Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ντάισελμπλουμ: Βελτιώνεται το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα

«Πρέπει να υπάρχει στήριξη στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου όπου υπάρχει άνοδο των εθνικιστών» σημείωσε ο Ολλανδός αξιωματούχος

geroun-nteiselmploum-eurogroup

Οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να επιδιώκονται από όλες τις χώρες της ΕΕ, ανέφερε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών στο πλαίσιο σεμιναρίου του ΟΟΣΑ με θέμα η «Ευρωζώνη σε σταυροδρόμι» αναφέρθηκε αναλυτικά στην μεταρρυθμιστική πρόοδο της Ελλάδας και στα αποτελέσματά της. Έκανε δε αναφορά στην άνοδο των εθνικιστικών κομμάτων στην ΕΕ, την οποία και συνέδεσε με την οικονομική στήριξη σε χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα στήριξης.

Ο πρόεδρος του Eurogroup εξέφρασε την ανησυχία του για την ενίσχυση της άκρας δεξιάς στον κοινοτικό Βορρά και Νότο και αναφέρθηκε στις επιφυλάξεις που διατυπώνονται συχνά σε ορισμένες βόρειες χώρες σε σχέση με το ενδεχόμενο χορήγησης νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά και στην κόπωση που παρατηρείται σε χώρες του Νότου αναφορικά με τις συνταγές λιτότητας που τους επιβάλλονται.

Ο Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε επίσης την ανάγκη τόνωσης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, υποχρέωση που όμως, όπως είπε, δεν θα πρέπει να περιορίζεται σε αυτές. Τόνισε ότι η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα και για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης παρά το γεγονός ότι δεν βρίσκονται υπό πίεση από τις αγορές.

Αναφερόμενος ειδικά στην Ελλάδα, ο επικεφαλής του ευρώ διαπίστωσε αισθητή βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και ανέφερε ότι στη χώρα «έχει υπάρξει αυξημένος ανταγωνισμός στο λιανικό εμπόριο, κλάδος ο οποίος κατέστη πιο ανταγωνιστικός, εξέλιξη που οδήγησε μεταξύ άλλων σε μεγάλη ανάκαμψη του τουρισμού».

By