Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΟΤΕ: Στα 55,8 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη για το α” τρίμηνο

Σταθερός ο τζίρος του Οργανισμού για τους τρεις πρώτους μήνες του έτους

ote25

Κατά 9,5% αυξήθηκαν τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ στο α’ τρίμηνο του 2014, με τον κύκλο εργασιών να κινείται σταθεροποιητικά. 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση σε απόλυτα μεγέθη τα καθαρά κέρδητου ομίλου διαμορφώθηκαν στα 55,8 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας πτώση 66,5%. Ωστόσο εξαιρουμένων των έκτακτων επιδράσεων (κυρίως του έκτακτου μετά φόρων κεφαλαιακού κέρδους της τάξεως των €65,7 εκατ. από την πώληση της Hellas Sat και της θετικής επίδρασης ύψους €50 εκατ. από την επαναμέτρηση της αναβαλλόμενης φορολογικής θέσης της εταιρείας το Α΄ τρίμηνο του 2013) τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη εμφανίζουν αύξηση 9,5% στο εξεταζόμενο διάστημα. 

Σε ό,τι αφορά τον κύκλο εργασιών του Ομίλου ΟΤΕ παρέμεινε σταθερός για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, παρά το αντίξοο μακροοικονομικό, ανταγωνιστικό και ρυθμιστικό περιβάλλον στις χώρες όπου δραστηριοποιείται. Εξαιρουμένης της συνεισφοράς της Hellas Sat το Α’ τρίμηνο του 2013 (αποενοποιήθηκε στις 26 Μαρτίου 2013), τα έσοδα του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 1% το τρίμηνο. 

Στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας, οι καθαρές νέες ευρυζωνικές συνδέσεις του ΟΤΕ κατά το τρίμηνο, επηρεάστηκαν από το αντίξοο οικονομικό περιβάλλον και τις επιθετικές προσφορές του ανταγωνισμού. Οι υπηρεσίες VDSL του ΟΤΕ, που διατέθηκαν εμπορικά στα τέλη του 2012, είχαν προσελκύσει περισσότερους από 55.000 συνδρομητές μέχρι το τέλος Μαρτίου 2014, ενώ ο συνολικός αριθμός συνδρομητών τηλεόρασης συνέχισε να αυξάνεται σημαντικά με την προσέλκυση σχεδόν 23.000 νέων πελατών το τρίμηνο, ως αποτέλεσμα του εμπλουτισμού του περιεχομένου.

Η λειτουργική κερδοφορία EBITDA της σταθερής τηλεφωνίας Ελλάδας σημείωσε αύξηση 5% στο τρίμηνο, και το περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA διαμορφώθηκε σε 38,8% καταγράφοντας άνοδο 350 μονάδων βάσης σε σχέση με το Α’ τρίμηνο του 2013. Η επίδοση αυτή είναι κυρίως αποτέλεσμα της επιτυχημένης ολοκλήρωσης του πρόσφατου Προγράμματος Εθελούσιας Αποχώρησης, του συνεχιζόμενου αυστηρού ελέγχου στα λειτουργικά έξοδα και της κεφαλαιοποίησης στα κόστη τηλεοπτικού περιεχομένου, και επιτεύχθηκε παρά την αύξηση στις προβλέψεις. 

Στη σταθερή τηλεφωνία Ρουμανίας, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 7,7% το Α’ τρίμηνο του 2014, παρουσιάζοντας για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο σημαντικά βελτιωμένη τάση σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα, ως αποτέλεσμα των ισχυρών εσόδων από υπηρεσίες χονδρικής και από μεγάλα έργα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ICT). 

Στην κινητή τηλεφωνία Ελλάδας, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 5,9% το Α’ τρίμηνο του 2014, καθώς η ελαχιστοποίηση της επίδρασης από τη μείωση των τελών τερματισμού αντισταθμίστηκε μερικώς από τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και τον αυξημένο ανταγωνισμό. 

