Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Μετά το πρώτο κουδούνι, η πρώτη απεργία

Η απόφαση των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης για κινητοποιήσεις διαρκείας με το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς προβληματίζει την κυβέρνηση.

kathigitesΠενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, αρχής γενομένης από τις 16 Σεπτεμβρίου, αποφάσισαν οι πρόεδροι των EΛΜΕ με τα μέλη του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, στη μαραθώνια συνεδρίασή τους η οποία ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ. Υπέρ της συγκεκριμένης πρότασης ψήφισαν 72 ΕΛΜΕ από τις 85 που έλαβαν μέρος στη συνεδρίαση.  Οι καθηγητές θα επανεξετάζουν τη στάση τους μετά από κάθε πενθήμερη απεργία, ενώ με ανοικτές επιστολές που απέστειλαν καλούν σε συστράτευση γονείς και μαθητές.

Η ΟΛΜΕ έχει καλέσει επίσης σε συγκρότηση κοινού απεργιακού μετώπου τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς και τους δασκάλους. Οι πρώτοι αναμένεται να καθορίσουν μέσα στην εβδομάδα τη στάση τους ενώ οι δεύτεροι κάλεσαν σε αγωνιστική επαγρύπνηση χθες, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον υφυπουργό Παιδείας Συμεών Κεδίκλογλου. Η ΔΟΕ έχει σήμερα συνάντηση με την ΟΛΜΕ. Το απόγευμα η ΟΛΜΕ οργανώνει πανελλαδική συγκέντρωση και πορεία στο Σύνταγμα, ενώ σε συλλαλητήριο μπροστά από το κτίριο της Βουλής καλεί και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αναβρασμός στο χώρο της παιδείας προβληματίζει την κυβέρνηση, καθώς εκτός από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση απεργιακό μέτωπο έχει ανοίξει και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εξαιτίας της διαθεσιμότητας. Πάντως ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος έχει διαμηνύσει ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση των εκπαιδευτικών. «Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις, πριν ανοίξουν τα σχολεία συνδικαλιστές σπεύδουν να ανακαλύψουν κενά. Τι αξιοπιστία έχει αυτή η καταγγελία;», δήλωσε ωστόσο στη Βουλή. Μέχρι στιγμής ωστόσο πολιτική επιλογή της κυβέρνησης είναι να μην απαντήσει με σκληρές κινήσεις στους καθηγητές, αλλά να ξεκινήσει εκστρατεία απαξίωσης των κινητοποιήσεων τους, επενδύοντας στις αντιδράσεις των γονιών σε περίπτωση απεργίας διαρκείας.

Εν τω μεταξύ, το νομοσχέδιο για το Νέο Λύκειο συζητείται στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα. Ανάμεσα στις αλλαγές είναι και η αύξηση κατά δύο των ωρών διδασκαλίας, από έξι σε οκτώ την εβδομάδα, των καθηγητών ΑΕΙ και ΤΕΙ εφόσον αυτό κρίνεται σκόπιμο από τα τμήματά τους και η δυνατότητα σε δημοτικά, γυμνάσια η λύκεια να αυξήσουν σε εξαιρετικές περιπτώσεις τον αριθμό των μαθητών τους ανά τμήμα κατά 10%

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By