Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Οι φήμες σπέρνουν πανικό στην Κεφαλονιά

Εισαγγελική παρέμβαση για τις φήμες περί επικείμενου σεισμού και εκκένωσης του Ληξουρίου

kefalonia640_040214

Πανικός επικρατεί τις τελευταίες ώρες στο Ληξούρι, καθώς κυκλοφόρησε το πρωί η φήμη περί επικείμενη εκκένωσης της πόλης, ενώ προκαλούν αναταραχή οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων για τη σεισμική ακολουθία.

Οι κάτοικοι προσπαθούν να βρουν τρόπο να εγκαταλείψουν το Ληξούρι, με τους δρόμους να είναι κλειστούς λόγω των κατολισθήσεων και το λιμάνι να έχει τεθεί εκτός λειτουργίας εξαιτίας των ζημιών.

Η κατάσταση προκάλεσε την παρέμβαση της Εισαγγελίας, ώστε να διαπιστωθεί εάν ευσταθούν οι αναφορές αυτές αλλά και να εντοπιστεί το άτομο που προκαλεί πανικό στους σεισμοπαθείς κατοίκους. Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, υπάρχουν μάλιστα καταγγελίες πως άνθρωποι βγήκαν ακόμα και με ντουντούκες στους δρόμους, προειδοποιώντας για την υποτιθέμενη εκκένωση της πόλης!

Ισχυρός μετασεισμός

Σεισμική δόνηση 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 21:43 αναστατώνοντας εκ νέου τους κατοίκους όλης της Κεφαλονιάς. Ο μετασεισμός, σύμφωνα με το γεωδυναμικό ινστιτούτο Αθηνών, είχε επίκεντρο 17 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου και εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων.
Σημειώνεται ότι ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Ζάκυνθο.

Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου την Τετάρτη

Οι υπουργοί παρουσία του κ. Σαμαρά θα κάνουν μια αποτίμηση των μέχρι τώρα δράσεων, αλλά και θα μιλήσουν για τον περαιτέρω συντονισμό προκειμένου να αντιμετωπιστεί η καταστροφή στην Κεφαλονιά.

Στην σύσκεψη θα πάρουν μέρος οι υπουργοί Δημήτρης Αβραμόπουλος, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Γιάννης Στουρνάρας, Γιάννης Μιχελάκης, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, Νίκος Δένδιας, Άδωνις Γεωργιάδης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Πάνος Παναγιωτόπουλος και Όλγα Κεφαλογιάννη. Επίσης θα συμμετάσχουν οι Γενικοί Γραμματείς των υπουργείων καθώς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Δέσμη μέτρων για του σεισμόπληκτους

Παράλληλα ο υπουργός Υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε μετά από ευρεία σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων που έχει στηθεί στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των σεισμοπαθών στην Κεφαλονιά.
Όπως ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης το νησί θα ενταχθεί σε προγράμματα, βάσει οριοθέτησης, και τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί ΚΥΑ με τον υπουργό Οικονομικών Ιω. Στουρνάρα, για να βοηθηθούν και να αποκατασταθούν οι σεισμόπληκτοι.

Στην Κεφαλονιά αύριο ο Αλέξης Τσίπρας

Την πληγωμένη από τους σεισμούς των τελευταίων ημερών Κεφαλονιά θα επισκεφθεί αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, για να δει και ο ίδιος από κοντά το μέγεθος της καταστροφής.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές του Ληξουρίου αλλά και τα χωριά της περιοχής της Παλλικής, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητήσει ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί από το συντονιστικό όργανο.

Στο λιμάνι της Σάμης το αρματαγωγό ΙΚΑΡΙΑ

Κατέπλευσε στο λιμάνι της Σάμης το αρματαγωγό ΙΚΑΡΙΑ του Πολεμικού Ναυτικού που μεταφέρει διάφορα μηχανήματα. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία εκφόρτωσης των μηχανημάτων που θα μεταφερθούν στο Ληξούρι.

By