Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Οι κατασχέσεις καταθέσεων τρομάζουν πολίτες και τράπεζες

Οι κατασχέσεις καταθέσεων τρομάζουν πολίτες και τράπεζες

trapezes

Αντιμέτωποι με μαζικά αιτήματα κατασχέσεων λογαριασμών ακόμη και για οφειλές της τάξης των πέντε και δέκα ευρώ βρίσκονται πολίτες και τράπεζες, με τις τελευταίες να προσπαθούν να βάλουν φρένο σε αυτή την τακτική. Στόχος είναι να μπει ένα κατώτατο όριο για παράδειγμα 50 ευρώ κάτω από το οποίο δεν θα διεκπεραιώνονται κατασχέσεις, προκειμένου να μη δημιουργηθεί πανικός στους καταθέτες.

Αυτό ήταν και το αντικείμενο σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών χθες με τη συμμετοχή εκπροσώπων τραπεζών. Όπως ανέφεραν η κατάσταση έχει ξεφύγει, καθώς κατασχετήρια για μικροποσά αποστέλουν εκτός από το δημόσιο, οι δήμοι, ακόμη και για οφειλές από κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας ή τέλη της τάξης των τριών ευρώ για το νεκροταφείο! 

Το χάος επιτείνεται λόγω του γεγονότος ότι το αίτημα για κατάσχεση μπορεί για παράδειγμα να αφορά κλήση ή πρόστιμο πριν από μία εικοσαετία, η οποία πληρώθηκε μεν αλλά εκπρόθεσμα. Οι καταθέτες έχουν τρομοκρατηθεί μπροστά στο ενδεχόμενο αθρόων κατασχέσεων και οι τράπεζες με τη σειρά τους έχουν θορυβηθεί.

Τα σχετικά αιτήματα που έχουν φθάσει στα αρμόδια τραπεζικά τμήματα από την αρχή του έτους μέχρι τον Αύγουστο φτάνουν  80.000. Οι τράπεζες είναι αυτή τη στιγμή υποχρεωμένες να προχωρήσουν τη σχετική διαδικασία, τηρώντας το νόμο για το ακατάσχετο του μισθού ή της σύνταξης και μέχρι τα 1.500 ευρώ ή τα 2.000 ευρώ σε περίπτωση κοινού λογαριασμού.

Οι εκπρόσωποι των τραπεζών εκφράζουν φόβο ότι μπορεί σημαντικός αριθμός καταθετών να προχωρήσει σε μαζικές αναλήψεις ακόμη και λιγοστών αποταμιεύσεων προσπαθώντας να αποφύγουν τις κατασχέσεις, έστω και εάν δεν έχει οφειλές προς το δημόσιο, υπό το κράτος ενδεχόμενου πανικού. 

Οι κατασχέσεις λογαριασμών για χρέη και οφειλές προς το Δημόσιο αναμένεται να αυξηθούν σε κάθε περίπτωση εξαιτίας της θεσμοθέτησης από το υπουργείο Οικονομικών της πρακτικής της ηλεκτρονικής κατάσχεσης. Ηδη το Μητρώο των Καταθέσεων επιτρέπει στο Δημόσιο να έχει πλήρη πρόσβαση σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχει ένας καταθέτης σε όλες τις τράπεζες. Με την ηλεκτρονική κατάσχεση θα μπορεί να επιδίδει και ηλεκτρονικά το αίτημα της κατάσχεσης αντί της επίδοσης με κλητήρα.

Το ακατάσχετο της μισθοδοσίας και της σύνταξης ισχύει μόνο για οφειλές προς το Δημόσιο και όχι για άλλους φορείς και αποδεικνύεται από τον ίδιο τον κάτοχο ή την επιχείρηση.

Πηγή: kathimerini.gr

(Visited 1 times, 1 visits today)
By