Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μέτωπο κυβέρνησης- βουλευτών

Η επιμονή του υπουργείου Οικονομικών για την άρση αναστολής πλειστηριασμών βρίσκει απέναντι της κοινό μέτωπο γαλάζιων και πράσινων βουλευτών.

maximou-shadowΤην ώρα που ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας επανερχόταν στο θέμα των πλειστηριασμών με δηλώσεις του στο Reuters, 11 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ εκφράζουν δημοσίως τη διαφωνία τους με το ενδεχόμενο άρσης της προστασίας της πρώτης κατοικίας για τα νοικοκυριά με δηλώσεις τους στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, δείχνοντας ότι πολύ δύσκολα η κυβέρνηση θα αντέξει εάν δεν αλλάξει ρότα.

«Εάν δεν απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί, θα καταρρεύσουν οι τράπεζες», δήλωσε ο κ.Στουρνάρας στο Reuters και σε συνέντευξη του στη Real News. Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο ως τετελεσμένο γεγονός ότι η χώρα μας θα άρει το καθεστώς αναστολής των πλειστηριασμών, προκειμένου να μπορέσουν οι τράπεζες να ανακτήσουν τα επισφαλή δάνεια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που έχουν διαθέσει περίπου 38 δις. ευρώ για τη διάσωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος πιέζουν την Αθήνα να λάβει μέτρα για τον εξορθολογισμό των ισολογισμών των τραπεζών, σημειώνει το Reuters.

Οι βουλευτές όμως δεν φαίνεται να πείθονται από τις υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι θα προστατευθούν οι αδύναμοι, ούτε από τα κυβερνητικά επιχειρήματα ότι το σημερινό καθεστώς πρέπει να αλλάξει ώστε να μην καταρρεύσει η αγορά ακινήτων και οι τράπεζες, αλλά και για να μην κρύβονται οι πλούσιοι ιδιοκτήτες.

Οι βουλευτές της Ν.Δ Φ.Πατριανάκου, Κ.Παπακώστα, Β.Πολύδωρας, Α.Σπηλιωτόπουλος, Γ.Κοντογιάννης, Μ.Ταμήλος και Κ.Κατσαφάδος και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Π.Κουκουλόπουλος, Π.Ρήγας, Γ.Κουτσούκος και Μ.Κασσής δηλώνουν στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία υπέρ της παράτασης της αναστολής πλειστηριασμών.

Οι βουλευτές απαντούν στην κυβέρνηση ότι πρέπει να υπάρξει παράταση της ρύθμισης και όχι κατάργηση της με εξαιρέσεις και κριτήρια, ότι για να εντοπιστούν οι έχοντες που εκμεταλλεύονται την αναστολή των πλειστηριασμών δεν χρειάζεται να αρθεί το σημερινό καθεστώς και ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να προστατεύονται όχι μόνο οι άνεργοι και πολύτεκνοι, αλλά και ο μέσος εργαζόμενος ή επιχειρηματίας που από τότε που πήρε το δάνειο πρώτης κατοικίας έχει δει το εισόδημα του να  μειώνεται.

Η πρώτη αναμέτρηση κυβέρνησης- βουλευτών για το θέμα αναμένεται να έρθει στις 31 Αυγούστου, όταν θα συζητηθεί η πρόταση του Α.Λοβέρδου και του Χρ.Αηδόνη της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα για παράταση της άρσης αναστολής πλειστηριασμών για ένα χρόνο. Σύμφωνα με πληροφορίες γαλάζιοι και πράσινοι βουλευτές σκέπτονται να ψηφίσουν μαζικά την πρόταση αυτή, ώστε να εμποδίσουν την κυβέρνηση να φέρει κατάργηση της ρύθμισης, για αυτό και στο κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζουν να εμποδίσουν να έλθει η πρωτοβουλία της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Ο βουλευτής της Ν.Δ Νικήτας Κακλαμάνης εν τω μεταξύ έχει αναλάβει πρωτοβουλία σε συνεννόηση και με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για την κατάθεση στη Βουλή την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου κοινής πρόταση γαλάζιων και πράσινων βουλευτών για την παράταση της ισχύουσας διάταξης για ένα χρόνο και την περαιτέρω ελάφρυνση των δανειοληπτών.

Μένει να φανεί ποιός θα υπερισχύσει στο power game μεταξύ κυβέρνησης και βουλευτών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By