Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ουκρανία: Συνεχίζεται η ανταλλαγή πυρών- Δεν έχει επιτευχθεί η τελική συμφωνία

H συμφωνία προβλέπει τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών, τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού και συνταγματική μεταρρύθμιση

0218-world-latestnews-ukraine_full_600

Οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν στα πυρά που δέχθηκαν από διαδηλωτές στην περιοχή ανάμεσα στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας και το κτίριο του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι το σχέδιο συμφωνίας ανάμεσα στην ουκρανική ηγεσία και την αντιπολίτευση είναι έτοιμο, αλλά δεν έχει επιτευχθεί η τελική συμφωνία.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι ανακοίνωσε από το Κίεβο οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ουκρανική ηγεσία, την αντιπολίτευση, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία θα επαναληφθούν μετά το μεσημέρι.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς προειδοποίησε ότι το σχέδιο συμφωνίας αποτελεί ακόμη αντικείμενο διαβουλεύσεων και «δεν μπορούμε να πούμε τίποτε μέχρι το μεσημέρι».

Ωστόσο, στο Κίεβο, η κρατική τηλεόραση έσπευσε να μεταδώσει ότι μία συμφωνία έχει επιτευχθεί ανάμεσα στην ουκρανική ηγεσία και την αντιπολίτευση, η οποία προβλέπει τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών, τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού και συνταγματική μεταρρύθμιση.

Προηγουμένως, και η ουκρανική προεδρία είχε σπεύσει να προκαταλάβει την επίτευξη συμφωνίας με την αντιπολίτευση, την ΕΕ και τη Ρωσία, χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία. Η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώθηκε από την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, που διεξάγονται μία ημέρα μετά το λουτρό αίματος στο κέντρο του Κιέβου, όπου η αστυνομία και οι ελεύθεροι σκοπευτές του καθεστώτος άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών της αντιπολίτευσης.

By