Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ομπάμα: «Το δημοψήφισμα στην Κριμαία θα παραβίαζε το διεθνές δίκαιο»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποιεί τη Ρωσία ότι οποιαδήποτε συζήτηση για το μέλλον της Ουκρανίας θα πρέπει να περιλαμβάνει τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας»

Obama
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε σήμερα ότι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσία θα παραβίαζε το διεθνές δίκαιο.
«Το δημοψήφισμα που προτάθηκε για το μέλλον της Κριμαίας παραβιάζει το ουκρανικό σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο. Οποιαδήποτε συζήτηση για το μέλλον της Ουκρανίας θα πρέπει να περιλαμβάνει τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας» δήλωσε ο Ομπάμα στη διάρκεια μιας σύντομης παρέμβασής του από τον Λευκό Οίκο.

«Το 2014 η εποχή που τα σύνορα μπορούσαν να αλλάζουν αψηφώντας τους δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες έχει περάσει ανεπιστρεπτί» διαβεβαίωσε ο αμερικανός πρόεδρος, η κυβέρνηση του οποίου ανακοίνωσε σήμερα το πρωί την επιβολή περιορισμών στην παροχή βίζας σε Ρώσους σε απάντηση «στην παραβίαση από τη Ρωσία της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», ενώ άνοιξε τον δρόμο και για το πιθανό πάγωμα πόρων.

Στο μεταξύ, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ δήλωσε σήμερα ότι το δημοψήφισμα που σχεδιάζει να διεξαγάγει το «προσκείμενο στη Μόσχα» τοπικό κοινοβούλιο της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας θέτοντας το ερώτημα στους πολίτες εάν θέλουν να ενταχθεί η περιοχή αυτή στη Ρωσική Ομοσπονδία είναι «παράνομο», ένα «έγκλημα» ηθικός αυτουργός του οποίου είναι «ο ρωσικός στρατός».

By