Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Κατατέθηκε η τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για τη χρηματοδότηση κομμάτων

Σε τί διαφέρει από αυτή του υπ. Εσωτερικών

vouli

Τη δική του νομοθετική πρόταση για τις προϋποθέσεις αναστολής χρηματοδότησης κομμάτων, κατέθεσε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου – όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωσή του – «να καλυφθεί το κενό που αναδεικνύει η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, όπως κορυφώθηκε με τον πρόσφατο φόνο του Παύλου Φύσσα».

Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, η αναστολή χρηματοδότησης αποφασίζεται από τη Βουλή για λόγους σεβασμού προς την αυτονομία της, με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, κατόπιν σχετικού ερωτήματος του Προέδρου του Σώματος προς την Ολομέλεια και διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας. Η αναστολή αφορά κόμματα των οποίων ο επικεφαλής, ή η μισή τουλάχιστον, κοινοβουλευτική ομάδα, έχουν καταδικασθεί, ή κρατούνται προσωρινά με βάσιμες ενδείξεις ενοχής, για το κακούργημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης. Σε περίπτωση έκδοσης αμετάκλητης καταδικαστικής απόφασης, προτείνεται η οριστική διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης, ενώ στην αντίθετη περίπτωση της αμετάκλητης αθώωσης (ή απαλλακτικού βουλεύματος) η αναστολή αίρεται αναδρομικά και τα παρακρατηθέντα ποσά αποδίδονται άτοκα στο δικαιούχο κόμμα. Το πλήρες κείμενο της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ είχε δει από χθες το φως της δημοσιότητας.

Η διαφορά της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από αυτήν που έχει, ήδη, καταθέσει το υπουργείο Εσωτερικών, έγκειται στη φύση των αδικημάτων που ελέγχονται, στο βαθμό εμπλοκής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ελεγχόμενου κόμματος στις εγκληματικές δραστηριότητες, αλλά και στη διαδικασία ενεργοποίησης της σχετικής πρόβλεψης.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By