Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Ο «πλούσιος» Παπανδρέου, ο «κουρεμένος» Καραμανλής και…η «άπορη» Μανωλίδου

Με το πόθεν έσχες των πολιτικών μάθαμε ποιοι πλούτισαν, ποιοι έχασαν χρήματα και ποιοι ζουν με «πενταροδεκάρες»

vouli622_414

Πλούσιοι και φτωχοί της Βουλής… Εννέα σελίδες χρειάστηκε η Γεωργία Μαρτίνου για να καταγράψει την ακίνητη περιουσία που διαθέτει και η οποία ανέρχεται αισίως σε 156 ακίνητα σε Αττική, Κυκλάδες και Κρήτη.

Στους εύπορους ανήκει και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου που την ώρα που οι τραπεζικοί λογαριασμοί των περισσοτέρων «αδειάζουν», οι δικοί του αυξάνονται και πληθύνονται. Έναν νέος τραπεζικός λογαριασμός ύψους 180.000 ευρώ (της συζύγου Άντας, της μητέρας της και της αδελφής της) κάνει την εμφάνισή του στο πόθεν έσχες που κατέθεσε, ενώ οι συνολικές καταθέσεις της οικογένειας Παπανδρέου φθάνουν τα 500.340 ευρώ. Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού διευκρίνιζαν ότι πρόκειται για λογαριασμό της πεθεράς του, που λόγω ασθενείας έβαλε συνδικαιούχους τις κόρες της.

pothen622_322

Το «κούρεμα» των ομολόγων κόστισε στον Κώστα Καραμανλή 160.000 ευρώ. Τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που κατείχε, «κουρεύτηκαν» και η αξία τους μειώθηκε από 300.261 ευρώ σε 139.761 ευρώ.

Φτωχαδάκι δηλώνει ο Ηλ. Κασιδιάρης που το 2010 δήλωσε εισόδημα 3.708 ευρώ, περίπου 300 ευρώ το μήνα και καταθέσεις 12.405 ευρώ, ενώ το 2011 δήλωσε ένα μεγάλο μηδενικό ως εισόδημα.

Η «άπορη» Μανωλίδου

Άπορη εμφανίζεται η Ευγενία Μανωλίδου, σύζυγος Άδωνι Γεωργιάδη, δηλώνοντας για το 2011 εισόδημα μόλις 532 ευρώ. Πήρε πλούσιο άνδρα, θα σκεφθεί κανείς, αφού ο υπουργός Υγείας δήλωσε συνολικά εισοδήματα ύψους 123.000 ευρώ.

manolidou600_161213

Αξιοσημείωτη ακίνητη περιουσία δηλώνει ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με 68 ακίνητα, από τα οποία τα 56 είναι γονική παροχή, αλλά και ο Γιάννης Ανδριανός που από κοινού με την σύζυγό του διαθέτουν 38 ακίνητα σε Αθήνα και Αργολίδα. Στα 37 ακίνητα βρίσκεται η Έλενα Ράπτη, στα 29 η Φ. Γεννηματά και στα 25 ο Νίκος Νικολόπουλος από κοινού με την σύζυγό του.

Το πόθεν έσχες του Γιάννη Στουρνάρα

Ο εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας για το 2011 δήλωσε εισοδήματα ύψους 220.700 ευρώ ενώ η σύζυγός του Σταυρούλα, που είναι επιχειρηματίας, δήλωσε 50.300 ευρώ. Το ζεύγος Στουρνάρα έχει δύο διαμερίσματα στην Αττική, δύο οικίες στην Αθήνα και τη Σύρο και μερίδιο αγροτεμαχίων στη Σύρο, τα Ανάβρυτα και τα Στύρα Ευβοίας. Ο Γ. Στουρνάρας έχει στην κατοχή του ομόλογα Alpha Credit Group αξίας κτήσης 27.700, ευρώ ενώ οι τραπεζικές καταθέσεις του ανέρχονται σε 225.000 ευρώ. Μετέχει από το 2008 σε επιχείρηση παροχής υπηρεσιών με ονομαστικό κεφάλαιο εισφοράς 12.600 ευρώ. Δεν έχει στην κατοχή του αυτοκίνητο.

Αριστεροί και πλούσιοι

Ως άριστοι γνώστες των οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης ξέρουν που να επενδύσουν τα διαθέσιμα κεφάλαια τους.  Οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαθέτουν μεγάλο χαρτοφυλάκιο σε ξένα funds.

O σκιώδης υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει επενδύσει ποσό που αγγίζει τα 500.000 ευρώ σε funds όπως η JP MORGAN, ή η BLACK ROCK, ενώ ο Γιώργος Σταθάκης επένδυσε στα αμοιβαία κεφάλαια της JP MORGAN, της BLACK ROCK και άλλων συναφών εταιριών συνολικό ποσό 426.000 ευρώ.

