Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μαύρη Επέτειος: 21η Απριλίου 1967

 Απαρχή της 7χρονης Δικτατορίας- Τα γεγονότα

19124_1_0Σαράντα – έξι χρόνια  σήμερα από την την 21η Απριλίου του 1967, ημερομηνία που συμβολίζει μία από τις μελανότερες σελίδες της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας, αφού ήταν η απαρχή της επτάχρονης δικτατορίας που κατέλυσε το Σύνταγμα και κάθε έννοια δημοκρατικού θεσμού στην Ελλάδα, οδηγώντας ταυτόχρονα στην κυπριακή τραγωδία του 1974.

Πιο συγκεκριμένα τις πρώτες πρωϊνές ώρες της 21ης Απριλίου του 1967, η «συμμορία» των συνταγματαρχών με επικεφαλής τους Γεώργιο Παπαδόπουλο, Στυλιανό Παττακό και Νικόλαο Μακαρέζο, πραγματοποιούν πραξικόπημα, με την παρουσία στην Αθήνα, πάνω από 100 αρμάτων μάχης, προερχόμενα από το Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων το οποίο διοικούσε ο Στ.Παττακός.

Αρχικά γίνεται κατάληψη του υπουργείου Άμυνας και αντικατάσταση του Αρχηγού του ΓΕΣ στρατηγού Γ.Σπαντιδάκη από τον Ο.Αγγελή. Από το κέντρο επιχειρήσεων  μπαίνει σε εφαρμογή το περίφημο σχέδιο «Προμηθέας». Επρόκειτο για τον ΝΑΤΟϊκό σχεδιασμό αντιμετώπισης του λεγόμενου «κομμουνιστικού κινδύνου» το οποίο περιλάμβανε κινητοποίηση όλων των υφιστάμενων στρατιωτικών μονάδων με αντικειμενικό στόχο της κατάληψη της πολιτικής εξουσίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο «κομμουνιστικής εξέγερσης». Το σχέδιο «Προμηθέας» είναι πανελλαδικής εμβέλειας και εφαρμόζεται σε όλη τη χώρα. Οι πραξικοπηματικές διαδικασίες ολοκληρώνονται περίπου στις 3.30 τα ξημερώματα.

Ακολουθεί ραδιοφωνικό διάγγελμα των πρωτεργατών της Χούντας και στη συνέχεια η συντακτική πράξη κατάλυσης του Συντάγματος με βάση την οποία ματαιώθηκαν και οι εκλογές που είχαν προκηρυχθεί για τις 28 Μαΐου της ίδιας χρονιάς. Την αμέσως επόμενη ημέρα ορκίζεται η κυβέρνηση – ανδρείκελο των συνταγματαρχών με επικεφαλής «πρωθυπουργό» τον Κωνσταντίνο Κόλλια, εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Παράλληλα ξεκινά ένα πογκρόμ συλλήψεων πολιτών κατά το οποίο οδηγήθηκαν αρχικά σε χώρους συγκέντρωσης (Ιππόδρομος), στην συνέχεια στην φυλακή και μετά στην εξορία πάνω από  6 χιλιάδες άνθρωποι.

Το Χρονικό της Δικτατορίας 1967 – 1974

By