Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΝΑΤΟ: Στηρίζουμε την κυριαρχία της Ουκρανίας

Για απειλή της ευρωπαϊκής ασφάλειας κάνει λόγο ο γγ του ΝΑΤΟ, ενώ οι ΗΠΑ στέλνουν F-16 στην Πολωνία

rasmoussen621_180214

Κάνοντας λόγο για τη μεγαλύτερη απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν διαμηνύει εκ νέου προς το Κρεμλίνο πως η Συμμαχία στηρίζει την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Με φόντο τις κινήσεις προσάρτησης της Κριμαίας, το ΝΑΤΟ καλεί τη Ρωσία να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις στις βάσεις τους και να αποφύγει οποιαδήποτε περαιτέρω επέμβαση στο ουκρανικό έδαφος.

«Η Ουκρανία είναι πολύτιμος και παλαιός σύμμαχος. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές το ΝΑΤΟ στηρίζει την Ουκρανία, το ΝΑΤΟ στηρίζει την κυριαρχία, την [εδαφική] ακεραιότητα και τις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου» υπογράμμισε ο Άντερς Φογκ Ράσμσουεν.

Η κρίση στην Ουκρανία κλιμακώθηκε την Πέμπτη με την ψήφο της Βουλής της Κριμαίας υπέρ της προσάρτησης στη Ρωσία και την επίσημη ανακοίνωση ότι στις 16 Μαρτίου στήνονται κάλπες για το σχετικό δημοψήφισμα.

«Η κρίση δεν αφορά μόνο την Ουκρανία, η κρίση έχει σοβαρές επιπτώσεις για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρω-ατλαντική περιοχή συνολικά. Βρισκόμαστε σαφώς ενώπιον της μεγαλύτερης απειλής για την ευρωπαϊκή ασφάλεια από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Και κάλεσε τη Ρωσία να θέσει «τέλος στη στρατιωτική κλιμάκωση στην Κριμαία, να αποσύρει τις δυνάμεις της στις βάσεις τους και να αποφύγει οποιαδήποτε ανάμειξη αλλού στην Ουκρανία».

Οι δηλώσεις Ράσμουσεν ακολουθούν την ανακοίνωση της Συμμαχίας ότι υπό το βάρος της ουκρανικής κρίσης θα προχωρήσει σε πλήρη αναθεώρηση των σχέσεών της με τη Ρωσίας.

Αμερικανικές F-16 στην Πολωνία

Σε επίδειξη δύναμης προχωρούν οι ΗΠΑ εν μέσω της έντασης με τη Ρωσία στο θέμα της Κριμαίας. Οι ΗΠΑ στέλνουν 12 μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Πολωνία για να λάβουν μέρος σε στρατιωτικά γυμνάσια, ενώ αμερικανικό αντιτορπιλικό με κατευθυνόμενους πυραύλους οδεύει προς τη Μαύρη Θάλασσα για γυμνάσια με βουλγαρικές και ρουμανικές ναυτικές δυνάμεις.

Τα F-16 θα φτάσουν στην αεροπορική βάση Λασκ, στο κέντρο της Πολωνίας, την Δευτέρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα στις ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων Gazeta Wyborcza και Rzeczpospolita.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Πολωνίας είπε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές.

Την Τετάρτη το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τη συνεργασία με την Πολωνία και ενισχύοντας τη συμμετοχή σε ΝΑΤΟϊκές αποστολές για την προστασία του εναέριου χώρου των χωρών της Βαλτικής, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους συμμάχους οι οποίοι έχουν θορυβηθεί από τη στάση της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ΗΠΑ θα μετακινήσουν έξι F-15 και ένα KC-135 από τη Βρετανία στην αεροπορική βάση Σιαουλιάι στη Λιθουανία.

By