Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συστάσεις στους κατοίκους να παραμένουν σε ανοιχτούς χώρους

 Αποκλεισμένο το Ληξούρι- Κλειστά τα σχολεία έως την Τετάρτη

kefalonia seismos_1

Στο νησί αναμένεται να φτάσει σήμερα ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, για να επιθεωρήσει τις σχολικές εγκαταστάσεις, οι οποίες θα παραμείνουν κλειστές μέχρι την Τετάρτη.

Στην Κεφαλονιά έχουν μεταβεί επίσης ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας και ο γγ Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος, επικεφαλής κλιμακίου μηχανικών.

Μάλιστα, οι  κάτοικοι του Ληξουρίου άρχισαν να γιουχάρουν και να φωνάζουν εξαγριωμένοι στο Ν. Δένδια, ο οποίος, επιθεωρεί κάποια κτίρια στο Ληξούρι.

Ακόμη, στο νησί μεταβαίνει και κλιμάκιο του υπουργείου Υγείας, καθώς και τεχνικό κλιμάκιο του υπουργείου Ναυτιλίας.

Στο μεταξύ, σύσκεψη για την Κεφαλονιά με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς πραγματοποιείται στο υπουργείο Υποδομών, υπό τον Μ. Χρυσοχοΐδη.

Εντολή για ενεργοποίηση του σχεδίου «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Κεφαλονιά, μετά τον νέο σεισμό, έδωσε ο ΥΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλος. Στην πόλη του Ληξουρίου φαίνεται προς το παρόν ότι εντοπίζονται οι περισσότερες υλικές ζημιές, μετά από τον σημερινό νέο σεισμό. Ο δρόμος Αργοστολίου – Ληξουρίου άνοιξε μόνο για έκτακτες ανάγκες.

Οι τοπικές αρχές απηύθυναν  έκκληση στους κατοίκους της Παλικής να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους.

«Για λόγους ασφαλείας αλλά και για την διευκόλυνση των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας, ενημερώνουμε τους κατοίκους της Παλικής να παραμείνουν σε ανοικτούς χώρους, μακριά από κτίρια και να αποφεύγεται η άσκοπη κυκλοφορία των οχημάτων», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο νέος ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,9R σημειώθηκε στις 05.08 το πρωί της Δευτέρας. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 12χλμ. βορειοδυτικά του Αργοστολίου, ενώ το εστιακό του βάθος υπολογίστηκε στα 5 χλμ.Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες, είχε μεγάλη διάρκεια.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης υπέστη ζημιές η προβλήτα του λιμανιού στην πόλη του Ληξουρίου. Πάντως ο κ Τσελέντης είπε ότι ο νέος σεισμός ήταν μια φυσιολογική εξέλιξη του φαινομένου και μετά από το σημερινό φαινόμενο ο ίδιος αισθάνεται πιο ήσυχος.

Σε νεώτερες δηλώσεις του ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας έκανε λόγο για νέο σεισμικό γεγονός που προήλθε από διαφορετική σεισμική εστία του ιδίου ρήγματος της Κεφαλονιάς. Η εστία αυτή πρόσθεσε ο κ. Λέκκας ενεργοποιήθηκε από τον προηγούμενο σεισμό της περασμένης εβδομάδας

seismos-kefalonia2

Ο σεισμός προήλθε από τον ίδιο εστιακό χώρο, 12 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά του Αργοστολίου, δήλωσε η διευθύντρια του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δήμητρα Σαχπάζη. «Μιλάμε για την ίδια σεισμογενή περιοχή δυτικά της Κεφαλονιάς» ανέφερε και εκτίμησε ότι αναμένει τις επόμενες ημέρες και άλλους σεισμούς, ακόμη και του ιδίου μεγέθους, από την ίδια περιοχή, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενεργοποίησης της περιοχής που είχε προκαλέσει τον σεισμό του 1953. “Ολα τα μελετάμε, υπογράμμισε η κ. Σαχπάζη.

seismos2AAA

Σε σχέση με τις διαφορετικές μετρήσεις που κάνουν κάποια ινστιτούτα, όπως το Ευρωμεσογειακό, που τον εμφανίζει μεγέθους 6,1 διευκρίνισε ότι όλα τα ινστιτούτα κάνουν τις μελέτες τους. Αν δειτε όλους του σεισμούς που έχουν σημειωθεί στη χώρα, επισήμανε, υπάρχει απόκλιση στις μετρήσεις ανάμεσα στα ινστιτούτα, ακόμη και κατά 0,5 Ρίχτερ, αλλά και διαφορετικά επίκεντρα ακόμη και 50 χιλιόμετρα. Σημασία έχει ότι προέρχεται από την ίδια σεισμογενή περιοχή.

Για «κομμάτι της ίδιας ακολουθίας» με τον σεισμό της περασμένης Κυριακής έκανε λόγο ο καθηγητης σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζαχος, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, διευκρινίζοντας ότι το επίκεντρο του σεισμού είναι επάνω στις ακτές της Κεφαλονιάς, λίγο πιο βόρεια και δυτικά του προηγούμενου, αλλά προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο.

«Είναι ένας σεισμός της ίδιας τάξεως με τον προηγούμενο» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο καθηγητής σεισμολογίας Κωνσταντίνος Μακρόπουλος ο οποίος σημείωσε ότι θα καταπονήσει πολύ τα κτίρια του νησιού.

Ιδιαίτερα αισθητός έγινε ο σεισμός στην Δυτική Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σεισμική δόνηση ξύπνησε τους κατοίκους σε Πάτρα, Αμαλιάδα, Μεσολόγγι, Πύργο, Κάτω Αχαΐα, Ναύπακτο και άλλες περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Δέκα ελαφρά τραυματίες είναι, μέχρι στιγμής, ο απολογισμός του νέου σεισμού, σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή του νοσοκομείου Λυξουρίου, Διονύση Μαρκάτου, στο MegΑ. Στους περισσότερους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν από το νοσοκομείο, ανέφερε ο κ. Μαρκάτος, ο οποίος σημείωσε ότι οι μικροτραυματισμοί προήλθαν από πτώσεις αντικειμένων κατά τη διάρκεια του σεισμού.

Σημαντικές είναι και οι ζημιές στο λιμάνι του Ληξουρίου. Η σοβαρότερη από όλες εντοπίζεται στην προβλήτα του λιμανιού, η οποία ξεκόλλησε λόγω της μεγάλης έντασης του σεισμού.

limani

Δείτε βίντεο την ώρα του νέου ισχυρού σεισμού

By