβει το FBI, που ενίσχυσε σημαντικά τις δυνάμεις του στη Βοστόνη. Παράλληλα απευθύνονται εκκλήσεις σε πολίτες που ήταν κοντά στο τόπο του εγκλήματος κι έχουν τραβήξει φωτογραφίες ή βίντεο, αν δουν κάτι που τους κινεί την προσοχή να το θέσουν στη διάθεση των αρχών. Η περιοχή θα παραμείνει αποκλεισμένη για τουλάχιστον ακόμη δύο μέρες. όπως ανέφερε ο κυβερνήτης Πάτρικ της Μασαχουσέτης, τα μέτρα ασφαλείας στη Βοστόνη θα παραμείνουν υψηλά τις προσεχείς ημέρες. Ο πρόεδρος Ομπάμα ενημερώθηκε σχεδόν αμέσως για τις εκρήξεις κι επικοινώνησε με τον δήμαρχο Βοστόνης και τον κυβερνήτη της Μασαχουσέτης. Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας έθεσε αμέσως σε εφαρμογή τα σχέδια, κηρύττοντας τις μεγαλουπόλεις και τα αεροδρόμια κι άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς σε κατάσταση συναγερμού».

Στον αιματηρό μαραθώνιο, πήραν μέρος και Έλληνες δρομείς. Τρεις εξ αυτών μιλώντας στο Mega διαβεβαίωσαν ότι είναι καλά στην υγεία τους.

Boston_Marathon_Explosion_099dc

Το ξενοδοχείο όπου στεγάζεται η οργανωτική επιτροπή του Μαραθωνίου έχει αποκλειστεί και απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος. Στον μαραθώνιο της Βοστώνης συμμετείχαν 27.000 άτομα.

 

 

 

 

Δείτε σε δύο video την στιγμή της έκρηξης: 

By