Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κυβέρνηση: «Όλα καλά» για το ζήτημα του γάλακτος

«Φάγαμε το βόδι, έμεινε η ουρά» το κλίμα μεταξύ των βουλευτών 

vouliedrana2

Σε κλίμα συμβιβασμού ολοκληρώθηκε, αργά το απόγευμα της Πέμπτης, η ενημέρωση του Κωστή Χατζηδάκη προς τους βουλευτές της ΝΔ για τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου που αφορούν κυρίως στο γάλα, καθώς διάθεση όλων ήταν να βρεθεί ένας κοινός τόπος και να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις στην ψηφοφορία της Κυριακής.

Ο Μ. Χαρακόπουλος που βρέθηκε απέναντι στις ρυθμίσεις από την πρώτη στιγμή, βγαίνοντας από την συνάντηση είπε ότι «αποτρέψαμε τα χειρότερα», παρά το γεγονός ότι δεν είναι 100% ικανοποιημένος από τις αλλαγές που έγιναν. «Θα δούμε πως θα περπατήσει και εδώ είμαστε για βελτιώσεις», ανέφερε. Υπήρξε ωστόσο, και κάποια στιγμή έντασης με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να λέει προς τον Κ. Χατζηδάκη ότι «εάν με διαβεβαιώσεις ότι θα μειωθούν οι τιμές, εγώ δεν θα έχω καμία ένσταση».

Ο υπουργός Ανάπτυξης έκανε κάποια βήματα πίσω, με σημαντικότερες αυτή που αφορά στο παστεριωμένο γάλα, το οποίο θα υπόκεινται στον έλεγχο των αρμόδιων κρατικών οργάνων και το κοινοτικό δίκαιο. Επίσης, ύστερα από πρόταση του Μ. Χαρακόπουλου θα αναγράφεται η χώρα προέλευσης.

Διαμορφώνονται τρεις κατηγορίες, με την πρώτη που αφορά στο γάλα έως 3 ημερών (1 ημέρα παραγωγής και 2 στο ράφι) να μην υφίσταται θερμική επεξεργασία. Η δεύτερη κατηγορία θα είναι το γάλα 5-6 ημερών, στο οποίο θα υπάρχει σήμα και ο παρασκευαστής θα παίρνει την άδεια των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών για τον προσδιορισμό των ημερών. Η τρίτη κατηγορία θα αφορά το γάλα μακράς διάρκειας που θα υπόκεινται σε υψηλή θερμική επεξεργασία και θα τοποθετείται σε ξεχωριστό ράφι στα super market.

Πάντως, αρκετοί βουλευτές στην αρχή της συνάντησης επέκριναν τους δύο υπουργούς, Κ. Χατζηδάκη και Μ. Χαρακόπουλο που προσήλθαν χωρίς να τα έχουν βρει μεταξύ τους, ενώ ενδεικτική της διάθεσης να βρεθεί λύση, ήταν ότι πολλοί βουλευτές έλεγαν «φάγαμε το βόδι, η ουρά έμεινε».

By