Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μέρκελ: Η Ρωσία έκλεψε την Κριμαία

Το Βερολίνο αναμένεται να κρατήσει σκληρή γραμμή εν όψει του δημοψηφίσματος

crimea referendum

Οι μέρες μέχρι την Κυριακή, όπου και είναι προγραμματισμένο το δημοψήφισμα που θα αποφασίσει το μέλλον της Κριμαίας, τρέχουν και η στάση της Γερμανίας προς την κυβέρνηση της Ρωσίας αναμένεται να εκτραχυνθεί, όπως υποστηρίζουν τα δυτικά media.

Έτσι, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, η Άγκελα Μέρκελ χρησιμοποίησε τη φράση «προσάρτηση» , για να χαρακτηρίσει τις ενέργειες της Ρωσίας στην Κριμαία κατά τη διάρκεια συνάντησης της με βουλευτές του κόμματός της.

Η καγκελάριος  δήλωσε ότι η Ρωσία «έκλεψε» τη χερσόνησο και προσέθεσε ότι «μπορούμε να μιλάμε και για προσάρτηση».

Η καγκελάριος της Γερμανίας είπε ότι η Ρωσία δεν πρεπει να γλιτώσει για τις ενέργειες της στην Κριμαία και επισήμανε την ανάγκη για μια τριπλή προσέγγιση που θα αφορά τη βοήθεια στην Ουκρανία, τη διατήρηση των ανοιχτών διαύλων διαλόγου με τη Μόσχα και την σκλήρυνση της στάσης απέναντι στο Κρεμλίνο.

Σημειώνουμε ότι αύριο, Τετάρτη, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αντρέι Γιατσενιούκ, θα συναντήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο.

Δεν υπάρχει μέση λύση στο δημοψήφισμα

Σημειώνουμε πως το προσχέδιο του ψηφοδελτίου που αναρτήθηκε στο δικτυακό τόπο της τοπικής Βουλής, το πρώτο ερώτημα είναι: «Είστε υπέρ της επανένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία στο πλαίσιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας;».

Και το δεύτερο: «Είστε υπέρ της αποκατάστασης του Συντάγματος του 1992 και του καθεστώτος της Κριμαίας ως μέλους της Ουκρανίας;».

Εκ πρώτης όψεως, η δεύτερη επιλογή φαίνεται να προσφέρει την προοπτική παραμονής της κριμαϊκής χερσονήσου στην Ουκρανία.

Όμως, το Σύνταγμα του 1992 -που υιοθετήθηκε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και εν συνεχεία καταργήθηκε γρήγορα από το νέο μετασοβιετικό ουκρανικό κράτος- απέχει μακράν από αυτό.

Προβλέπει να δοθούν στην Κριμαία όλες οι ιδιότητες μίας ανεξάρτητης οντότητας εντός της Ουκρανίας -αλλά με το δικαίωμα να καθορίσει τη δική της πορεία και να επιλέξει με ποιον θέλει να διατηρήσει σχέσεις, της Ρωσίας συμπεριλαμβανομένης.

Με τη φιλορωσική τοπική Βουλή να έχει διακηρύξει ήδη ότι επιθυμεί την προσάρτηση στη Ρωσία, η δεύτερη επιλογή προσφέρει απλώς μία ελαφρά μακρύτερη διαδρομή για την επιστροφή της χερσονήσου πίσω στον ρωσικό έλεγχο, επισημαίνουν οι αναλυτές.

crimea vote

Στο ψηφοδέλτιο δεν υπάρχει η επιλογή της διατήρησης του σημερινού καθεστώτος της Κριμαίας, βάσει του οποίου η χερσόνησος διαθέτει αυτονομία αλλά παραμένει τμήμα της Ουκρανίας. Κάθε επιλογή κατ” επέκταση στο ψηφοδέλτιο είναι «ναι».

Τα ψηφοδέλτια θα θεωρούνται άκυρα εάν ο ψηφοφόρος συμπληρώσει και τις δύο επιλογές ή καμία. Όσοι απέχουν δεν πρόκειται επίσης να επηρεάσουν την έκβαση, καθώς το αποτέλεσμα θα βασίζεται στην πλειοψηφία όσων ψηφίσουν.

By