Διευκρινίσεις από τον Δημήτρη Τσουκαλά

Ο βουλευτή Επικρατείας ΣΥ.ΡΙΖ.Α προχώρησε σε ανακοίνωση με την οποία έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με τον πόθεν έσχες και τα δημοσιεύματα ότι έχει λάβει εφάπαξ ύψους 1 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα ο κ. Τσουκαράς αναφέρει:

Με αφορμή την σημερινή δημοσίευση των δηλώσεων «πόθεν έσχες» του έτους 2012 και ύστερα από σειρά δημοσιευμάτων, όπου εμφανίζομαι να έχω λάβει εφάπαξ ενός εκατομμυρίου ευρώ και άλλες τέτοιου είδους γενικόλογες ειδήσεις, νομίζω ότι χρήζει περαιτέρω διευκρίνισης το θέμα:

Συγκεκριμένα, μετά από 35 συνεχή έτη εργασίας στην ολλανδική τράπεζα «ABN-AMRO» αποχώρησα το Δεκέμβριο του 2010 (πολύ πριν εκλεγώ βουλευτής), έχοντας θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Η συγκεκριμένη τράπεζα είχε ασφαλίσει όλο της το προσωπικό με τους ίδιους όρους στην ασφαλιστική εταιρεία «GENERALLI» σε ειδικό πρόγραμμα συνταξιοδότησης, από όπου παρέλαβα την επιταγή της αποζημίωσής μου, που σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί εφάπαξ, αλλά αποζημίωση από ιδιωτικό ασφαλιστικό πρόγραμμα. Η αποζημίωση αυτή προκύπτει από ένα συγκεκριμένο μαθηματικό τύπο που λαμβάνει υπόψη τα χρόνια υπηρεσίας, το μισθό, το συντελεστή γήρατος, καθώς και δύο ακόμη ασφαλιστικούς συντελεστές, που διαμορφώνουν το τελικό ποσό. Το υπόλοιπο δε μέρος του ποσού αυτού αντιστοιχεί στην προβλεπόμενη από πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου αποζημίωση της τράπεζας, πρόγραμμα που και αυτό λειτουργούσε το ίδιο για όλους τους εργαζόμενους στην τράπεζα με συγκεκριμένο μαθηματικό τύπο.

Επειδή σε ορισμένα δημοσιεύματα αναφέρεται ότι πήρα την αποζημίωση της «GENERALLI» όταν ήμουν πρόεδρος στην ΟΤΟΕ σας πληροφορώ ότι πρόεδρος ήμουν μέχρι τα τέλη του 2006, ενώ από την τράπεζα αποχώρησα και έλαβα την αποζημίωση τον Δεκέμβριο του 2010.
Αν κάποιοι επιθυμούν να συσχετίσουν τον μύθο περί κρατικοδίαιτων συνδικαλιστών με την περίπτωσή μου, βρήκαν λάθος παράδειγμα. Δεν είχα πότε στη ζωή μου εργοδότη το Δημόσιο.

Δεν έχω ποτέ στη ζωή μισθοδοτηθεί από το Δημόσιο και είμαι από τα ελάχιστα παραδείγματα συνδικαλιστών που δεν προέρχεται από τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα. Κατά την διάρκεια της θητείας μου, ως Προέδρου της ΟΤΟΕ, συνέχιζα να αμείβομαι από την ιδιωτική τράπεζα της οποίας ήμουν υπάλληλος.

Όσον αφορά δε τα ακίνητα, η πλειονότητα των δημοσιευμάτων παρουσιάζει όσα ανήκουν εξ ημισείας σε έμενα και τη σύζυγό μου με ποσοστό συνιδιοκτησίας 50%, ως δύο ακίνητα και όχι ως ένα, ερμηνεύοντας λανθασμένα τη δήλωση. Όλα τα ακίνητα προέρχονται από κληρονομιά. Το μόνο ακίνητο που αγόρασα στη ζωή μου εξ ημισείας με τη σύζυγό μου είναι αυτό της Βάρης με δάνειο στις αρχές του 2010.

Η ίδια λανθασμένη ερμηνεία γίνεται και στην περίπτωση των οχημάτων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα «έχω» τρία οχήματα και δύο μοτοσυκλέτες, ενώ στην πραγματικότητα ένα αυτοκίνητο έχω στην κυριότητά μου, ένα δεύτερο εξ ημισείας με τη σύζυγό μου, παλαιάς κυκλοφορίας και τα δύο, και μία μοτοσικλέτα.

Τέλος, ως μισθωτός του ιδιωτικού τομέα, οι φορολογικές μου δηλώσεις είναι διάφανες μιας και δεν είχα ποτέ κάτι να κρύψω, όλα τα χρόνια πλήρωνα και πληρώνω την εφορία με τα ποσά που μου αναλογούν ως ίσος προς ίσο με τον κάθε φορολογούμενο πολίτη.

Διαβάστε επίσης:
Στη δημοσιότητα τα «πόθεν έσχες» των 300 της Βουλής
Τι δήλωσαν στην εφορία οι πολιτικοί αρχηγοί – Δείτε τα πόθεν έσχες

(Visited 1 times, 1 visits today)
By