Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Νέα κατάληψη κτιρίου στην ανατολική Ουκρανία

«Η τοπική αστυνομία παρέδωσε την εξουσία στους αυτονομιστές» ανέφερε το Κίεβο

1398774831-3837

Ακόμα ένα κτίριο της τοπικής κυβέρνησης στην πόλη Λουχάνσκ της ανατολική Ουκρανίας κατέλαβαν την Τρίτη οι φιλορώσοι αυτονομιστές που δρουν στην περιοχή.

Μερικές δεκάδες άνθρωποι, ορισμένοι -σύμφωνα με πληροφορίες- οπλισμένοι με μεταλλικές βέργες, έσπασαν παράθυρα και πόρτες, προκειμένου να εισβάλουν στο κτίριο. Οι είσοδοι του κτιρίου δεν φυλάσσονταν από την αστυνομία.

Φιλορώσοι που φώναζαν «Δημοψήφισμα Ρωσία» ύψωσαν μία ρωσική σημαία πάνω από το κτίριο.

Νωρίτερα, εκατοντάδες άτομα είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο απαιτώντας δημοψήφισμα για μεγαλύτερη αυτονομία στα ανατολικά της χώρας.

Έχοντας εισβάλει στο κτίριο, οι ακτιβιστές βρήκαν προσωπικό ασφαλείας να ετοιμάζεται να αμυνθεί. Υπήρξε διαμάχη, αλλά όχι βία, σύμφωνα με το Associated Press.

Ο ουκρανός πρόεδρος κατήγγειλε «προδοσία» των δυνάμεων ασφαλείας στα ανατολικά και ζητά να απομακρυνθούν οι αρχηγοί της αστυνομίας στο Ντονέσκ και το Λουχάνσκ.

Ο Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ ζήτησε την αποπομπή των διοικητών της αστυνομίας των πόλεων Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, καταγγέλλοντας «την αδράνεια», ή ακόμη και «την προδοσία» των δυνάμεων ασφαλείας στα ανατολικά.

«Τα γεγονότα στα ανατολικά απέδειξαν την αδράνεια, την ανικανότητα και κάποιες φορές την εγκληματική προδοσία των δυνάμεων ασφαλείας στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ», αναφέρει ο Τουρτσίνοφ σε ανακοίνωσή του.

«Η μεγάλη πλειονότητα των μελών των δυνάμεων ασφαλείας στα ανατολικά δεν είναι σε θέση να εκπληρώσουν το καθήκον τους να υπερασπιστούν τους πολίτες μας» πρόσθεσε.

«Η τοπική ηγεσία δεν ελέγχει τις δυνάμεις της αστυνομίας» δήλωσε ο Στανισλάβ Ρετσίνσκι, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών στην Ουκρανία. «Η τοπική αστυνομία δεν έκανε τίποτα» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν πληροφορίες ότι φιλορώσοι σκοπεύουν να καταλάβουν τον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.

Μέχρι σήμερα, μόνο το τοπικό γραφείο της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (SBU) στο Λουχάνσκ είχε δεχθεί επίθεση. 

By