Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Οι τρεις άξονες του ΣΥΡΙΖΑ και η… μιζέρια

Ολομέτωπη επίθεση σε κυβέρνηση και πρωθυπουργό και το σενάριο της πρότασης μομφής

tsipras800_291013iv

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Σε τρεις βασικούς άξονες εδράζεται η ολομέτωπη επίθεση που εξαπέλυσε στην από κοινού συνεδρίαση της ΚΟ και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ενώ στα ψιλά πέρασαν οι «νουθεσίες» του προς το εσωτερικό του κόμματος για τις εσωκομματικές αντιπολιτευτικές κορώνες. Η Κουμουνδούρου επιχειρεί να επιφέρει καίρια χτυπήματα στην κυβέρνηση βάζοντας πλέον στο κάδρο τον ίδιο τον πρωθυπουργό, τον οποίο ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «κοινοβουλευτικό λιποτάκτη», ενώ τον κατηγόρησε ότι «εκτός από τον εαυτό του εξευτελίζει και τη χώρα».

Οι τρεις άξονες συνοψίζονται στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έφερε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης στη Βουλή και το οποίο δίνει τη χαριστική βολή στα ασφαλιστικά ταμεία και ανοίγει το δρόμο για μαζικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, στον ενιαίο φόρο ακινήτων και στην υπόθεση των υποβρυχίων, για την οποία εκκρεμεί η πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

Ασφαλιστικό

Στο μέτωπο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι η κυβέρνηση προκαλεί με τις δικαιολογίες για τις νέες περικοπές στα ασφαλιστικά ταμεία. Χαρακτηριστικά βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει στο thepaper.gr πως «το συγχωροχάρτι της διαπραγμάτευσης για να σωθούν τα ταμεία, τα οποία οι ίδιοι κατέστρεψαν μέσα από την καταλήστευση των αποθεματικών τους λόγω του PSI δεν μπορεί να θεωρείται σοβαρή πολιτική». Από την Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για δέσμευση της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα να καλυφθεί όλο το χρηματοδοτικό κενό για το 2014 από τους άδειους κουμπαράδες των ταμείων και καταγγέλλουν το «πλαστό κλίμα αισιοδοξίας» του Γ. Βρούτση στη χθεσινή συνάντηση με τους διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων.

tsipras800_291013iii

Ενιαίος Φόρος Ακινήτων

Κάνοντας λόγο για δήμευση της περιουσίας των πολιτών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέβασε τους τόνους και γύρω από τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων, ο οποίος σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση μόνο δικαιότερος από το «χαράτσι» δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Η νέα επίθεση στην ακίνητη περιουσία βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γεγονός που φαίνεται και από τη σχετική επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Τσίπρας το πρωί της Τρίτης. Σε αυτήν τόνισε ότι ουσιαστικά μονιμοποιείται το – υποτίθεται- έκτακτο μέτρο του χαρατσιού ενώ μύδρους εξαπέλυσε και κατά της ηγεσίας του οικονομικού επιτελείου σημειώνοντας ότι «ξεπέρασε κάθε νοσηρή φαντασία με τις προτάσεις φορολόγησης αγροτεμαχίων και χέρσων χωραφιών». Από την Κουμουνδούρου διαμηνύουν πως η πρόσθετη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας ουσιαστικά οδηγεί όλους τους ιδιοκτήτες να… ξεπουλήσουν έναντι πινακίου φακής προς όφελος των «μεγαλοκαρχαριών», ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για τη διαφθορά, τη φορολογική ασυλία του μεγάλου πλούτου και των εξωχώριων εταιρειών, τις ενδοομιλικές συναλλαγές και τη φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή των εγχώριων ελίτ. Παράλληλα σημειώνουν την ανάγκη αξιοποίησης ενός σύγχρονου περιουσιολογίου, που να στοχεύει στη φορολογική δικαιοσύνη.

ypovrixia800_291013

Υποβρύχια – Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Στο μέτωπο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην Κουμουνδούρου εργάζονται πυρετωδώς για την άμεση κατάθεση της πρότασης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Στέλεχος του κόμματος από το περιβάλλον του κ. Τσίπρα σχολιάζοντας την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ περί «ύποπτου ρόλου της επίθεσης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον κ. Βενιζέλο» υπογράμμισε πως «ύποπτη μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο η βιασύνη της συγκυβέρνησης να καλύψει για μία ακόμη φορά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ» ενώ διερωτήθηκε «εφόσον δεν υπάρχει κάτι μεμπτό γιατί να μην φανεί αυτό μέσα από την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης σε μία αρμόδια επιτροπή;» Πάντως στην Κουμουνδούρου δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν εκτός επικαιρότητας το θέμα των υποβρυχίων, καθώς εκτιμούν ότι οι διαφωνίες που έχει προκαλέσει εντός της ΝΔ η κάλυψη που παρείχε το Μαξίμου μόνο οφέλη επιφυλάσσουν για το ΣΥΡΙΖΑ.

