Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Κυρώσεις κατά της Ρωσίας εξετάζει η Δύση

Ενίσχυση του ρόλου των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία μελετούν οι δυτικοί ηγέτες

obama600-450_080314

 

Το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, μετά την επιδείνωση της κατάστασης στην Ουκρανία, συζήτησαν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία οι ηγέτες των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

«Οι ηγέτες απηύθυναν κάλεσμα για άμεση αντίδραση της G7 και αναφέρθηκαν στην υιοθέτηση νέων κυρώσεων από τη διεθνή κοινότητα εναντίον της Ρωσίας», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των ηγετών.

«Υπενθύμισαν την αξίωσή τους να ευοδωθεί η δημοκρατική διαδικασία στην Ουκρανία», κρίνοντας ότι «η διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στις 25 Μαΐου είναι θεμελιώδης ώστε να μπορέσουν οι Ουκρανοί να αποφασίσουν ελεύθερα και με απόλυτη διαφάνεια για το μέλλον τους», επισημαίνει η ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Σύμφωνα με τους ηγέτες, «η Ρωσία, βάσει των δεσμεύσεων που ανέλαβε στη Γενεύη, πρέπει να συμβάλει στην αποκλιμάκωση, απέχοντας από προκλητικές δηλώσεις ή κινήσεις εκφοβισμού».

Εξάλλου, «υπογράμμισαν την ανάγκη να εφαρμοστεί αποτελεσματικά η συμφωνία της Γενεύης, προκειμένου να υπάρξει επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία και να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης στο πεδίο».

Παράλληλα, οι ηγέτες «συμφώνησαν να ζητήσουν την ενίσχυση του ρόλου της αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία».

By