Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κομισιόν: Αργή αλλά σταθερή η πρόοδος της Ελλάδας

Παραμένουν τα ρίσκα τονίζει η τρόικα | Πάνω από το 20% η ανεργία έως το 2016 | Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για τη δόση του Οκτωβρίου

eurogreeceΑμφιβολίες για τις δημοσιονομικές προοπτικές της Ελλάδας κατά την περίοδο 2013-2014 διατυπώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση που παρουσίασε σήμερα για αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Οπως σημειώνει, «Η δημοσιονομική προοπτική για το 2013-14 συνεχίζει να υπόκειται σε μεγάλη αβεβαιότητα»συμπληρώνοντας οτι πολλές πληρωμές φόρων μεταφέρθηκαν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ωστόσο η Κομισιόν παραδέχεται ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, έστω και αργή, στην εφαρμογή του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Η έκθεση προβλέπει δημοσιονομικό κενό ύψους 3,4 δισ. ευρώ το 2015 και συνολικά 4 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2016, ενώ εκτιμά ότι υπάρχει χρηματοδοτικό κενό ύψους 3,8 δισ. ευρώ που ξεκινά από την Άνοιξη του 2014.

Σύμφωνα με το κείμενο του νέου μνημονίου που παρουσιάζεται μαζί με την έκθεση της Κομισιόν, η τρόικα χαμηλώνει τον πήχη των αποκρατικοποιήσεων για το 2013 στο 1,6 δισ. ευρώ από 2,5 δισ. ευρώ, αλλά αυξάνει στο αστρονομικό ποσό των 3,5 δισ. ευρώ τον στόχο για τα έσοδα που πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα από τις αποκρατικοποιήσεις το 2014. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σχολιάζουν ότι η εφαρμογή του μέτρου θα έχει ισχύ μέχρι και το 2013, ενώ από το 2014 θα τεθεί νέο σύστημα, το οποίο θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες.

Επίσης προκύπτει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα «περιλαμβανομένης της παράτασης των ήδη θεσμοθετημένων μέτρων», για να διασφαλίσει 2,9 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση από τα ακίνητα. Επομένως, εφόσον ο στόχος για την εφαρμογή του νέου φόρου, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, χαρακτηρίζεται ως φιλόδοξος ουσιαστικά η κυβέρνηση δεσμεύεται και για νέα αναβολή στην εφαρμογή του με αντίστοιχη παράταση του τέλους μέσω της ΔΕΗ, μαζί με όλα τα εφόσον τα έσοδα δεν είναι διασφαλισμένα. Έως το 2016 η εισφορά αλληλεγγύης

Οπως επισημαίνεται στο κείμενο, αρκετές σημαντικές δράσεις έχουν καθυστερήσει, ωστόσο σημαντική πρόοδος έχει καταγραφεί στα δημόσια οικονομικά, ενώ έχει ολοκληρωθεί και η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι μακροοικονομικές προοπτικές παραμένουν ευρέως αμετάβλητες σε σχέση με την πρόσφατη αναθεώρηση και οι τελευταίες δημοσιονομικές εξελίξεις ήταν επίσης εντός τροχιάς ωστόσο τα ρίσκα εφαρμογής του προγράμματος παραμένουν σημαντικά.

«Τα βασικά ρίσκα αφορούν στην επιμονή της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των κατεστημένων συμφερόντων», αναφέρεται στην έκθεση της η τρόικα.

Επίσης σημειώνεται, ότι η αποστολή της τρόικας εντόπισε νέα ελλείμματα, ειδικά στον τομέα της υγείας, που απειλούν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για πρωτογενές ισοζύγιο το 2013 και 2014.

Σύμφωνα με την έκθεση, το νέο αυτό δημοσιονομικό έλλειμμα οφείλεται σε υπερβάσεις δαπανών στον τομέα της υγείας, σε καθυστερήσεις στην έκδοση φόρων ακινήτων, σε μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές και στην απουσία εφαρμογής ορισμένων μέτρων.

Ακόμη, η έκθεση τονίζει ότι η συρρίκνωση του δημοσίου τομέα συνεχίζεται, αλλά με περαιτέρω καθυστερήσεις. «Οι αρχές ανανέωσαν τη δέσμευσή τους να προχωρήσουν με ένα φιλόδοξο σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης το οποίο θα εφαρμοστεί σταδιακά το 2013 και παίρνουν διορθωτικά μέτρα για να καλύψουν το χρονοδιάγραμμα για τις μεταρρυθμίσεις του δημοσίου τομέα που συμφωνήθηκαν στη δεύτερη αναθεώρηση του προγράμματος».

Επιπροσθέτως η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις αντιξοότητες της έντονης δημοσιονομικής εξυγίανσης το 2014 και την αδύναμη οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη.

Τέλος αναφορικά με την ανεργία οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ποσοστό 27% το 2013, ενώ εκτιμούν θα μειωθεί κατά μια ποσοστιαία μονάδα το 2014 για να φτάσει το 21% το 2016. Το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 4,2% φέτος, το 2014 θα σημειωθεί οριακή ανάπτυξη (0,6%), ενώ το 2016 θα αγγίξει το 3,7% σύμφωνα με τις προβλέψεις.

Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για τη δόση του Οκτωβρίου
Θα πρέπει:

1) Έως τα τέλη Αυγούστου, θα πρέπει να έχει αποφασίσει την αναδιάρθρωση μέσω σημαντικής μείωσης προσωπικού και εγκαταστάσεων των εταιριών ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛάρκοΟι αποφάσεις θα πρέπει να είναι οριστικές και θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2013.

2) Η κυβέρνηση θα πρέπει να επιβεβαιώσει τις ανεξόφλητες οφειλές φορέων της Γενικής Κυβέρνησης σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και να αποπληρώσει όλες τις μη αμφισβητούμενες οφειλές εντός του Αυγούστου.

3) να καθοριστούν οι 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι που θα υπαχθούν στο θεσμό της κινητικότητας.

4) Να αναθεωρηθεί με νομοθετική πράξη ο Κώδικας περί Δικηγόρων (Ν. 3026/1954), με στόχο την απελευθέρωση του επαγγέλματος.

Ολο το κείμενο μπορείτε να το βρείτε εδώ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By