Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Tρικυμία στο κυβερνητικό σκάφος

Βολές εκατέρωθεν από Τσίπρα και Αβραμόπουλο δέχτηκε αιφνιδίως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

 

FOS PHOTOS Παναγιώτης Τζάμαρος
FOS PHOTOS Παναγιώτης Τζάμαρος

Νέο πονοκέφαλο στην κυβερνητική συνύπαρξη Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ δημιουργεί η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Η επαναφορά του θέματος από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης (είχε σημειωθεί ανταλλαγή σκληρών ανακοινώσεων για το ίδιο θέμα μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ προ ημερών χωρίς σχετική παρέμβαση από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας), είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο αντιπολιτευτικά αλλά και φίλια πυρά από πλευράς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Η αποστροφή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου κάνοντας λόγο για «αναφαίρετο δικαίωμα» κάθε κόμματος να  καταθέσει πρόταση για εξεταστική επιτροπή αιφνιδίασε την ηγεσία της κυβέρνησης, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος σήκωσε το γάντι, προσερχόμενος στη Βουλή, για να απαντήσει σε όσα προηγουμένως είχαν ακουστεί στην αίθουσα της Ολομέλειας.  Ενήμερος για τους χειρισμούς του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος διεμήνυσε από το βήμα της Βουλής: «Ο πρωθυπουργός και εγώ, ως αρχηγοί των δυο κομμάτων της πλειοψηφίας έχουμε δώσει σαφείς και αυστηρές οδηγίες στους εμπλεκόμενους Υπουργούς, Εθνικής Άμυνας, Ανάπτυξης και Οικονομικών, να δοθεί οριστική, ριζοσπαστική, απόλυτη λύση με έγκριση της Βουλής στο ζήτημα αυτό. Και θέλω να είμαι καθαρός: οι υπουργοί δεν είναι για να περιγράφουν καταστάσεις, ούτε για να κάνουν τον καλό στην αντιπολίτευση. Οι υπουργοί είναι για να αναλαμβάνουν ευθύνες, να τέμνουν προβλήματα, να φέρουν αποτελέσματα».

Δυσφορία, ωστόσο προκάλεσε στη Χ.Τρικούπη καταγράφηκε από την τοποθέτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, δεδομένου ότι πυροδότησε νέα εστία έντασης στο ενδοκυβερνητικό μέτωπο. Τον προβληματισμό της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ επέτεινε και το επεισόδιο με τον τρόπο διεξαγωγής της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου, με το ΠΑΣΟΚ να διαπιστώνει χθες ότι δεν επρόκειτο για το τελευταίο. Την ίδια ώρα, για «μια αδικαιολόγητη παράταση της εκκρεμότητας» στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά μίλησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ το πρόβλημα των ναυπηγείων της Ελευσίνας είχε αίσια έκβαση μετά από παρέμβαση της προηγούμενης ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ.

Νέο γύρο έντασης προκάλεσαν λίγο αργότερα και τα σχόλια κύκλων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου, τονίζοντας ότι «η  σημερινή τοποθέτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας στη Βουλή είναι ξεκάθαρη και δεν χρειάζονται οδηγίες. Προέχει το δημόσιο και εθνικό συμφέρον και αυτά μόνον υπηρετεί», γεγονός που ενίσχυσε τη δυσαρέσκεια του έτερου κυβερνητικού εταίρου.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By