Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κομισιόν: Στο Δημόσιο πληρώνονται καλύτερα οι ανειδίκευτοι

Μεγάλες αποκλίσεις καταγράφονται και μεταξύ των μισθών του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα – Τα στοιχεία αφορούν στο 2010

dimosioi-ypalliloiΜεγάλες αποκλίσεις στους μισθούς των πτυχιούχων και των ανειδίκευτων δημοσίων υπαλλήλων αλλά και ανάμεσα στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα καταγράφει έρευνα της Κομισιόν, η οποία όμως αναφέρεται στα δεδομένα του 2010.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι μισθοί του δημοσίου είναι σε μέσο όρο υψηλότεροι κατά 8,3% από ό,τι τον ιδιωτικό τομέα.

Μεγάλες διαφορές κατέγραψε επίσης ανά θέση και προσόντα εργαζομένων. Όπως αναφέρει η έκθεση οι managers και οι διευθυντές αμείβονται κατά 39,2% υψηλότερα στον ιδιωτικό τομέα από ό,τι στο δημόσιο.

Αντιθέτως στον δημόσιο τομέα καλύτερες απολαβές φέρονται να έχουν οι ανειδίκευτοι εργαζόμενοι. Συγκεκριμένα, οι χαμηλότερες επαγγελματικές κατηγορίες (π.χ. οι εργαζόμενοι σε εργοστάσια) αμείβονται 39,2% περισσότερο στο δημόσιο.

Οι εργαζόμενοι χωρίς ανώτερη εκπαίδευση επίσης αμείβονται καλύτερα στο δημόσιο κατά 28,7%.

Η Κομισιόν διαπιστώνει επίσης ότι οι άνδρες αμείβονται καλύτερα. Ειδικότερα αναφέρει ότι οι μισθοί των ανδρών στο δημόσιο είναι υψηλότεροι από ό,τι στον ιδιωτικό τομέα κατά 10,3%. Η αντίστοιχη διαφορά για τις γυναίκες ανέρχεται στο 6,6%. Ο μέσος όρος διαμορφώνεται 8,3% υψηλότερα από τις επιχειρήσεις.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By