Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μητσοτάκης: Οι απολύσεις θα γίνουν από τη διαθεσιμότητα και από ένα δεύτερο κύμα αξιολόγησης

«Η κυβέρνηση είναι ενιαία, δεν κάνει ο καθένας του κεφαλιού του»

mitsotakis800ii_061113

Οι απομακρύνσεις δημοσίων υπαλλήλων θα γίνουν μέσα από τη δεξαμενή της διαθεσιμότητας αλλά και από ένα δεύτερο κύμα αξιολόγησης, όπως υπογράμμισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ ο κ. Μητσοτάκης και σχολιάζοντας τα αποκαλυπτικά στοιχεία περί πλαστών πιστοποιητικών στο δημόσιο που έφεραν στο φως οι σχετικοί έλεχοι, δεν απέκλεισε τα κρούσματα πλαστογράφησης να «οδηγήσουν» και σε παραπάνω απολύσεις από τον στόχο των 6.500 μέχρι το τέλος του έτους. «Έχουμε εκπλαγεί από τον αριθμό των πλαστών πιστοποιητικών και είμαστε ακόμα στην αρχή» ανέφερε ο υπουργός και επισήμανε πως «όλες αυτές οι υποθέσεις έχουν και ποινική διάσταση».

Αναφερόμενος στη διαδικασία αξιολόγησης αλλά και στις αντιδράσεις που υπάρχουν, ο κ. Μητσοτάκης διαμήνυσε πως «κανένας σύννομος δεν έχει να φοβηθεί κάτι» και προειδοποίησε, «δείχνοντας» την ΑΔΕΔΥ, πως «όσοι προιστάμενοι αρνηθούν να μετάσχουν στη διαδικασία θα υποστούν κυρώσεις».

«Το ξήλωμα του κομματικού και πελατειακού κράτους που δημιούργησαν κυρίως τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας, είναι συνθήκη επιβίωσης για αυτά» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «πρέπει επιτέλους να κάνουμε πράξη την αξιοκρατία προκειμένου να πείσουμε ότι έχουμε αλλάξει».

Επιπρόσθετα ο υπουργός επανέλαβε πως για το 2015 δεν υπάρχει ποσοτικός στόχος απολύσεων και σημείωσε πως τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί το μισθολογικό κόστος στο δημόσιο κατά 8 δις ευρώ.

Κληθείς να σχολιάσει τις διαφωνίες υπουργών με τις απολύσεις και τις ενστάσεις που διατυπώνονται ο υπουργός ανέφερε «Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί υπουργοί. Υπηρετούμε συνολικά την κυβερνητική πολιτική, δεν κάνει ο καθένας του κεφαλιού του. Δεν ξύπνησα ένα πρωί και είπα, σήμερα θα κάνω 15.000 απολύσεις» και έσπευσε να επισημάνει πως «η κυβέρνηση είναι ενιαία και έχουν όλοι τις ίδιες υποχρεώσεις».

By