Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Μικρότερη από την αναμενόμενη η ύφεση στο δ΄ τρίμηνο του 2013

Σημειώνεται πως ήδη από το δεύτερο τρίμηνο του 2013 τα στοιχεία για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν ήταν πολύ καλύτερα από τις αντίστοιχες εκτιμήσεις της τρόικας

ermou

Ενδείξεις ότι η ύφεση στο τέταρτο τρίμηνο του 2013, αλλά και στο σύνολο του περυσινού έτους, διαμορφώθηκε σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που εκτιμούσε η τρόικα διαθέτει το υπουργείο Οικονομικών.

Η επιβεβαίωση των προσδοκιών αυτών αναμένεται σήμερα Παρασκευή οπότε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) θα ανακοινώσει τις αρχικές της εκτιμήσεις για τους Εθνικούς Λογαριασμούς στο τέταρτο τρίμηνο του 2013.

Σημειώνεται πως ήδη από το δεύτερο τρίμηνο του 2013 τα στοιχεία για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν ήταν πολύ καλύτερα από τις αντίστοιχες εκτιμήσεις της τρόικας η οποία έχει υιοθετήσει ένα πιο δυσμενές σενάριο για την ύφεση.

Στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2013 η ύφεση διαμορφώθηκε στο 5,5%, στο τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου υποχώρησε στο 3,7% και στο τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου αποκλιμακώθηκε περαιτέρω στο 3%. Πληροφορίες αναφέρουν πως την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου η ύφεση διαμορφώθηκε κοντά στο 3,3%- 3,4%.

Σε ετήσια λοιπόν βάση το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν το 2013 μειώθηκε κατά 3,7% -3,9% επίδοση που διευκολύνει περαιτέρω την διαπραγματευτική θέση της Κυβέρνησης , καθώς επιβεβαιώνεται το μακροοικονομικό της σενάριο και διαψεύδεται εκείνο της τρόικας.

Σε κάθε περίπτωση η μικρότερη του αναμενόμενου ύφεση αλλάζει και τις παραδοχές για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2014 , καθώς η αφετηρία είναι πολύ καλύτερη από την αρχικώς υπολογιζόμενη.

By