Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Κατάργηση της άδειας αλιείας για τους ερασιτέχνες ψαράδες

Με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη

varvitsiotis

Χωρίς περιορισμούς θα είναι το φετινό καλοκαίρι για τους ερασιτέχνες ψαράδες, καθώς θα μπορούν να ψαρεύουν χωρίς άδεια αλιείας η οποία καταργείται με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Μετά τη ψήφιση και τη δημοσίευση σε ΦΕΚ του νόμου «Τουριστικά Πλοία και άλλες διατάξεις» του υπουργείου Ναυτιλίας, καταργήθηκε η υποχρέωση εφοδιασμού των σκαφών ή των επιβαινόντων σε αυτό με την ερασιτεχνική άδεια αλιείας.

Η κατάργηση αυτή έχει ως σκοπό να κάνει τις υπηρεσίες του θαλάσσιου και αλιευτικού τουρισμού πιο ελκυστικές και ανταγωνιστικές, ενώ αναμένεται να οδηγήσει στην εξοικονόμηση σημαντικού αριθμού εργατοωρών και προσωπικού για τις Λιμενικές Αρχές, που θα διευκολύνει και θα βελτιώσει το ελεγκτικό τους έργο, κυρίως ως προς τη διέλευση των συνόρων και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, περίπου 85.000 άνθρωποι κάθε χρόνο έπρεπε να περάσουν από το λιμεναρχείο να πληρώσουν παράβολο, να ανανεώσουν την ερασιτεχνική άδεια αλιείας τους και, σε κάθε άλλη περιοχή, να πρέπει να ξαναεπισκεφθούν το λιμεναρχείο, να θεωρήσουν την άδεια τους και να τους επιτραπεί να κάνουν ερασιτεχνική αλιεία στη ζώνη που επιβλέπει το συγκεκριμένο λιμεναρχείο.

Η κατάργηση της ερασιτεχνικής άδειας δεν συνεπάγεται εξαίρεση από την εφαρμογή των υπόλοιπων προβλέψεων της νομοθεσίας σχετικά με την αλιεία, όπως, ώρες της ημέρας, εποχές του έτους και περιοχές όπου επιτρέπεται η αλιεία, επιτρεπόμενα εργαλεία, είδη και ποσότητες αλιευμάτων, απαγόρευση πώλησης και γενικά εμπορίας των αλιευμάτων.

By