Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Πέθανε ο 15χρονος που τραυματίστηκε στα επεισόδια για το πάρκο Γκεζί

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα ο 15χρονος Μπερκίν Ελβάν, ο οποίος βρισκόταν σε κώμα από τον περσινό Ιούνιο, όταν σε διαδηλώσεις για το πάρκο Γκεζί τραυματίστηκε στο κεφάλι από ευθεία βολή δακρυγόνων, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του μέσω Twitter

berkin-elvan624

«Προς του ανθρώπους μας: Χάσαμε τον γιο μας Μπερκίν Ελβάν στις 7 το πρωί. Συλλυπητήρια σε όλους μας», έγραψαν οι τραγικοί γονείς στο μήνυμά τους. Ο έφηβος, που έγινε το όγδοο θύμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Γκεζί, έπεσε σε κώμα όταν χτυπήθηκε στο κεφάλι την ώρα που πήγαινε να αγοράσει ψωμί στην συνοικία Οκμεϊντανί της Κωνσταντινούπολης.

Από τότε έγινε ένα από τα κύρια σύμβολα της βίας που δέχθηκαν οι διαδηλωτές από την τουρκική αστυνομία σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Ο Μπερκίν έκλεισε τα 15 του χρόνια τον Ιανουάριο και ενώ βρισκόταν σε κώμα.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από το νοσοκομείο όπου για εννέα μήνες νοσηλευόταν ο νεαρός, σε ένδειξη συμπαράστασης προς την οικογένεια. Μάλιστα, τα πνεύματα οξύνθηκαν μεταξύ μίας ομάδας διαδηλωτών και της αστυνομίας, η οποία έκανε χρήση χημικών δίπλα στην είσοδο του νοσοκομείο. Στο Twitter δημιουργήθηκε και το hashtag #BerkinElvanÖlümsüzdür (Ο Μπερκίν Ελβάν είναι αθάνατος), όπου χρήστες του μέσου αποτίουν φόρο τιμής στον 15χρονο.

Οι γονείς του νεαρού συγκινήθηκαν όταν ακολούθησαν ακτιβιστές που έκαναν ολονυχτία για τον Μπερκίν. «Δεν πήρε ο Θεός το γιο μου μακριά, αλλά ο Ταγίπ Ερντογάν», είπε η μητέρα του, Γκιουλσούμ.
Ο τούρκος πρωθυπουργός είχε εξαίρει την αστυνομία για την «ηρωική δράση» της κατά τη διάρκεια των αναταραχών του περασμένου Ιουνίου με αφορμή το πάρκο Γκεζί, παρά τους θανάτους και τους σοβαρούς τραυματισμούς από την επαναλαμβανόμενη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων.

Οι δικηγόροι της οικογένειας Ελβάν είχαν πει ότι η κατάσταση του 15χρονου είχε επιδεινωθεί την τελευταία εβδομάδα προσθέτοντας ότι ο νεαρός, που ζύγιζε 45 κιλά όταν πυροβολήθηκε, είχε φτάσει τα 16.
Ο Ελβάν έπαθε επιληπτική κρίση στις 6 Μαρτίου, η καρδιά του σταμάτησε μία ημέρα μετά και στις 9 Μαρτίου οι γιατροί διέγνωσαν πνευμονική εμβολή.

berkin_elvan620

By