Στα ψιλά οι… νουθεσίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Με ένα μήνυμα ενότητας και σύμπλευσης λίγο πριν την εκλογική νίκη προς… εσωκομματικούς αποδέκτες επιχείρησε να αμβλύνει τις διαφορές στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Αλέξης Τσίπρας μετά τις διαφοροποιήσεις των τελευταίων ημερών, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κοντά στην εξουσία και για αυτό πρέπει οι βουλευτές να μην φέρονται μίζερα.

«Είμαστε μια ανάσα από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, για να πείσουμε τον πολίτη που έχει απογοητευτεί χρειάζεται κάτι παραπάνω. Καλούμε το λαό να μας εμπιστευτεί το κράτος της χώρας σε συνθήκες φουρτούνας. Χρειαζόμαστε την πιο ευρεία ενότητα όσων έχουν συμφέρον και διάθεση να αντισταθούν στα μνημόνια. Χρειαζόμαστε ενιαία απόφαση και στάση» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως πρέπει «να σταματήσουμε να φοβόμαστε το φόβο, να σταματήσουμε να φερόμαστε μίζερα και μοιρολατρικά».

tsipras800_291013ii

Όπως έχει μεταδώσει το thepaper.gr στην ηγεσία του κόμματος επικρατεί έντονος προβληματισμός για τις διαφοροποιήσεις από την κεντρική γραμμή σε βασικά θέματα, καθώς θεωρούν ότι δίνεται αφορμή να παρουσιάζεται μία στρεβλή εικόνα από συγκεκριμένα εκδοτικά συγκροτήματα που καραδοκούν. Ωστόσο, η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να μην ανεβάσει ιδιαιτέρως τους τόνους για τις εν λόγω διαφοροποιήσεις είναι ενδεικτική του πως αντιμετωπίζουν το θέμα στην Κουμουνδούρου. Ως δηλαδή ένα εσωκομματικό ζήτημα προς το παρόν και μπροστά στις εξελίξεις ήσσονος πολιτικής σημασίας και ενστερνιζόμενοι το ρητό… τα εν οίκω μη εν δήμω. Πάντως, από το στενό περιβάλλον του κ. Τσίπρα σημειώνουν με νόημα πως μπροστά σε όσα διακυβεύονται δεν μπορούν να συνεχιστούν τέτοιες διαφοροποιήσεις που βλάπτουν το μέτωπο ενάντια στις μνημονιακές δυνάμεις και εμφανίζουν την αξιωματική αντιπολίτευση ως ένα μικρό και κατακερματισμένο κόμμα.

Ανασύρει την πρόταση μομφής;

Στο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει και των καταιγιστικών εξελίξεων σε όλα τα μέτωπα κρατούν στο τσεπάκι τους την πρόταση μομφής ώστε να πιέσουν τις πολιτικές εξελίξεις. Εξάλλου από την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση το καλοκαίρι, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχαν θέσει θέμα πρότασης δυσπιστίας. Μία τέτοια στρατηγική τότε είχε αποφευχθεί υπό το φόβο μήπως λειτουργήσει συσπειρωτικά στην δικομματική και είχε παραπεμφθεί στο… φθινόπωρο με τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας».

Με τα νέα δεδομένα, ενόψει των επικείμενων μέτρων και αφού ο κυβερνητικός συνασπισμός πλέον έχει υπογράψει και την προγραμματική συμφωνία που δεν είναι άλλη από την πιστή εφαρμογή του μνημονίου, στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρχίσει να εξετάζουν το ενδεχόμενο να ανασύρουν το όπλο της δυσπιστίας από την πολιτική φαρέτρα. Στελέχη που ενστερνίζονται την πρόταση αυτή ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να πέσει στη λογική του ώριμου φρούτου ενώ παράλληλα οι έντονες διαφωνίες και τα εν τη γεννέσει τους «αντάρτικα» στις ΚΟ των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δημιουργούν το κατάλληλο υπόβαθρο για μία πρόταση μομφής. Παράλληλα, μία τέτοια κίνηση θεωρείται ότι θα έστελνε ένα σαφές μήνυμα σιγουριάς, ενότητας αλλά και εκλογικής ετοιμότητας του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάληψη της εξουσίας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By