Τα έσοδα της COSMOTE Ρουμανίας σημείωσαν σημαντική αύξηση για ακόμη ένα τρίμηνο (Α’ τρίμηνο 2014: +9,2%) ως αποτέλεσμα της διάθεσης νέων προγραμμάτων συμβολαίου αλλά και της αναβολής των μειώσεων στα τέλη τερματισμού κινητής. Στην Αλβανία, η AMC διπλασίασε την αύξηση των εσόδων σε 7,1% (από +3,6% το Δ’ τρίμηνο του 2013) και κατέγραψε αύξηση 18,6%, σε απόλυτα νούμερα, στη λειτουργική κερδοφορία EBITDA και άνοδο 350 μονάδων βάσης στο περιθώριο (35,9% το Α’ τρίμηνο του 2014 σε σχέση με 32,4% το Α’ τρίμηνο του 2013). 

Τα συνολικά Λειτουργικά Έξοδα του Ομίλου, εξαιρουμένων των αποσβέσεων, των απομειώσεων και των επιβαρύνσεων που σχετίζονται με προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης και αναδιοργάνωσης, διαμορφώθηκαν σε €640,5 εκατ. το Α’ τρίμηνο του 2014, αυξημένα κατά 1,5% σε σχέση με το Α’ τρίμηνο του 2013. Αυτό είναι αποτέλεσμα, κυρίως, των αυξημένων τελών διασύνδεσης, σε συνέχεια του ισχυρού κύκλου εργασιών της OTEGLOBE. Ως αποτέλεσμα του πρόσφατου Προγράμματος Εθελούσιας Αποχώρησης, το κόστος προσωπικού μειώθηκε κατά 27,5% στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας και κατά 15,9% σε επίπεδο Ομίλου σε σχέση με το A’ τρίμηνο του 2013. 

Στο τρίμηνο, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA διαμορφώθηκε σε €333,4 εκατ., μειωμένη κατά 3%. Εξαιρουμένης της συνεισφοράς της Hellas Sat το Α’ τρίμηνο του 2013, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA θα είχε μειωθεί λιγότερο από 2%. 

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Α’ τριμήνου 2014, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Mιχάλης Τσαμάζ,σημείωσε: 

«Το έτος ξεκίνησε με ένα αποδοτικό πρώτο τρίμηνο, συνεχίζοντας τις θετικές επιδόσεις από την αρχή του προηγούμενου έτους. Τα έσοδα του Ομίλου παρέμειναν σταθερά, ως αποτέλεσμα των υψηλών επιδόσεων στη σταθερή τηλεφωνία. Η κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα, με τη συγκριτική επίδραση από τη μείωση των τελών τερματισμού να έχει ελαχιστοποιηθεί, συνεχίζει να αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό, ενώ στη Ρουμανία, η μείωση των τελών τερματισμού κινητής τηλεφωνίας δεν είχε εφαρμοστεί μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου. Η λειτουργική κερδοφορία EBITDA του Ομίλου επηρεάστηκε θετικά από τις εξαιρετικές επιδόσεις της σταθερής τηλεφωνίας Ελλάδας, ως αποτέλεσμα του περυσινού προγράμματος εθελούσιας αποχώρησης εργαζομένων καθώς και των συνεχών μέτρων που λαμβάνουμε για τη μείωση του κόστους. Η πτώση στις ελεύθερες ταμειακές ροές στο τρίμηνο, κυρίως λόγω της έκτακτης πληρωμής φόρων, θα αντιστραφεί στα επόμενα τρίμηνα, και δεν θα επηρεάσει τις εκτιμήσεις μας για ολόκληρη τη χρονιά.» 

Ο κ. Τσαμάζ προσέθεσε: «Εντείνουμε τις επενδύσεις σε δίκτυα και περιεχόμενο, αναπτύσσοντας τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές στις αγορές μας, με στόχο να ενισχύσουμε και να εμπλουτίσουμε την εμπειρία του πελάτη και να ενδυναμώσουμε την ηγετική μας θέση. Επενδύουμε επίσης στην ανάπτυξη των ανθρώπων μας και στην προσέλκυση νέων ταλέντων, ώστε να παραμένουμε σταθερά στην πρώτη γραμμή σε τεχνογνωσία. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτές οι πρωτοβουλίες θα στηρίξουν τα έσοδα και την κερδοφορία μας και το 2014.»

By